Εκδηλώσεις – Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Η φωτογραφία προέρχεται από τον ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία συμπίπτει με την ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, οργανώθηκαν το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης με ευθύνη ή υπό την αιγίδα των κατά τόπους πρεσβειών της Ελλάδας και τη συμβολή των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας.

 

Γενεύη

Στη Γενεύη η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Σχολείο Γενεύης και Λωζάννης και το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, σε συνεργασία με το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης και υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας και του προξενείου.

Το κοινό, που απαρτιζόταν από Έλληνες της Ελβετίας, ελληνόφωνους και φιλέλληνες Ελβετούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές, δασκάλους και μαθητές των ελληνικών σχολείων και μέλη των ελληνικών συλλόγων, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τρεις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Η Δρ Κατερίνα Βασιλάκη μίλησε για τη «Διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας», ο ελληνιστής καθηγητής Bertrand Bouvier παρουσίασε τη συνεισφορά των Μεταρρυθμιστών στην εισαγωγή της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση της Γενεύης από το 16ο αιώνα, ενώ η καθηγήτρια Βασιλική Τσάιτα-Τσιλιμένη ανέλυσε τις προκλήσεις της σύγχρονης διδασκαλίας των ελληνικών. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη Θάνος Καφόπουλος. Τέλος, ηθοποιοί του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης απήγγειλαν αποσπάσματα από κείμενα της αρχαίας και της νέας ελληνικής γραμματείας.

Εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα πραγματοποίησαν και οι ομογενειακοί σύλλογοι της Λωζάννης στις 10 Φεβρουαρίου 2019.

 

Παρίσι

Στο Παρίσι το πρόγραμμα διοργανώθηκε από την πρεσβεία σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών, την Ελληνική Κοινότητα Παρισίων και Περιχώρων, το Δίκτυο (Grèce-sur-Seine), το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών Παρισίων, την Ένωση Phonie-Graphie και το ελληνικό βιβλιοπωλείο «Δεσμός».

Διοργανώθηκαν παιδικό θεατρικό εργαστήρι, διαδραστικό εργαστήριο με θέμα «Λέξεις-εικόνες-μουσικές, όλες ελληνικές», σεμινάριο με θέμα την πρότυπη μέθοδο εισαγωγής στην εκμάθηση των νέων ελληνικών, εργαστήριο ετυμολογίας και εργαστήριο με θέμα «Προσέγγιση και οικειοποίηση της ελληνικής γλώσσας». Επίσης, οργανώθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Μαθαίνω Ελληνικά, γνωρίζω την Ελλάδα», την οποία χαιρέτισε η Πρέσβης Αγλαΐα Μπαλτά, και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων σύγχρονων ελλήνων ποιητών, στα ελληνικά και τα γαλλικά.

 

Στοκχόλμη

Στη Στοκχόλμη η εκδήλωση, με θέμα «Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική», διοργανώθηκε από την πρεσβεία και την Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης, με ομιλητές το συγγραφέα Θοδωρή Καλλιφατίδη και τη νεοελληνίστρια Μέμη Μελισσαράτου-Matsson.

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης μίλησε για την ελληνική ως γλώσσα, για τη σχέση των Ελλήνων με τη γλώσσα τους, για τις λέξεις γενικά και για τη σχέση του ίδιου μ’ αυτές. Η Μέμη Μελισσαράτου-Matsson, με αφετηρία τις απόψεις του Διονυσίου Σολωμού για τη χρήση της γλώσσας του λαού, όπως διατυπώνονται στον Διάλογό του, ανέδειξε τις γραμμές που συνδέουν τη σκέψη του Σολωμού, του Κοραή και του Ψυχάρη.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο έλληνας Πρέσβης Δημήτριος Τουλούπας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Στέγης Αποστόλης Παπακώστας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ερμηνεία τραγουδιών σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου από τον Ιωάννη Μάττο, μέλος της χορωδίας «Ορφέας», με τη συνοδεία του πιανίστα Ιωάννη Μάρκου.