Τρέχων Άρθρο
Παρίσι – Ελληνική Εβδομάδα με τον «Δεσμό»
Ελληνική Εβδομάδα με τον Δεσμό

Παρίσι – Ελληνική Εβδομάδα με τον «Δεσμό»

Σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Ελληνική Εβδομάδα με τον Δεσμό» πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, από τις 9 ως τις 16 Ιουνίου 2019, υπό τη σκέπη του ελληνικού βιβλιοπωλείου Δεσμός – που μετρά ήδη πάνω από 35 χρόνια παρουσίας στη γαλλική πρωτεύουσα – του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων και του Δημαρχείου του 14ου Διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι διοργανωτές προετοίμασαν για το κοινό μία πλούσια σε εκδηλώσεις «ελληνική» εβδομάδα, με κινηματογραφικές προβολές, αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων, φιλολογικές συζητήσεις, έκθεση φωτογραφίας και μουσική.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά «Ελληνική Εβδομάδα με τον Δεσμό», αφού το 2018 οι εκδόσεις Δεσμός και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων ξεκίνησαν αυτήν τη φιλόδοξη από κοινού προσπάθεια παρουσίασης των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών στο γαλλικό κοινό.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, με εκδήλωση αφιερωμένη στην ελληνική ποίηση, υπό τον τίτλο “Marché de la poésie“, κατά την οποία παρουσιάστηκαν εκδόσεις ελλήνων ποιητών στα γαλλικά και ποιήματα νέων ελλήνων ποιητών, συγκεντρωμένα στην τελευταία έκδοση του περιοδικού DesmosLe Lien.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, στον κινηματογράφο Les 7 Parnassiens, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Η κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, παρουσία του σκηνοθέτη. Η αίθουσα του γνωστού παρισινού κινηματογράφου ήταν κατάμεστη από γάλλους και ελληνες κινηματογραφόφιλους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία, μετά το τέλος της προβολής, να παρακολουθήσουν τη συζήτηση μεταξύ του σκηνοθέτη και του γνωστού συναδέλφου του Τίμωνα Κουλμάση, αλλά και να συνομιλήσουν μαζί τους για την ταινία και το σύνολο του έργου του Θάνου Αναστόπουλου. Ο διαπρεπής έλληνας σκηνοθέτης χαρακτήρισε τη ταινία του ως «ένα θρίλερ ηθικής και αξιών», η οποία, αν και αναφέρεται στην Ελλάδα του 2012, «μπορεί να λειτουργήσει σαν παραβολή σε οποιονδήποτε τόπο και χρόνο».

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, στο χώρο της γκαλερί του Δεσμού, στην οδό Vandamme του 14ου Διαμερίσματος της πόλης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Fanny Lignon με τίτλο “Ce que disent les murs…“. Μιλώντας για τις φωτογραφίες της, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδος, Σύρος), η καλλιτέχνης ανέφερε: «Κυνηγώ τις εικόνες, όπως άλλοι κυνηγούν τις πεταλούδες. Προσπαθώ να πιάνω με απαλότητα και σεβασμό τις εικόνες, που η πόλη προσφέρει στο βλέμμα του περαστικού εκείνου που θέλει να τις δει…».

Η «Ελληνική Εβδομάδα με τον Δεσμό» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 με αναγνώσεις ποιημάτων ελλήνων ποιητών, στην ελληνική και γαλλική γλώσσα, και συναυλία. Για το πολυπληθές γαλλικό και ελληνικό κοινό τραγούδησε η Κυβέλη Καστοριάδη, συνοδεία του γνωστού κιθαρίστα Ορέστη Καλαμπαλίκη, ενώ στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή ο Νικόλας Σύρος και οι συνεργάτες του, Μενέλαος Ευγενιάδης και Δήμητρα Κοντού. Στην εκδήλωση πραγματοποίησε ομιλία ο Διευθύνων του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γαλλία, κ. Δημήτρης Ψιάχας.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr