Τρέχων Άρθρο
Λισσαβώνα – 7η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας
7η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Λισσαβώνα – 7η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

Με το έργο «Οι Κόρες του Ηφαιστείου» του τιμηθέντος με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος Χρήστου Οικονόμου συμμετείχε η Ελλάδα στην 7η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας, που οργανώθηκε στις 9 Ιουνίου 2019, στη Λισσαβώνα.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές λογοτεχνικό γεγονός της πορτογαλικής πρωτεύουσας, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δίκτυο Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUNIC), με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πορτογαλία. Έχοντας κλείσει επτά χρόνια ζωής, η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας αποτελεί πλέον βασικό σημείο αναφοράς στο πολιτιστικό τοπίο της Λισσαβώνας και έχει ενσωματωθεί στο θερινό πολιτιστικό πρόγραμμά της.

Η Ελλάδα είχε συμμετάσχει και στην περυσινή εκδήλωση, με το έργο «Η θεία Κούλα» του Μένη Κουμανταρέα. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος η μετάφραση των αποσπασμάτων που αναγνώστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε από τον πορτογάλο ελληνιστή Ζοζέ Αντόνιο Κόστα Ιντέγιας.

Φέτος, η Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας ήταν αφιερωμένη στη νέα γενιά ευρωπαίων λογοτεχνών. Συμμετείχαν 14 χώρες της ΕΕ, οι εκδηλώσεις των οποίων φιλοξενήθηκαν σε διάφορα ιστορικά κτίρια του κέντρου της Λισσαβώνας.

Η Ελλάδα οργάνωσε τη δική της λογοτεχνική παρουσία στο κτίριο του 19ου αιώνα που στεγάζει μέχρι σήμερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Ο έλληνας ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης Ευθύμιος Αγγελάκης παρουσίαζε, ανά μισή ώρα, μια δεκαπεντάλεπτη δραματοποιημένη αφήγηση του αποσπάσματος «Το Άλφα που κάνει το θύμα θαύμα», εμψυχώνοντας τους χαρακτήρες του έργου και κρατώντας αδιάλειπτη την προσέλευση του κοινού κατά τις πέντε ώρες που διήρκεσε η εκδήλωση.

Την πρώτη αφήγηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Πορτογαλία Ιωάννης Μεταξάς, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λισσαβώνας Τερέζα Πάις, μέλη του ελληνο-πορτογαλικού μορφωτικού συνδέσμου και πλήθος κόσμου.

Λίγο νωρίτερα ο έλληνας Πρέσβης είχε παραστεί και στην επίσημη τελετή έναρξης της εκδήλωσης της EUNIC, μαζί με άλλους επικεφαλής Πρεσβειών και Διευθυντές ευρωπαϊκών μορφωτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στη Λισσαβώνα.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Λισσαβώνας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Πορτογαλία, διευθέτησε την ελληνική συμμετοχή και υποστήριξε την εκδήλωση με την επικοινωνιακή προβολή της στα πορτογαλικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φετινή Νύχτα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας έτυχε ευρείας διάδοσης και προβολής στον πορτογαλικό Τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό. Σχετικά ρεπορτάζ δημοσίευσαν, μεταξύ άλλων, η δημόσια τηλεόραση RTP, ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός TVI, οι εφημερίδες Observador και Diário de Notícias και το περιοδικό Time Out. Επιπλέον, η εφημερίδα Observador δημοσίευσε εκτενέστατη συνέντευξη του συγγραφέα Χρήστου Οικονόμου.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr