Τρέχων Άρθρο
Βιέννη – Διάλεξη για την πολιτική ορθότητα
Διάλεξη για την πολιτική ορθότητα

Βιέννη – Διάλεξη για την πολιτική ορθότητα

Διάλεξη με θέμα «Πολιτισμικές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις της πολιτικής ορθότητας» διοργάνωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2019 το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης, σε συνεργασία με τη Διπλωματική Ακαδημία Βιέννης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δρ. Θωμάς Τσακαλάκης, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ρόλο σχολιαστή είχε η ιστορικός και διδάσκουσα στη Διπλωματική Ακαδημία Δρ. Rachel Johnston-White. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Παναγιώτης Μητρόπουλος, Γραμματέας Επικοινωνίας Α’.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Διευθυντής της Διπλωματικής Ακαδημίας της Βιέννης Πρέσβης Emil Brix και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης Κωνσταντίνος Προκάκης.

Ο Πρέσβης Emil Brix εξήρε την πρωτοβουλία του ΓΤΕ Βιέννης για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης της εν λόγω θεματικής, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.

Ο Κωνσταντίνος Προκάκης τόνισε ότι «η συζήτηση για το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας είναι μια συζήτηση για την ποιότητα των σύγχρονων φιλελεύθερων δημοκρατιών. Επηρεάζει κάθε πτυχή του σύγχρονου πολιτικού βίου. Έχει να κάνει με την ελευθερία του λόγου, το σεβασμό των άλλων ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, το φύλο τους, τη θρησκεία τους, τον πολιτισμό τους, το σεξουαλικό προσανατολισμό τους κ.λπ. …» και επισήμανε ότι η Ελλάδα υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας και ως ένας από τους θεματοφύλακες της τελευταίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου.

Στη διάλεξή του ο Δρ. Θωμάς Τσακαλάκης αναφέρθηκε στη διείσδυση της πολιτικής ορθότητας τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στην πολιτική αρένα, στις διεθνείς σχέσεις, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τέχνη ή στη δημοσιογραφία σε πολλές δυτικές δημοκρατίες. Η πολιτική ορθότητα αποτελεί, κατά τον ίδιο, «ένα μαχαίρι με δυο κόψεις, το οποίο παραδόξως κόβει μόνο από τη μία: τη λαθεμένη». Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε, η πολιτική ορθότητα ναι μεν έχει ως αφετηρία κοινώς αποδεκτές φιλοσοφικές αντιλήψεις και ηθικές αξίες, ωστόσο οι σημερινές πρακτικές της προκαλούν δυσλειτουργία σε πολλές εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.

Τέλος, η Δρ.Rachel Johnston-White αναφέρθηκε εκτενώς στις διαστάσεις του φαινομένου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση που ακολούθησε. Παραβρέθηκαν σπουδαστές της Διπλωματικής Ακαδημίας, εκπρόσωποι Πρεσβειών, της αυστριακής Καγκελαρίας και του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η εκδήλωση καλύφθηκε ειδησεογραφικά από το αυστριακό περιοδικό Falter, την εφημερίδα Kronen Zeitung, την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hephaestus Wien, και τον ομογενειακό διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Hephaestus Radio.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr