Τρέχων Άρθρο
Στοκχόλμη – Εκδήλωση αφιερωμένη στον Καζαντζάκη
Αφίσα για το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ 3 "Πάνω απ' όλα το έργο".

Στοκχόλμη – Εκδήλωση αφιερωμένη στον Καζαντζάκη

Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Στοκχόλμης, πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα της Επιμορφωτικής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων στη Στοκχόλμη, εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη.

Η εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «Πάνω απ’ όλα το έργο», διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, σε συνεργασία με το σουηδικό τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και την υποστήριξη της ελληνικής κοινότητας Στοκχόλμης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος του σουηδικού τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Ξενοφών Παγκαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό και τη βιβλιογραφία του μεγάλου έλληνα συγγραφέα και στις δραστηριότητες της Εταιρείας, η οποία αριθμεί 129 μέλη και γιόρτασε φέτος τα 30 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε το αφιέρωμα-ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Καζαντζάκη, με τίτλο «Πάνω απ’ όλα το έργο», παραγωγής της ΕΡΤ3 (2017), σε σκηνοθεσία της Τάνιας Χατζηγεωργίου. Στο ντοκιμαντέρ, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου που ασχολήθηκαν με τον μεγάλο Κρητικό και παγκόσμιο δημιουργό, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, αφηγούνται ιστορίες που έζησαν και άκουσαν, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του. Η σχέση του με τον Θεό, το ταξίδι, τον έρωτα, τη φιλοσοφία, τη φιλία, την αγάπη, τη μουσική και το όνειρο καταγράφεται σε γυρίσματα που έγιναν στην Κρήτη, την Αίγινα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το αφιέρωμα είναι η αλήθεια της προσωπικής του πορείας, μιας πορείας που ταυτίζεται με τη ζωή και το έργο του.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία Δημήτριος Τουλούπας ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσει κανείς μία προσωπικότητα με πολλές πτυχές, όπως ήταν ο Νίκος Καζαντζάκης. Είναι, επιπλέον δύσκολο, τόνισε ο έλληνας Πρέσβυς, να κατανοήσει κανείς τη φλόγα, την ψυχή και την ιδιοσυγκρασία του, αυτό που ο ίδιος ο συγγραφέας αποκαλούσε «κρητική ματιά», η οποία συνίσταται στο να κοιτάς κατάματα το θάνατο. Ενδεικτικό της παραπάνω στάσης, το απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη που σμιλεύτηκε στο τάφο του στο Ηράκλειο: «Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι ελεύθερος».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Ingelise Grunewald, κόρη του Gottfried Grunewald, μεταφραστή των έργων του Καζαντζάκη στα σουηδικά, εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων και μέλη της ομογένειας και της σουηδικής κοινωνίας.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr