Λευκωσία – Πρόσωπα και εικόνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Με μεγάλη επιτυχία και συγκινησιακή φόρτιση πραγματοποιήθηκαν στις 9 Απριλίου 2019, στη Λευκωσία, τα εγκαίνια της εμβληματικής έκθεσης «1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος-Ελλάδα».
Η έκθεση αποτελεί καρπό συνδιοργάνωσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και της Πρεσβείας της Ελλάδας. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΥΨΗΠΤΕ) παραχώρησε σχετικό οπτικοακουστικό υλικό συνοδευόμενο από κείμενα, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, του ιστορικού Στέλιου Κυμιωνή. Επιπλέον, μέσω του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας, συνέβαλε ουσιαστικά στην προετοιμασία και την υλοποίηση της έκθεσης.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν περισσότερα από 200 άτομα από το χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, των ενόπλων δυνάμεων, του πολιτισμού και των ΜΜΕ. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία κύπριων βετεράνων πολεμιστών και γυναικών αγωνιστριών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «1940 Πρόσωπα και Εικόνες» τέλεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σίμος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Ύπατος Αρμοστής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lilly και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου Συμεών Μάτσης.
Η έκθεση περιλαμβάνει πληθώρα φυσικών και ψηφιακών εκθεμάτων – πρωτότυπες αφίσες, σελίδες ημερολογίων, καρτ ποστάλ, στρατιωτικά δελτία, κυβερνητικά έγγραφα, όπλα, αυθεντικές στολές, χάρτες, φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα, την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων («Ο Ντούτσε αφηγείται», του Σταμάτη Πολενάκη, 1945), πίνακες ζωγραφικής και σκίτσα.
Οι επισκέπτες καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, ξεκινώντας από την προπολεμική Κύπρο – τότε υπό βρετανική κυριαρχία – και την είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο και συνεχίζοντας με τον αγώνα στα πεδία των μαχών (Αλβανικό Έπος, Μάχη της Κρήτης, Μέση Ανατολή, Ρίμινι), τον αγώνα στη δημόσια σφαίρα (ΜΜΕ, έρανοι, προπαγανδιστικά φυλλάδια, λογοκρισία αλληλογραφίας, κινηματογραφικά επίκαιρα κ.λπ.), τις κοινωνικές επιπτώσεις του πολέμου, τη συμμετοχή των γυναικών, τους πρόσφυγες που φιλοξένησε η Κύπρος, το λιμό της Κατοχής και τις θυσίες του άμαχου ελληνικού πληθυσμού, την απελευθέρωση, την αποστράτευση των κυπρίων αγωνιστών και των απολογισμό των απωλειών Κυπρίων και Ελλήνων.
Η διαδρομή των επισκεπτών καταλήγει στο φωτογραφικό project του Δημήτρη Βαττή «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», ο οποίος το 2017 φωτογράφισε 24 βετεράνους από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, που συστρατεύθηκαν στον αγώνα κατά του ναζισμού. Επιπλέον, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν αποσπάσματα προσωπικών μαρτυριών των κυπρίων βετεράνων, που συνέλεξε η Νατάσσα Γεωργίου.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα και τα κείμενα έγραψαν ο δρ Πέτρος Παπαπολυβίου, ιστορικός και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Κύπρου, και ο Στέλιος Κυμιωνής, ιστορικός.
Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του φωτογραφικό άλμπουμ με στιγμιότυπα από τα εγκαίνια, ενώ σχετικά ρεπορτάζ δημοσίευσαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 Κύπρου (βλ. και σχετικό βίντεο) και οι εφημερίδες Cyprus Times, Φιλελεύθερος (όπου δημοσιεύτηκε και συνέντευξη του Δημήτρη Βαττή), Πολίτης και Stockwatch.
Επιπλέον, άρθρο του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χρήστου Σίμου με τίτλο «A story to tell: 1940 Πρόσωπα και Εικόνες. Κύπρος-Ελλάδα» δημοσιεύτηκε στο κυριακάτικο φύλλο της 21ης Απριλίου της εφημερίδας Φιλελεύθερος.
Η έκθεση «1940 Πρόσωπα και Ιστορίες» θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό, στο διατηρητέο κτίριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, στο κέντρο της Λευκωσίας, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.