Τρέχων Άρθρο
Βαρκελώνη – 2ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου
2ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου

Βαρκελώνη – 2ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου

Το 2ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου 2019, με την υποστήριξη μεταξύ άλλων και του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης, το οποίο είχε σταθεί αρωγός και στο 1ο Φεστιβάλ, το 2018.

Στο Φεστιβάλ, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία μιας ομάδας Κυπρίων και Ισπανών που αγαπούν τον κινηματογράφο αλλά και τον κυπριακό και ελληνικό πολιτισμό, προβλήθηκαν οι ακόλουθες ταινίες: Chinatown – Τα τρία καταφύγια, της Αλίκης Δανέζη-Knutsen (Κύπρος), Sunrise in Kimmeria, του Simon Φαρμακά (Κύπρος), Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου, του Πέτρου Χαραλάμπους (Κύπρος – εκτός διαγωνιστικού τμήματος), Μπλε Βασίλισσα, του Αλέξανδρου Σιπσίδη (Ελλάδα), Success Story, του Νίκου Περράκη (Ελλάδα) και Holy Boom, της Μαρίας Λάφη (Ελλάδα).

Η ταινία Holy Boom της Μαρίας Λάφη απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, που δίνεται κατόπιν απόφασης της κριτικής επιτροπής, και το Βραβείο της Αγαπημένης Ταινίας του Κοινού, που δίνεται με βάση την ψηφοφορία των θεατών. Τα βραβεία απένειμαν, στην τελετή λήξης, η Πρόξενος της Κύπρου στη Μαδρίτη Χριστιάνα Τζήκα και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης και Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ισπανία Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 22 Μαρτίου 2019, παρουσία της Προξένου της Κύπρου και του Προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης. Η κα Χριστιάνα Τζήκα έκανε μια σύντομη αναδρομή στα βήματα του κυπριακού κινηματογράφου και στάθηκε ιδιαίτερα στην έντονη και ποιοτική δουλειά των κυπρίων σκηνοθετών τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της νέας ελληνικής νομοθεσίας για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, που έχει στόχο την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα.

Τις ταινίες παρακολούθησαν πάνω από 450 θεατές, μεταξύ των οποίων ισπανοί σκηνοθέτες, τεχνικοί κινηματογράφου, εκπαιδευτές της 7ης Τέχνης, Ισπανοί ελληνόφωνοι και μη, καθώς και Κύπριοι και Έλληνες που ζουν στη Βαρκελώνη. Οι θεατές των ταινιών είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με συντελεστές της παραγωγής μετά το πέρας των προβολών, καθώς συμμετείχαν στο Φεστιβάλ οι σκηνοθέτες Αλίκη Δανέζη-Knutsen και Νίκος Περράκης, η σεναριογράφος του Success Story και ο παραγωγός της ταινίας Η σφαίρα υπάρχει μέσα μου.

Το κοινό αγκάλιασε θερμά το 2ο Φεστιβάλ Κυπριακού και Ελληνικού Κινηματογράφου, εκπληρώνοντας τον πρωταρχικό του στόχο, που είναι η προβολή της κυπριακής και ελληνικής κουλτούρας και η ενημέρωση του ισπανικού και καταλανικού κοινού αλλά και των κυπρίων και ελλήνων αποδήμων για τη σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ κάλυψαν πολλά τοπικά μέσα, κυρίως ηλεκτρονικές σελίδες και blogs με πολιτιστικά νέα και προτάσεις για την πόλη της Βαρκελώνης. Ενδεικτικά αναφέρονται το περιοδικό Lecool και το πολιτιστικό blog Va De Barcelona.

Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ ενδυναμώνει τη θέση του στο πολιτιστικό τοπίο της Βαρκελώνης και οι διοργανωτές του έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν το τρίτο κατά σειρά Φεστιβάλ τον Φεβρουάριο του 2020.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr