Τρέχων Άρθρο
Στρασβούργο – Το Κληρωτήριο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας
Κληρωτήριο αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας - Εκδήλωση εγκαινίων έκθεσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στρασβούργο – Το Κληρωτήριο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας

Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Στρασβούργου, πραγματοποιήθηκαν στις 21 Ιανουαρίου 2019 τα εγκαίνια έκθεσης με θέμα «Το Κληρωτήριο στη δημόσια ζωή και την ανάληψη δημόσιων καθηκόντων στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία». Κεντρικό έκθεμα ήταν λειτουργικό αντίγραφο του αρχαίου Κληρωτηρίου, το οποίο ήταν μηχανή κλήρωσης της αθηναϊκής δημοκρατίας, κατά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ., για την επιλογή των αθηναίων πολιτών που συμμετείχαν στα δικαστήρια.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, το Μουσείο Αρχαιοελληνικών Εκμαγείων Adolf Michaelis και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS). Η έκθεση, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να δει εκτός από το αντίγραφο του Κληρωτηρίου και εκμαγεία αρχαίων ελληνικών γλυπτών που συνδέονταν με την αθηναϊκή δημοκρατία, παρουσιάστηκε στον κεντρικό χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης ενώ τα εγκαίνιά της προγραμματίστηκαν ώστε να συμπέσουν με την πρώτη ημέρα των εργασιών της Α’ Συνόδου για το 2019 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ.

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Gabriella Battaini-Dragoni, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ Liliane Maury Pasquier, έλληνες βουλευτές και βουλευτές μέλη αντιπροσωπειών άλλων εθνικών κοινοβουλίων, στελέχη των Μόνιμων Αντιπροσωπειών, γάλλοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, φιλέλληνες και φοιτητές.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Στέλιος Περράκης, υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι η επιλογή των πολιτών σε αξιώματα με κλήρωση στο δημοκρατικό πολίτευμα ήταν δείγμα της συμμετοχής χωρίς αποκλεισμούς των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, αποτελώντας έτσι κορυφαίο στοιχείο της άμεσης δημοκρατίας που άνθισε στην Αθήνα στην Κλασσική Εποχή.

Το λειτουργικό αντίγραφο του Κληρωτηρίου που παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατασκευάστηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Αρχιτεκτονικής του CNRS. Επικεφαλής του σχετικού προγράμματος ήταν οι γάλλοι ερευνητές N.Bresch και L.Lopez, οι οποίοι μετά το πέρας των χαιρετισμών έκαναν επίδειξη της χρήσης του Κληρωτηρίου, βάσει ευρημάτων, σχετικών αρχαίων επιγραφών και γραπτών μαρτυριών.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Στρασβούργου υποστήριξε επικοινωνιακά την εκδήλωση των εγκαινίων με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβολή της στα ΜΜΕ της Αλσατίας-Λωρραίνης. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η εφημερίδα DNA, με τίτλο «Ελευθερία και Κλήρωση». Επιπλέον, το Γραφείο συνέταξε και τύπωσε σύντομο ενημερωτικό έντυπο, που διανεμήθηκε στο χώρο της έκθεσης, σχετικά με τη χρήση του Κληρωτηρίου και την αθηναϊκή δημοκρατία, εστιάζοντας στην προβολή του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς στη Στοά του Αττάλου στην Αθήνα, όπου εκτίθεται το πρωτότυπο Κληρωτήριο.

Η έκθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης διήρκεσε μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2019, ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου μέχρι τις 11 Μαΐου 2019 παρουσιάζεται στο Μουσείο Αρχαιοελληνικών Εκμαγείων Adolf Michaelis, που στεγάζεται στο χώρο του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr