Τρέχων Άρθρο
Παρίσι – Εκδήλωση αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Το κοινό παρακολουθεί το ντοκιμαντέρ της γαλλίδας σκηνοθέτιδας Élodie Lélu για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τίτλο «Ενδότερο ταξίδι» («Le voyage intérieur»).

Παρίσι – Εκδήλωση αφιερωμένη στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Εκδήλωση αφιερωμένη στον έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο διοργάνωσαν από κοινού το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων, η Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων και ο εκδοτικός οίκος ART3. Η βραδιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, στις 11 Οκτωβρίου 2018, στο Ελληνικό Σπίτι (Maison de la Grèce) στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Le voyage intérieur» («Ενδότερο ταξίδι»), της σκηνοθέτιδος και συγγραφέως Élodie Lélu, και παρουσιάστηκε το βιβλίο της, με τίτλο «Journal de bord d’ un tournage inachevé» («Ημερολόγιο ανολοκλήρωτων γυρισμάτων»).

Η κινηματογραφίστρια Élodie Lélu, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών της σπουδών στη Σορβόννη, θέλησε και κατάφερε να εξασφαλίσει μια στενότερη σχέση με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, προϊόν της οποίας υπήρξε, μεταξύ άλλων, το διάρκειας 52 λεπτών ντοκιμαντέρ «Le voyage intérieur», παραγωγής 2008.

Μετά την προβολή της ταινίας, η δημιουργός της είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό και να απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων γύρω από την προσωπικότητα του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόταν την κινηματογραφική γλώσσα, τόσο θεωρητικά όσο και σε επίπεδο γυρισμάτων.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Élodie Lélu παρουσίασε στο κοινό που παρευρέθηκε στο Ελληνικό Σπίτι το βιβλίο της με τίτλο «Journal de bord d’ un tournage inachevé» («Ημερολόγιο ανολοκλήρωτων γυρισμάτων»).

Το βιβλίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από τον εκδοτικό οίκο ART3 και ως θέμα του έχει την τελευταία και ανολοκλήρωτη ταινία του Αγγελόπουλου, «Η άλλη θάλασσα». Η Élodie Lélu ήταν συνεργάτιδα του Αγγελόπουλου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και στο βιβλίο της καταγράφει τις αναμνήσεις της τόσο από τα γυρίσματα όσο και από την κοινωνική κατάσταση στην Αθήνα της κρίσης του 2011. Εξάλλου, «προφητικό» θέμα της ταινίας, όπως το χαρακτήρισε η συγγραφέας και σκηνοθέτιδα, επρόκειτο να είναι η μετανάστευση και το εμπόριο λευκής σαρκός.

Τέλος, η κ. Lélu αναφέρθηκε και στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ «Lettre à Théo» («Γράμμα στον Τεό»), που έχει ως θέμα την ελληνική κρίση, με τη μορφή «κινηματογραφικής επιστολής» που απευθύνει η ίδια στο δημιουργό. Πρόκειται για ελληνοβελγική συμπαραγωγή, στην οποία συμμετέχει η ΕΡΤ και η ελληνική εταιρεία παραγωγής Blonde Productions.

Το ντοκιμαντέρ αυτό θα προβληθεί, μετά την προγραμματισμένη συμμετοχή του σε διεθνή φεστιβάλ, στις 13 Νοεμβρίου 2018 στο Centre Wallonie-Bruxelles, στο Παρίσι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο διευθύνων του Προξενικού Γραφείου, κ. Ψιάχας, μέλη της ελληνικής κοινότητας, εκπρόσωποι ελληνογαλλικών οργανώσεων, κριτικοί Τέχνης, λάτρεις του κινηματογράφου του Θόδωρου Αγγελόπουλου κ.ά.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr