Τρέχων Άρθρο
Παρίσι – Κλείσιμο της Ελληνικής Εβδομάδας με τον «Δεσμό» 2018
Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς υπογράφει αντίτυπα των απομνημονευμάτων του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Ελληνικής Εβδομάδας στο βιβλιοπωλείο "Δεσμός".

Παρίσι – Κλείσιμο της Ελληνικής Εβδομάδας με τον «Δεσμό» 2018

Ολοκληρώθηκε στο Παρίσι, την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, η Ελληνική Εβδομάδα με τον «Δεσμό», η οποία είχε ξεκινήσει στις 11 Ιουνίου, με την προβολή της ταινίας «ΞΑ ΜΟΥ» της Κλειούς Φανουράκη, και συνεχίστηκε στις 13 Ιουνίου, με την παρουσίαση στη γαλλική γλώσσα του έργου του Έλληνα ποιητή και συγγραφέα Θωμά Τσαλαπάτη «Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια». Η Ελληνική Εβδομάδα διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Δεσμός», με αφορμή τα 35 χρόνια παρουσίας του στη γαλλική πρωτεύουσα, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνέχεια της πλούσιας σε εκδηλώσεις και δρώμενα πολιτιστικής εβδομάδας ακολούθησε, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, η προβολή έξι ταινιών μικρού μήκους, στον γνωστό κινηματογράφο «Les 7 Parnassiens». Οι ταινίες «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Αλεπού» της Jacqeline Lentzou, «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσσια και Άρη Φατούρου, «Η Χέλγκα είναι στο Λούντ» της Θέλια Πετράκη, «Δείπνο για λίγους» του Νάσου Βακάλη και «Όγδοη Ήπειρος» του Γιώργου Ζώη, καλύπτουν διάφορα είδη του κινηματογραφικού φάσματος, όπως τα κινούμενα σχέδια και η μυθοπλασία, και αποδεικνύουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο ότι η Ελλάδα, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, έχει αναπτύξει μια αξιόλογη κινηματογραφική δημιουργία, που αναγνωρίζεται διεθνώς. Την προβολή προλόγισε ο σκηνοθέτης και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, Τίμων Κουλμάσης.

Το Σάββατο 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο «Λογοτεχνικό Καφενείο», κατά την οποία παρουσιάστηκε το έργο δύο Ελλήνων συγγραφέων, της Μαρίας Ευσταθιάδη και του Σωτήρη Δημητρίου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ελληνικό Σπίτι με τη συμμετοχή της «Ελληνικής Κοινότητας Παρισίων και Περιχώρων». Το «Λογοτεχνικό Καφενείο» έδωσε την ευκαιρία στο γαλλικό κοινό και στους Έλληνες που ζουν στη Γαλλία να συναντήσουν και να γνωρίσουν τους δύο λογοτέχνες. Η Μαρία Ευσταθιάδη είναι συγγραφέας (θέατρο, μυθιστόρημα, ποίηση) και διακεκριμένη μεταφράστρια, η οποία ζει ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2014 αναγορεύτηκε από τη γαλλική κυβέρνηση Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων, ως αναγνώριση της εργασίας της ως μεταφράστριας της γαλλικής λογοτεχνίας. Ο Σωτήρης Δημητρίου, σύγχρονος Έλληνας μυθιστοριογράφος, έχει διακριθεί για τις νουβέλες του, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τη σημερινή Αθήνα και την Ήπειρο και αποτελούν μια από τις πιο αυθεντικές φωνές στη νεοελληνική λογοτεχνία. Το έργο του, που έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σκηνοθέτες όπως ο Σωτήρης Γκορίτσας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ηθοποιοί Laurence Campet και Hervé Jouval ανέγνωσαν αποσπάσματα έργων των δύο συγγραφέων στη γαλλική γλώσσα. Την παρουσίαση των συγγραφέων και το συντονισμό της συζήτησης που ακολούθησε έκανε η κα Μιράντα Σκουλάτου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Έλληνας Πρόξενος κ. Δ. Ψιάχας, στελέχη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων, η διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού κα Σ. Παπαθανασίου και ο σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Σ. Καμπουρόπουλος, εκπρόσωποι της ελληνικής ομογένειας, Γάλλοι που αγαπούν την ελληνική λογοτεχνία και Έλληνες που στηρίζουν χρόνια τον εκδοτικό οίκο και το βιβλιοπωλείο «Δεσμός».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ελληνικής Εβδομάδας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Δεσμός», όπου το πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ομιλίες των συγγραφέων Μαρίας Ευσταθιάδη και Σωτήρη Δημητρίου, να συναντηθεί και να συνομιλήσει με το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και να απολαύσει τη ρεμπέτικη συναυλία του Νικόλαου Σύρου και των μουσικών του, οι οποίοι ενθουσίασαν το ακροατήριο. Στην εκδήλωση πραγματοποίησε ομιλία η Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κα Αγλαΐα Μπαλτά, η οποία μετέφερε και το χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου, ενώ παρευρέθηκε και η Δήμαρχος του 14ου Διαμερίσματος του Παρισιού κα Carine Petit.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr