Τρέχων Άρθρο
Παρίσι – Ελληνική εβδομάδα με τον «Δεσμό»: Θεατρική παράσταση
Ο ποιητής και συγγραφέας Θωμάς Τσαλαπάτης και συντελεστές της Ελληνικής Εβδομάδας με τον Δεσμό.

Παρίσι – Ελληνική εβδομάδα με τον «Δεσμό»: Θεατρική παράσταση

Συνεχίζεται η Ελληνική Εβδομάδα με τον Δεσμό, η οποία διοργανώνεται από τις 11 έως τις 17 Ιουνίου 2018 στο Παρίσι από το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός», που γιορτάζει φέτος 35 χρόνια παρουσίας στη γαλλική πρωτεύουσα, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων και το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση στην γαλλική γλώσσα του έργου «Monica Vitti ne se souvient plus» («Η Μόνικα Βίτι δεν θυμάται πια») του Έλληνα ποιητή και συγγραφέα Θωμά Τσαλαπάτη. Η παράσταση, η οποία είχε τη μορφή θεατρικού αναλόγιου, σε σκηνοθεσία της Laurence Campet και μετάφραση της Κλειούς Μαυροειδάκου, έλαβε χώρα στο «Σπίτι της Ποίησης» («Maison de la Poésie») της πόλης των Παρισίων. Το κείμενο ερμηνεύτηκε από την κ. Campet και τις ηθοποιούς Valentine Galey και Joséphine de Surmont, ενώ με την κιθάρα του συνόδευσε την παράσταση ο μουσικός Ορέστης Καλαμπαλίκης.

Ο συγγραφέας Θωμάς Τσαλαπάτης ήταν παρών στην παράσταση και μετά την ολοκλήρωσή της είχε την ευκαιρία να διαβάσει ένα μικρό απόσπασμα του έργου στα ελληνικά και να συνομιλήσει με το κοινό, κάνοντας αναφορά στην αφορμή για τη συγγραφή του, που δεν είναι άλλη από «την ασθένεια Alzheimer που χτύπησε τη γνωστή ηθοποιό της χρυσής εποχής του ιταλικού νεορεαλισμού».

Ο Θωμάς Τσαλαπάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Έκανες θεατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές: «Το ξημέρωμα είναι σφαγή κύριε Κρακ» (2011, Εκδόσεις Εκάτη) και «Άλμπα» (2015, Εκδόσεις Εκάτη). Του έχουν απονεμηθεί σημαντικά βραβεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και το βραβείο ποίησης InediTO – Colline di Torino 2018.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν στελέχη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Παρισίων και του Προξενικού Γραφείου της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γαλλία και πλήθος Ελλήνων και Γάλλων θεατρόφιλων και φιλελλήνων που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του Σπιτιού της Ποίησης και στηρίζουν χρόνια τον εκδοτικό οίκο και το βιβλιοπωλείο «Δεσμός».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr