Τρέχων Άρθρο
Βιέννη – Έκθεση σύγχρονης τέχνης
Η αφίσα για την έκθεση σύγχρονης τέχνης των Joachim Lothar Gartner και Αποστόλη Ζολωτάκη

Βιέννη – Έκθεση σύγχρονης τέχνης

Υπό την αιγίδα του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα, στην Galerie «Lichtraum 1», έκθεση σύγχρονης τέχνης των εικαστικών Joachim Lothar Gartner και Αποστόλη Ζολωτάκη. Τα εγκαίνια έγιναν στις 7 Δεκεμβρίου 2018 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2019.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δέκα έργα του Joachim Lothar Gartner και τριάντα έργα του Αποστόλη Ζολωτάκη.

Ο Joachim Lothar Gartner γεννήθηκε το 1945 στη Βοημία και το 1949 μετοίκησε με την οικογένειά του στη Βιέννη. Σπούδασε σχεδιασμό υφασμάτων. Από το 1965 μέχρι το 1989 έζησε στο Augsburg και κατόπιν μετακόμισε οριστικά στη Βιέννη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Ανέπτυξε πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα, έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε, επίσης, σε πολλές ομαδικές. Έχει βραβευθεί για τα έργα του στο Augsburg, στο Μόναχο, στο Esslingen και στη Βιέννη. Από το 1992 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Künstlerhaus στη Βιέννη, έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εικαστικών της Αυστρίας, του Künstlerhaus και της Ένωσης Εικαστικών Βιέννης. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο του Αυστριακού Σταυρού για τις Επιστήμες και τις Τέχνες.

Ο Joachim Lothar Gartner έχει αναπτύξει μια γραφιστική γλώσσα, η οποία του επιτρέπει να δημιουργεί έργα που κυμαίνονται μεταξύ ζωγραφικής, ανάγλυφου και γραφιστικών. Φαίνεται να αναζητεί να απομονώσει μικρότερα στοιχεία από μια μεγαλύτερη και ατέρμονη εικόνα. Με πολύ λίγες αλλά ακριβείς γραμμές καταφέρνει να δημιουργεί ένταση και διάλογο μεταξύ των εσωτερικών στοιχείων των έργων του. Η οπτική αντίληψη κινείται μεταξύ του δισδιάστατου και τρισδιάστατου και εστιάζει στο φαινόμενο του εικονικού χώρου.

Ο Αποστόλης Ζολωτάκης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Το 1988 αποφοίτησε από το Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Φωτογραφίας της Minerva Art Academy στο Groningen της Ολλανδίας. Το 1990 αποφοίτησε, επίσης, από το Τμήμα Ηλεκτρονικής Γραφιστικής, Μεταξοτυπίας και Ζωγραφικής. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές μέχρι σήμερα. Το 2015 ίδρυσε το Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης Orange Water, του οποίου έκτοτε είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. Το Φεστιβάλ εστιάζει κυρίως σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διεξάγεται σε ετήσια βάση.

[metaslider id=”7920″]

Όσον αφορά στα έργα του, τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση στη Βιέννη, επέλεξε να διερευνήσει τη διαδραστικότητα μεταξύ φωτογραφίας και ζωγραφικής. Οι φωτογραφίες προέρχονται από αρνητικά μεγάλου μεγέθους σε γυαλί. Ο Ζολωτάκης τις επεξεργάστηκε με υπολογιστή και το αποτέλεσμα εκτυπώθηκε πάνω στον καμβά. Στο τελικό στάδιο χρησιμοποίησε ακρυλικές χρωστικές ουσίες, γραφίτη και λακ.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, Κωνσταντίνος Προκάκης, εγκαινιάζοντας την έκθεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Joachim Lothar Gartner είναι ένας καταξιωμένος αυστριακός καλλιτέχνης και ο Αποστόλης Ζολωτάκης αποτελεί την αντίστοιχη ελληνική εκδοχή του. Εάν κάποιος συγκρίνει τα έργα των δύο αυτών καλλιτεχνών, θα ανακαλύψει ένα μυστικό δεσμό μεταξύ τους. Μοιάζει να διεξάγεται ένας διάλογος μεταξύ αυτών των δυο προσώπων. Πρόκειται για τον καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ ενός Τσέχου, ο οποίος ζει για πολύ καιρό στην Αυστρία, με έναν Έλληνα, ο οποίος ζει για πολύ καιρό στην Ολλανδία. Πολύ περισσότερο πρόκειται για τη δημιουργία μιας πολιτιστικής γέφυρας μεταξύ της Αυστρίας και της Ελλάδος».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr