Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (19/11/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ» (19/11/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τη στρατηγική απέναντι στην πανδημία

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός χθες, αυτό είναι το πλαίσιο. Βασική μας στρατηγική: Κοινωνία και οικονομία ανοιχτές, ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, μέτρα τα οποία και άμεσα και έμμεσα στοχεύουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο της πρώτης, όσο και της  3ης αναμνηστικής δόσης, η οποία πλέον για τους συμπολίτες μας από 60 και άνω ισοδυναμεί  με το Covid Pass. Για να μπορούν δηλαδή οι συμπολίτες μας, 60 ετών και άνω, να έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων για την πρόσβαση σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες, πρέπει να κάνουν και την 3η δόση.

Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους  κλειστούς χώρους της διασκέδασης. Πρακτικά, θα μπορούν μόνο με τα τεστ να κάνουν πράγματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, όπως να ψωνίζουν τρόφιμα, να πηγαίνουν σε κάποιες υπηρεσίες που είναι αναγκαίες.

Σε ό,τι αφορά το Ε.Σ.Υ. -εκεί που διεξάγεται η πολύ μεγάλη μάχη-  συνεχίζουμε την προσπάθεια ενίσχυσής του. Έχουμε πάνω από 700 κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, που είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., το σύνολο των Μ.Ε.Θ., η επίταξη των υπηρεσιών γιατρών κατ’ αρχήν στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που δεχόμαστε τη μεγάλη πίεση. Είχαμε περίπου 90 κενά. Τόσες θα είναι οι επιτάξεις. Όταν  παραδοθούν τα σημειώματα, θα παρουσιάζονται για να προσφέρουν κι αυτοί τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας.

Έλεγχοι θα γίνονται παντού και στα θέατρα και στους κινηματογράφους και στα εμπορικά καταστήματα για να τηρηθούν τα μέτρα. Όποιος δεν πειθαρχεί σ’ αυτό που έχει αποφασιστεί, δηλαδή να προσκομίζει το rapid test, θα έχει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το πλαίσιο που έχει δημοσιευθεί το προηγούμενο διάστημα.

Ανάλογα με τη δυναμική εξέλιξης των πραγμάτων προσαρμόζαμε αντίστοιχα και τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους ότι τα μέτρα που πήραμε είναι και για την προστασία των ίδιων και για την αποφυγή μετάδοσης. Οφείλει ο καθένας να πειθαρχεί. Ο σκοπός δεν είναι να διεγείρουμε διχασμούς. Είναι να πειστούν οι άνθρωποι ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτές τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, έτσι ώστε και οι ίδιοι να προστατεύσουν την υγεία τους.

Τα μέτρα που πήραμε το προηγούμενο διάστημα είδαμε ότι απέδωσαν και στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Περίπου 7 εκατομμύρια Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και 6,5 εκατομμύρια Έλληνες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Αυξάνεται ο αριθμός και των συμπολιτών μας που έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις.

Στη διασκέδαση δεν προβλέπεται να αλλάξει το ωράριο. Αυτό που είναι σαφές πλέον, σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση, είναι ότι για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται μόνο η παρουσία των εμβολιασμένων συμπολιτών μας, είτε αυτό αφορά εστίαση, είτε μαγαζιά μουσικής διασκέδασης, είτε μπαρ, είτε θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Όσο και να θέλει κανείς να αποφύγει τον πειρασμό να απαντήσει στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, οφείλουμε να το κάνουμε, διότι στην ουσία μας καταγγέλλουν και προτείνουν πράγματα τα οποία ήδη έχουν γίνει. Αυτό συμβαίνει ή διότι τα αγνοούν ή υποκρίνονται ότι αγνοούν. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν να λες «να πάτε να επιτάξετε τις κλινικές του ιδιωτικού τομέα» όταν ήδη 700 κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα, σχεδόν το σύνολο των κλινικών από τη Λάρισα και πάνω, είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και για Covid και για non-Covid περιστατικά. Όλες οι κενές Μ.Ε.Θ. που έχει ο ιδιωτικός τομέας είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. για περιστατικά non Covid, γιατί δεν υπάρχουν μόνο αυτά. Στην Αθήνα υπάρχει συμφωνία με τις κλινικές, ώστε όταν χρειαστεί, να έχουμε τα κρεβάτια. Στην επίταξη υπηρεσιών των γιατρών πήγαμε. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

Για την προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες 

Στις εκκλησίες πηγαίνουν κυρίως άνθρωποι που είναι ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό. Σε συνεργασία και με την Ιερά Σύνοδο, είπαμε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν μέσα στις εκκλησίες θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν θωρακισμένοι.  Οι εκκλησίες έχουν την ιδιαιτερότητα που καταλαβαίνει κανείς. H Πολιτεία δεν θα αφήσει τα μέτρα στην τύχη τους. Γι’ αυτό και τα μέτρα που παίρνουμε είναι μέτρα που να μπορούν να εφαρμοστούν. Οφείλουν να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι πιστοί που πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία ότι πρέπει να πειθαρχήσουν σ’ αυτό και που η Ιερά Σύνοδος τους έχει ζητήσει και που η Κυβέρνηση είπε ότι χρειάζεται  να πηγαίνουν με τεστ. Η Εκκλησία και δειγματοληπτικά η Πολιτεία θα κάνουν αυτό που πρέπει στις εκκλησίες.

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κυκλοφορούσαν στην Αθήνα 850 λεωφορεία μέχρι το 2019, και σήμερα κυκλοφορούν 1.350, δηλαδή περίπου 400-500 παραπάνω από αυτά που κυκλοφορούσαν πριν την πανδημία. Βεβαίως και τις ώρες αιχμής υπάρχει -όπως υπάρχει σε όλες τις πρωτεύουσες- συνωστισμός. Το ερώτημα είναι: Κάτσαμε και είδαμε  το πρόβλημα μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια; Όχι. Πολλαπλασιάσαμε τα λεωφορεία, μειώσαμε τους χρόνους αναμονής στα δρομολόγια και στις γραμμές κορμού στο κέντρο και στο μετρό και στον ηλεκτρικό. Υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για να φοράει ο κόσμος μάσκες και να ακολουθεί τα προστατευτικά μέτρα. Υπάρχει, επίσης, η απόφαση για το κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα που και αυτό με έναν τρόπο θα βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα πράγματα δεν δέχονται πίεση. Όμως, είναι άλλο να λες αυτό κι άλλο να κατηγορείσαι ότι δεν έχεις κάνει τίποτα και ότι παρακολουθείς το πρόβλημα  με σταυρωμένα χέρια. Μιλούν από μόνες τους οι πράξεις και στις συγκοινωνίες.

Για τις σχέσεις Ισπανίας-Τουρκίας

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση αυτή και θα παρακολουθούμε την εξέλιξή της. Είναι σαφές ότι η Ισπανία κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος από αυτό που ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό. Να σημειώσουμε ότι ο κ.  Σάντσεθ (Pedro Sánchez) που ηγείται μιας Κυβέρνησης μειοψηφίας αυτή τη στιγμή στην Ισπανία -κυβερνούσε με τους Podemos- βρίσκεται σε διάσταση με την Αξιωματική Αντιπολίτευση της Ισπανίας με τον κ. Κασάδο (Pablo Casado), ο οποίος επεσήμανε την αντίθεσή του με ανάρτησή του.

Για τους ισχυρισμούς Παπανδρέου ότι η Νέα Δημοκρατία κινητοποιεί ψηφοφόρους για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν ανακατευόμαστε στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Τα παρακολουθούμε με το πολιτικό ενδιαφέρον που έχουν και με τον σεβασμό που πρέπει κανείς να επιδεικνύει σε τέτοιου είδους διαδικασίες, για κόμματα που αναδεικνύουν τις ηγεσίες τους από τη βάση, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν και ορισμένα που το κάνουν πολύ μεταξύ τους.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr