Αυστρία – Τα ίχνη των Ελλήνων στη Βιέννη
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης, διοργανώθηκε από την Αυστρο-ελληνική Εταιρεία, στις 27 Μαρτίου 2019, στη Figarosaal του Palais Palffy στη Βιέννη, παρουσίαση του βιβλίου του αυστριακού συγγραφέα και φωτογράφου, Bernd Moldan, με τίτλο «Τα ίχνη των Ελλήνων στη Βιέννη και στα Περίχωρα» (Griechische Spuren in und um Wien).
Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Berger, είναι γραμμένο σε τρεις γλώσσες – γερμανικά, ελληνικά και αγγλικά – και αποτελεί έναν «ιστορικό οδηγό πόλης», με τον οποίο προβάλλεται το ιστορικό αποτύπωμα των Ελλήνων στη Βιέννη από την εποχή που αυτή ήταν το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της αυτοκρατορίας των Αψβούργων μέχρι σήμερα.
Η ύλη του βιβλίου χωρίζεται σε 24 κεφάλαια, τα οποία αφορούν είτε σε σημαντικές προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής, που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην αυστριακή κοινωνία, όπως είναι ο Ρήγας Φεραίος-Βελεστινλής, ο Γεώργιος Σίνας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο Μιχαήλ και ο Νικόλαος Δούμπας, ο Herbert von Karajan κ.ά., είτε σε εντυπωσιακά μνημεία, που παραπέμπουν στην παρουσία των Ελλήνων στην πόλη, όπως είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, το γλυπτό σύμπλεγμα του Θησέα, το Κοινοβούλιο και το Palais Falkenstein. Τo κείμενo συνοδεύεται από περισσότερες από 280 φωτογραφίες τοποθεσιών, μνημείων και κτιρίων, που σχετίζονται με τη δράση του ελληνισμού στην αυστριακή πρωτεύουσα, ιδίως τους τελευταίους τέσσερις αιώνες.
Ο συγγραφέας, Bernd Moldan, γεννήθηκε το 1944 στη Βιέννη και μετά το διδακτορικό του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης εργάσθηκε στον ιδιωτικό και τραπεζικό τομέα ως αυτοαπασχολούμενος. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 46 οδοιπορικά στην Ελλάδα, με την οποία τον συνδέει ισχυρός ψυχικός δεσμός. Η επιδίωξή του με την έκδοση του εν λόγω βιβλίου είναι να καταδείξει στους αναγνώστες την Ελλάδα, η οποία είναι πανταχού παρούσα στην πόλη που ο ίδιος γεννήθηκε.
Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου πλαισιώθηκε από μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της 40μελούς μεικτής χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Καβάλας υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίας Κύπρου και το συντονισμό είχαν ο Πρόεδρος της Ελληνο-αυστριακής Εταιρείας Αναστάσιος Στρίκος και ο ιστορικός Bernhard Brudermann. Την παρακολούθησαν εκπρόσωποι της αυστριακής δημόσιας ζωής, δεκάδες Αυστριακοί, φίλοι της Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι και μέλη ομογενειακών συλλόγων.
Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν στην αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην ομογενειακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Hephaestus Wien.