Βιέννη – Τριήμερο αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο
Σειρά εκδηλώσεων διοργανώθηκε από την Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018, μέχρι και την Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητρόπολης Αυστρίας στη Βιέννη προς τιμήν του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς 220 χρόνων από το μαρτυρικό θάνατό του. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, την Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και τον Κοινωνικοπολιτιστικό Σύλλογο της Ελληνικής Κοινότητος Βιέννης και Περιχώρων «Ρήγας Φεραίος» με πρωτοβουλία και επιμέλεια του πιανίστα, κ. Χρήστου Μαράντου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση το απόγευμα της Παρασκευής, 22 Ιουνίου 2018, απηύθυναν χαιρετισμούς στους έλληνες και αυστριακούς προσκεκλημένους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας, Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γεώργιος Φλωρεντής, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, κ. Νικόλαος Σαπουντζής, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, κ. Κωνσταντίνος Φίζογλου.
Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία του πολυδιάστατου έργου του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή για την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης των υποδούλων στην οθωμανική αυτοκρατορία Ελλήνων και τόνισαν ότι πέραν του εθνεγερτικού του χαρακτήρα εξαιρετικά σημαντικές και σχετικά υποτιμημένες από τη μέχρι σήμερα ιστορική έρευνα είναι οι διεθνιστικές, φιλελεύθερες και διαφωτιστικές-παιδαγωγικές πτυχές του έργου αυτού.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γεώργιος Φλωρεντής, τόνισε ότι «ο Ρήγας ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε μια εξέγερση μέσω της συναδέλφωσης των καταπιεσμένων εθνικά και οικονομικά στρωμάτων, στο πλαίσιο ενός αιτήματος από κοινού ελευθερίας … Επανακαθόρισε ανατρεπτικά τις συνισταμένες των πολιτικών επιλογών σε μια ολόκληρη περιοχή και πέρα απ’ αυτήν. Μετέβαλε στ’ αλήθεια τον τρόπο που στεκόμαστε ακόμη και σήμερα απέναντι στις προκλήσεις και επιλέγουμε. Επιλέγουμε τη συνεργασία, την από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων που δεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα: Η δίκαιη ανάπτυξη, το περιβάλλον και η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, είναι πλέον διακυβεύματα που ενώνουν τους λαούς των Βαλκανίων…».
Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, επισήμανε ότι «ο πεφωτισμένος πατριωτισμός και ο διεθνισμός, που είναι διάχυτοι στο έργο του μεγάλου έλληνα διαφωτιστή και προδρόμου της ελληνικής επανάστασης του 1821, αποτελούν ισχυρό αντίδοτο στο δηλητήριο του σκοταδιστικού και φοβικού εθνικισμού, ο οποίος αιματοκύλισε την Ευρώπη και τα Βαλκάνια τον προηγούμενο αιώνα και απειλεί τη συνοχή της ηπείρου μας, την ειρήνη και την ευημερία μας σήμερα».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, μίλησε για τη δράση του Ρήγα Φεραίου στη Βιέννη λίγο πριν από το θάνατό του, ενώ η Επίκουρη Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δρ. Λίλια Διαμαντοπούλου, παρουσίασε το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια ελεύθερη Ελλάδα και μια συνομοσπονδία βαλκανικών κρατών στο πλαίσιο διάλεξής της υπό τον τίτλο «Φαντασιακή Πατρίδα και το Έθνος του Ονείρου». Μεταξύ των δυο διαλέξεων ο πιανίστας και επιμελητής των εκδηλώσεων, κ. Χρήστος Μαράντος, μαζί με τον βαρύτονο, κ. Oliver Braun, και τη μεσόφωνο, κ. Έλσα Γιαννουλίδου, ερμήνευσαν έργα κλασσικής μουσικής της εποχής του Ρήγα Φεραίου στη Βιέννη.
Το πρωί του Σαββάτου, 23 Ιουνίου 2018, μετά την καθιερωμένη καλοκαιρινή γιορτή των μαθητών της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Βιέννης εγκαινιάσθηκε έκθεση κόμικ, αφιερωμένη στον Ρήγα Φεραίο, υπό την επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δρ. Λίλιας Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το Ρήγα Φεραίο με γερμανικούς υπότιτλους από το Αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο για πρώτη φορά είχε παρουσιασθεί από τη δημόσια ελληνική τηλεόραση το 1999, αμέσως μετά τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου έλληνα διαφωτιστή.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο ιστορικός και δημοσιογράφος της δημόσιας αυστριακής ραδιοτηλεόρασης (ORF), κ. Martin Haidinger, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δρ. Γεώργιος Καραμανώλης, και ο Επίκουρος Καθηγητής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δρ. Δημήτριος Κουσουρής, αντάλλαξαν απόψεις και σκέψεις σε δημόσια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο τον πατριωτικό και διεθνιστικό χαρακτήρα του έργου του Ρήγα Φεραίου. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, ανέπτυξε διεξοδικά «το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασης του Ρήγα Βελεστινλή μέσα από τα έργα του και τα ανέκδοτα έγγραφα των αρχείων της Βιέννης».
Την Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Βιέννη τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Ρήγα Φεραίο και τους επτά συντρόφους του, οι οποίοι εκτελέσθηκαν από τους Τούρκους στο Βελιγράδι δια της μεθόδου του στραγγαλισμού πριν από 220 χρόνια. Κατόπιν, το τριήμερο αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο ολοκληρώθηκε με υπαίθρια γιορτή για την ελευθερία στην οδό των Ελλήνων στη Βιέννη (Griechengasse) με φαγητό, ποτό, χορό και με τη συμμετοχή ελληνικών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων. Υπολογίζεται ότι από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ πέρασαν από τους χώρους της γιορτής περίπου 3.000 Έλληνες και Αυστριακοί.