Τρέχων Άρθρο
Βιέννη – Ομογένεια και ομογενειακά ΜΜΕ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ Γιώργος Φλωρεντής στο βήμα της επετειακής εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του ομογενειακού ενημερωτικού ιστότοπου Hephaestus Wien.

Βιέννη – Ομογένεια και ομογενειακά ΜΜΕ

Επετειακή εκδήλωση για τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης διοργάνωσε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης σε συνεργασία με τον ομογενειακό ενημερωτικό ιστότοπο Hephaestus Wien. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του ιστότοπου Hephaestus Wien και ενός χρόνου λειτουργίας του «αδελφού» διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Hephaestus Radio.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Γιώργος Φλωρεντής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ελληνική Ομογένεια και τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ, αφού εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας στα ομογενειακά ΜΜΕ, που ξεπερνούν τα 150 σε ολόκληρο τον κόσμο, περιέγραψε με ενάργεια τον πολυδιάστατο ρόλο τους, που συμπυκνώνεται στην οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης του ελληνισμού για όλα τα θέματα που τον αφορούν και στη σφυρηλάτηση στενών δεσμών ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας.

Παράλληλα, όμως, τα ομογενειακά ΜΜΕ «έφερναν και φέρνουν τον απόδημο ελληνισμό πιο κοντά στην πραγματικότητα της χώρας υποδοχής … και ταυτόχρονα αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στην ομογένεια και στο εθνικό κέντρο», τόνισε ο κ. Φλωρεντής. Τα ομογενειακά ΜΜΕ προωθούν και ενδυναμώνουν την ελληνική πολιτισμική ταυτότητα, κρατώντας πάντα ζωντανή την επαφή των ομογενών με την ελληνική γλώσσα, πράγμα ζωτικής σημασίας για την κάθε κοινότητα.

Η προβολή του ελληνικού ονόματος, της ιστορίας, του πολιτισμού, της ίδιας της Ελλάδας του σήμερα συνιστούν, επιπλέον, τον κοινό σκοπό ομογενειακών ΜΜΕ και ελληνικής πολιτείας, για την επίτευξη του οποίου είναι αναγκαία η κοινή πορεία, ανέφερε ο κ. Φλωρεντής.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ συνεχάρη τον Georg Gstrein, ιδρυτή του Hephaestus Wien και του Hephaestus Radio, επισημαίνοντας ότι αποτελούν πρότυπο λειτουργίας, καθώς απευθύνονται, στην ελληνική και τη γερμανική γλώσσα, τόσο στην ελληνόφωνη κοινότητα και τους φιλέλληνες της Αυστρίας όσο και στους ομογενείς όλου του κόσμου.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης Κωνσταντίνος Προκάκης επισήμανε ότι η συνδιοργάνωση της συγκεκριμένης επετειακής εκδήλωσης έχει διπλή συμβολική σημασία. Αφ’ ενός, διότι παραπέμπει στη στήριξη που παρέχουν το ΥΨΗΠΤΕ και τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας σε όλες τις θετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Διασποράς. Αφ’ ετέρου, διότι στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι για την ενότητα και συνοχή της ελληνικής Διασποράς είναι αναγκαία η εποικοδομητική συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων μεταξύ τους, αλλά και με τις ελληνικές αρχές της περιοχής τους.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου και του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού Georg Gstrein, αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο κοινό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη διεύρυνση και βελτίωση του περιεχομένου και του προγράμματος.

Ακολούθως, η ηθοποιός Έρη Μπακάλη παρουσίασε το νέο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη Νικόλαος Σαπουντζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας Κωνσταντίνος Φίζογλου, η Προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ Βιέννης Ελένη Μελιτά, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στη Βιέννη Πάνος Μαστοράκης, ο βουλευτής της Βιέννης Volkmar Harwanegg, συνεργάτες του Hephaestus Wien και του Hephaestus Radio, έλληνες ομογενείς και εκπρόσωποι αυστριακών οργανώσεων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr