Τρέχων Άρθρο
Μαδρίτη – Η Χώρα των Βάσκων γνωρίζει τη Ρόδο
Αφιέρωμα του βασκικού περιοδικού ΟΝ στη Ρόδο.

Μαδρίτη – Η Χώρα των Βάσκων γνωρίζει τη Ρόδο

Αφιέρωμα στη Ρόδο πραγματοποίησε η ταξιδιωτική εκπομπή CHILOE της βασκικής δημόσιας τηλεόρασης με παραγωγό το δημοσιογράφο Alberto Arizkoretta και παρουσιαστή το μάγειρα και δρομέα Zigor Itturieta.

Η εκπομπή, διάρκειας 55 λεπτών, προβλήθηκε στην ισπανική γλώσσα στις 13 Φεβρουαρίου 2019, ενώ είχε προβληθεί στη βασκική γλώσσα στις 27 Ιουνίου του προηγούμενου έτους. Οι εκπομπές περιλαμβάνουν εντυπωσιακά πλάνα από την παλαιά πόλη της Ρόδου, το λιμάνι και την Καλλιθέα, ενώ δεν έλειψαν και οι αεροφωτογραφίες της πόλης, οι οποίες ελήφθησαν με χρήση drone. Προβλήθηκαν επίσης πλάνα από το διεθνή μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στο νησί στις 29 Απριλίου 2018 και στον οποίο συμμετείχε ο Zigor Itturieta, καταλαμβάνοντας μάλιστα την πέμπτη θέση.

Επιπλέον, ο δημοφιλής παρουσιαστής αναρριχήθηκε πάνω από τη φημισμένη παραλία Antony Quinn, βούτηξε στα καταγάλανα νερά της, ανέβηκε στο μοναστήρι της Παναγίας της Τσαμπίκας, περπάτησε στα γραφικά δρομάκια της Λίνδου, ανέβηκε στην ακρόπολή της και δείπνησε στην ταβέρνα «Αρχοντικό», επισκέφθηκε το Πρασονήσι, με τις εντυπωσιακές εικόνες των kite surf, την Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, τον αρχαιολογικό χώρο στην Κάμιρο και την Ιερά Μονή της Παναγίας Φιλερήμου.

Με την ιδιότητά του ως μάγειρα, ο Zigor Itturieta δεν θα παρέλειπε την αναφορά στη γαστρονομική παράδοση του νησιού. Στην ταβέρνα «Πλάτανος» παρακολούθησε πώς παρασκευάζεται το χειροποίητο ψωμί ενώ ο ίδιος προσέφερε στη μαγείρισσα μια παραδοσιακή συνταγή των Βάσκων. Στο εστιατόριο «Lighthouse», στο Κιοτάρι, ήρθε σε επαφή με τη μοντέρνα ελληνική γαστρονομία. Στην ταβέρνα «Ο ΓΙΑΡΕΝΗΣ», στον Απόλλωνα, παρακολούθησε την προετοιμασία διάφορων ελληνικών εδεσμάτων και, τέλος, επισκέφθηκε οινοποιεία του νησιού.

Για την παραγωγή της εκπομπής η βασκική δημόσια τηλεόραση συνεργάστηκε στενά με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης, το Γραφείο ΕΟΤ Γαλλίας – Ισπανίας – Πορτογαλίας, το Marketing Greece και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

 

Δημοσίευμα και στο περιοδικό ΟΝ

Το περιοδικό ΟΝ, το οποίο εκδίδεται επίσης στη Χώρα των Βάσκων, δημοσίευσε άρθρο στα ισπανικά για τη Ρόδο, στο τεύχος που κυκλοφόρησε στις 28 Ιουλίου 2018, με τίτλο «Ρόδος: Ελλάδα, στο χρώμα του γαλάζιου και του πράσινου».

Το αφιέρωμα, με συντάκτη τον Alberto Arizkoretta, ξεκινά με συγχαρητήρια στον πιλότο της Aegean Airlines για την άψογη προσγείωση του αεροσκάφους στον τοπικό αερολιμένα. Στη συνέχεια, αναφέρεται στη μεσαιωνική Ρόδο και τα κτίσματα της εποχής του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, διευκρινίζοντας ότι η μεσαιωνική πόλη είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Ρόδου, όταν το φημισμένο άγαλμα του Κολοσσού δέσποζε στην είσοδο του λιμανιού. Περιγράφει, επίσης, τις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας, το μοναστήρι της Παναγίας στη Φιλέρημο και την αρχαία Κάμιρο, μια «μοναδική πόλη στην ιστορία των πολιτισμών», λόγω του προσανατολισμού της προς τη θάλασσα, της ρυμοτομίας της και του συστήματος ύδρευσής της.

Ακολουθούν η Λίνδος, η διάσημη παραλία όπου γυρίστηκε η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν, το Πρασονήσι, με τις κατάλληλες για surf, windsurf και kitesurf παραλίες του, και η βόλτα στο εσωτερικό του νησιού, με αναφορά στη μικρή κάτασπρη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου υπάρχουν τοιχογραφίες αφιερωμένες στον Αρχάγγελο Γαβριήλ.

Το άρθρο επαινεί το ντόπιο λάδι, που παράγεται από τους καρπούς αιωνόβιων ελαιόδεντρων, το μυρωδάτο μέλι, τα αρωματικά βότανα και το εξαιρετικό τοπικό κρασί που παράγεται στον Έμπωνα, από τα οινοποιεία Κουνάκης και Στάφυλος. Εκτενής είναι η αναφορά και στην τοπική γαστρονομία, με την περιγραφή της συνομιλίας με τον Μανώλη Χαραλάμπους, μάγειρα στο εστιατόριο «Lighthouse» στο Κιοτάρι, και την ανάδειξη της οικογενειακής ταβέρνας «Ο ΓΙΑΡΕΝΗΣ» στον Απόλλωνα.

Τέλος, το άρθρο περιλαμβάνει πρακτικές πληροφορίες για τους τρόπους μετάβασης στη Ρόδο, τα αξιοθέατα του νησιού και τη διαμονή.

 

Διαφήμιση και στο κρατικό ραδιόφωνο

Το κρατικό ραδιόφωνο της Χώρας των Βάσκων και η εκπομπή La casa de la Palabra διαφήμισε την ταξιδιωτική εκπομπή CHILOE και το αφιέρωμα στη Ρόδο, παρουσιάζοντας όλο το σχέδιο της ομάδας που μετέβη στο νησί για τα γυρίσματα, καθώς και τις εξαιρετικές εντυπώσεις των συντελεστών από την εμπειρία της διοργάνωσης, τη φιλοξενία των ντόπιων, τη μοναδική γαστρονομία και τις φυσικές ομορφιές της Ρόδου.

Η παραγωγή της εκπομπής CHILOE και το άρθρο του περιοδικού ΟΝ προβλήθηκαν επίσης από την εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr