Δευτέρα, 25/05/2020

Η Βιβλιοθήκη

 Τελευταία ενημέρωση στοιχείων: Μάρτιος 2019

Η Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας ιδρύθηκε το 1955 καιδιαθέτει πάνω από 16500 καταγεγραμμένους τόμους βιβλίων και πάνω από 14000 τόμους εφημερίδων.

Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο, φυσικό πρόσωπο ή συλλογικό όργανο. Λειτουργεί ως δανειστική τόσο για τα στελέχη της ΓΓΕΕ όσο και για συγκεκριμένες κατηγορίες εξωτερικών χρηστών. Για την καταγραφή του υλικού χρησιμοποιείται το πρόγραμμα αυτοματισμού βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5.6 που υλοποιεί τα πρότυπα UNIMARC Bibliographic και UNIMARC Authorities για τη διάταξη των δεδομένων, ενώ η απόδοση των θεματικών κατηγοριών γίνεται σύμφωνα με το Σύστημα Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey (Dewey Decimal Classification).

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΟΙΝΟΥ έως και 31-5-2020

Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού, ενημερώνουμε πως
η Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ως χώρος συνάθροισης,
θα παραμείνει κλειστή για το κοινό έως και τις 31 Μαΐου 2020
.

Η πλήρης ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στον λογαριασμό της βιβλιοθήκης στο Facebook www.facebook.com/LibraryMediaGovGR/. Παρακαλούμε το ενδιαφερόμενο κοινό να παρακολουθεί τον συγκεκριμένο λογαριασμό για ενημερώσεις που αφορούν στη λειτουργία της βιβλιοθήκης.

 

Η είσοδος στο κτίριο της ΓΓΕΕ γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου ανάλογου εγγράφου.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας για εξωτερικούς χρήστες:
Δευτέρα & Τετάρτη  9:30 – 14:30

Τρίτη & Πέμπτη  13:00 – 14:30
Παρασκευή  μόνο με ραντεβού όλες οι υπηρεσίες

Επισημάνσεις: Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού επισημαίνεται πως (i) ενδέχεται να τροποποιούνται εκτάκτως οι μέρες/ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Για τον λόγο αυτόν, προτείνεται η επικοινωνία με το προσωπικό της βιβλιοθήκης για προγραμματισμό της επίσκεψης, (ii) η χρήση του ιστορικού Αρχείου Εφημερίδων γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Για τη χρήση του αρχείου, οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούνται να προωθούν το αίτημά τους στη βιβλιοθήκη με email, συμπληρώνοντας τους τίτλους των εφημερίδων που επιθυμούν να ερευνήσουν, χρονολογίες (ή συγκεκριμένες ημερομηνίες αν γνωρίζουν), αν έχουν χρονικούς περιορισμούς για την εκπόνηση της έρευνας, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Διεύθυνση: Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, 10163, Καλλιθέα (πλησίον Παντείου Πανεπιστημίου)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9098039, -8026, -8027
Email: library @ mindigital . gr


Ο λογαριασμός μας στο

Ο λογαριασμός μας στο

 

Η βιβλιοθήκη εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής, το αναγνωστήριο, οι υπολογιστές για το κοινό, η συλλογή του βιβλιακού υλικού, οι τρέχουσες εφημερίδες για διάστημα δύο μηνών από την κυκλοφορία τους καθώς και δύο βοηθητικοί χώροι.

Οι τομείς που καλύπτει η συλλογή βιβλιακού υλικού είναι: ΜΜΕ, Δημόσια Διοίκηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνείς σχέσεις, Πολιτικές & Κοινωνικές επιστήμες, Δίκαιο, Λογοτεχνία, Ιστορία, Παιδεία, Πολιτισμός, Θρησκεία, Λαογραφία κ.α. Υπάρχουν αρκετές εκδόσεις των αρχών του 20ου αι. αλλά και πολύ παλαιότερες.

Στο υπόγειο φιλοξενείται το Έντυπο Αρχείο Εφημερίδων (σε τόμους) στα δύο, ειδικά διαμορφωμένα με κινητά ράφια, βιβλιοστάσια. Το αρχείο καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1902 έως και σήμερα και περιλαμβάνει πάνω από 275 τίτλους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν εφημερίδες Αθηναϊκού και Περιφερειακού Τύπου, Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού και Ξένου Τύπου.

Στις περιπτώσεις που το επιτρέπει η κατάσταση του υλικού, υπάρχει δυνατότητα παραγωγής φωτοαντιγράφων ή σάρωσης, με εξαίρεση τους δεμένους τόμους του έντυπου αρχείου των εφημερίδων.Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να γίνει μόνο φωτογράφιση με εξοπλισμό που φέρει ο επισκέπτης, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση scanner χειρός. Επισημαίνουμε ότι για χρήση του αρχείου εφημερίδων, λόγω των ειδικών συνθηκών αποθήκευσης και πρόσβασης, και με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, είναι αναγκαία η εκ των προτέρων επικοινωνία με το προσωπικό της βιβλιοθήκης. Σημειώνουμε ότι για κάθε χρήστη του αρχείου εφημερίδων εκδίδεται από τη βιβλιοθήκη το «Δελτίο χρήστη αρχείου εφημερίδων» (άπαξ και δωρεάν), το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη και συμπληρώνεται σε κάθε επίσκεψη του χρήστη.

IFLA Government Libraries Section

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις Κυβερνητικές Βιβλιοθήκες / Nancy Bolt και Suzanne Burge∙ μτφρ. Μαρία Μονόπωλη (Τράπεζα της Ελλάδος) και Άννα Μάστορα (Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας). – Χάγη: IFLA, 2014. – 74 σ.: 30 εκ. – (IFLA Professional Reports: 106)

Special Libraries Association — Government Information Division

Chartered Institute of Library and Information Professionals — Government Information Group

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Κεντρική Βιβλιοθήκη

International Coalition on Newspapers (ICON)

Europeana Newspapers – A Gateway to European Newspapers Online

Chronicling America: historic American newspapers

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Εφημερίδων & Περιοδικού Τύπου

Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

Libraries, Development and the United Nations 2030 Agenda

Πρόσβαση και ευκαιρία για όλους: πώς οι βιβλιοθήκες συμβάλλουν στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών [pdf – Έκθεση στα Ελληνικά]

Οι βιβλιοθήκες μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη ολόκληρης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ [pdf – Φυλλάδιο στα Ελληνικά]

Τελευταία Νέα

X