Τρέχων Άρθρο
Στρασβούργο – Δεκαπενθήμερο ελληνικού πολιτισμού
Το πόστερ των εκδηλώσεων που περιλαμβάνονταν στο Δεκαπανθήμερο ελληνικού πολιτισμού στο Στρασβούργο.

Στρασβούργο – Δεκαπενθήμερο ελληνικού πολιτισμού

Αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό ήταν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο. Με πρωτοβουλία γαλλικών φιλελληνικών και ελληνικών ομογενειακών συλλόγων, με τη συμμετοχή της Πόλης του Στρασβούργου και την οργανωτική, υλική και επικοινωνιακή στήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, από τις 12 έως τις 28 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε πληθώρα εκδηλώσεων σε κεντρικούς χώρους της πόλης, όπως το Δημαρχείο, η Όπερα του Ρήνου, το μουσείο αρχαιοελληνικών εκμαγείων Adolf Michaelis, το Πανεπιστήμιο Στρασβούργου, ο πολιτιστικός χώρος-κινηματογράφος L’Odyssee, το κεντρικό βιβλιοπωλείο Kleber, εκκλησιαστικοί χώροι εκδηλώσεων και συναυλιών, θεατρικές σκηνές κ.ά.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Δύο διαλέξεις του Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέλιου Περράκη (ένα στρογγυλό τραπέζι στο Δημαρχείο με θέμα τις μεταναστευτικές ροές και τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία διάλεξη σε χώρο του Πανεπιστημίου για τη δημοκρατία με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου).

Τέσσερις διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια στο κεντρικό βιβλιοπωλείο Kleber (σχετικά με την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας, την παράδοση, τη δημοκρατία και την επίδραση της Ελλάδας στους ουμανιστές του Ρήνου).

Πέντε διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια σε χώρους του Πανεπιστημίου Στρασβούργου (με θεματικές για τον Καζαντζάκη, την επίδραση της ελληνικής αρχαιότητας στο δυτικό εκλεκτικισμό, την αρχαία ελληνική μουσική, την ταυτότητα των Ελλήνων, τους νέους και την πολιτική).

Διάλεξη στο Maison de lEurope σχετικά με τη δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα και το «Κληρωτήριο».

Τρεις προβολές ταινιών στον πολιτιστικό χώρο-κινηματογράφο L’Odyssee («Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, «Maria by Callas» του Tom Volf, «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη).

Παράσταση θεατρικής ομάδας από τη Θεσσαλονίκη αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη.

Επίσκεψη και ξενάγηση στο μουσείο αρχαιοελληνικών εκμαγείων Adolf Michaelis.

Μουσικό πρωινό στην Όπερα του Ρήνου με έντεχνα ελληνικά τραγούδια από ελληνικής καταγωγής λυρικούς καλλιτέχνες.

Συναυλία μουσικού σχήματος από τα Τρίκαλα αφιερωμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι.

Συναυλία ελληνικής μουσικής από χορωδία στην εκκλησία St Pierre του Στρασβούργου.

Συναυλία βυζαντινής μουσικής από χορωδία στην εκκλησία St Thomas του Στρασβούργου.

Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από ομάδα 30 ατόμων από τα Γρεβενά.

Εικαστική έκθεση, γευσιγνωσία, μαθήματα ελληνικών χορών, αγιογραφίας και μωσαϊκού.

[metaslider id=”7761″]

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Στρασβούργου στήριξε οικονομικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά τις εκδηλώσεις. Το ΓΤΕ Στρασβούργου εξασφάλισε χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χορηγία επικοινωνίας από την εφημερίδα DNA, που είναι το κύριο έντυπο της περιοχής, και υλικό προβολής της Ελλάδας το οποίο διανεμήθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Το Γραφείο προέβαλε, επίσης, τις εκδηλώσεις στον ειδικό ιστότοπο που δημιουργήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr