Τρέχων Άρθρο
Στοκχόλμη – Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις ευρωπαϊκές αξίες
“Reloaded! European Values!”.

Στοκχόλμη – Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις ευρωπαϊκές αξίες

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τις ευρωπαϊκές αξίες, με τίτλο Reloaded! European Values!”, διοργάνωσε στη Στοκχόλμη, από τις 7 έως τις 17 Μαΐου 2019, το παράρτημα Σουηδίας της EUNIC (European Union National Institutes for Culture). Οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα, με την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας και του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Στοκχόλμης, συνδέθηκαν και με τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, τιμώντας την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία.

Στις 7 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ευρώπη: Η κληρονομιά των λογίων», στόχος της οποίας ήταν η ανάδειξη ευρωπαίων λογίων, οι οποίοι με το έργο και τη δράση τους υπηρέτησαν τον ανθρωπισμό και συνέβαλαν στη διαμόρφωση και τη διάδοση των ευρωπαϊκών αξιών, που σήμερα αποτελούν τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η Ελλάδα «εκπροσωπήθηκε» από τους βυζαντινούς λογίους Δημήτριο Χαλκοκονδύλη (Αθήνα 1423 – Μιλάνο 1511) και Ιανό Λάσκαρι (Κωνσταντινούπολη 1445 – Ρώμη 1534), που υπηρέτησαν με σθένος και αυταπάρνηση τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό στη δυτική Ευρώπη. Τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην έκθεση χορηγήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Η έκθεση, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι στη Βιέννη, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της στις περιφέρειες της Σουηδίας, ενώ τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση εκδήλωσης, κατά την οποία θα αναδειχθούν κείμενα ευρωπαίων λογίων στη μητρική τους γλώσσα.

Στις 15 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση με θέμα «Ευρωπαϊκός ανθρωπισμός: παρελθόν και παρόν», στην οποία συμμετείχαν η Nina Burton, μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, ο Anders Bergman, δημοσιογράφος και συγγραφέας, και ο Isak Hammar, ιστορικός. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Sverker Sörlin, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σουηδία, Katarina Areskoug Mascarenhas.

Οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Σουηδίας Jennie Silfverhjelm, David Book, Hannes Meidal, Maria Salomaa και Johan Holmberg ανέγνωσαν αποσπάσματα από το έργο ευρωπαίων λογίων, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά εδεσμάτων που απηχούσαν τις γαστρονομικές παραδόσεις κάθε χώρας και την προβολή της ταινίας The Center” του Stanislaw Mucha.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος Reloaded! European Values!” θα συνεχιστούν το φθινόπωρο, στην Πρεσβεία της Ολλανδίας στη Σουηδία.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr