Τρέχων Άρθρο
Ισπανία – Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στη Βαλένθια
Άποψη της κεντρικής πλατείας της Βαλένθια κατά την τελετή Mascletà του Φεστιβάλ Φάγιας (Fiesta de las Fallas). Στο κέντρο δεσπόζει επιβλητική κατασκευή που απεικονίζει τη θεά Αφροδίτη.

Ισπανία – Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στη Βαλένθια

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Φάγιας (Fiesta de las Fallas) στη Βαλένθια της Ισπανίας, το οποίο φέτος εμπνεύστηκε από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και την κλασική εποχή. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο και αποτελεί μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις για ολόκληρη την περιφέρεια της Βαλένθια.

Έχοντας τις ρίζες του στους μεσαιωνικούς χρόνους και σε πρακτικές της συντεχνίας των ξυλουργών, το Φεστιβάλ Φάγιας, που από το 2016 έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO άυλη πολιτιστική κληρονομιά, θυμίζει το δικό μας Πατρινό Καρναβάλι, χωρίς ωστόσο να αποτελεί καρναβαλικό θεσμό. Όπως και στην Πάτρα, κάθε γειτονιά της Βαλένθια έχει τη δική της ομάδα (casal faller) η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ασχολείται με την προετοιμασία της περίτεχνης κατασκευής (falla) που θα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ. Οι κατασκευές αυτές, από χαρτί και ξύλο, δομούνται συνήθως με κέντρο μια μεγάλου μεγέθους φιγούρα, την οποία περιστοιχίζουν μικρότερες. Φέτος οι φιγούρες αυτές εμπνέονται από το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

Οι κατασκευές – που έχουν σκωπτικό ή συμβολικό μήνυμα – παρουσιάζονται στις διάφορες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φάγιας από τις 15 Μαρτίου και μετά και καταλήγουν καιόμενες στην πυρά το βράδυ της 19ης Μαρτίου, ημέρα που εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Ιωσήφ, προστάτη των ξυλουργών.

Το φετινό Φεστιβάλ αποτέλεσε μία εξαιρετική αφορμή για την προβολή της Ελλάδας και της Αθήνας, καθώς για τις ανάγκες του πραγματοποιήθηκαν φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα. Για το συντονισμό της δράσης συνεργάστηκαν το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης, η Διεύθυνση Διπλωματίας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ο δημοσιογράφος Moisés Domínguez Feliu, υπεύθυνος του ένθετου Extra Fallas της εφημερίδας LevanteEl Mercantil Valenciano, το οποίο μοιράζεται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Προϊόν των κινηματογραφήσεων υπήρξε ένα διαφημιστικό βίντεο με πλάνα από την Ακρόπολη, το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Θέατρο του Διονύσου, την Πύλη του Αδριανού, τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, την Πλάκα και την Πλατεία Συντάγματος, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι πρέσβειρες του Φεστιβάλ (Falleras Mayores), οι νεαρές Marina Civera Morenο και Sara Larrazábal Bernal.

Παράλληλα έχει ήδη κυκλοφορήσει από τις 9 Μαρτίου 2019 το ένθετο Extra Fallas, με εξώφυλλο από τις φωτογραφήσεις στην Αθήνα, το οποίο μοιράστηκε σε ειδική τελετή στο μπαλκόνι του Δημαρχείου της Βαλένθια σε όλη την ομάδα των νεαρών θεραπαινίδων Falleras.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την εφημερίδα Levante, συμμετείχε στην τελετή Mascletà – μία πανδαισία πυροτεχνημάτων με έμφαση τόσο στο ρυθμό των ήχων όσο και στα οπτικά εφέ – η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Βαλένθια το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, ημέρα επίσημης έναρξης του Φεστιβάλ Φάγιας. Στο κέντρο της πλατείας δέσποζε επιβλητική κατασκευή Falla, η οποία απεικόνιζε τη θεά Αφροδίτη. Κατά τη διάρκεια της Mascletà ο Προϊστάμενος του ΓΤΕ Μαδρίτης παρέλαβε και τα αντίτυπα του ένθετου Extra Fallas από το δημοσιογράφο Moisés Domínguez Feliu.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr