Τρέχων Άρθρο
Τίρανα – Ημερίδα για τα ΑμεΑ οργάνωσε η Ελλάδα
Ημερίδα με θέμα "Εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τα κωφά παιδιά στην Αλβανία"

Τίρανα – Ημερίδα για τα ΑμεΑ οργάνωσε η Ελλάδα

Ημερίδα με θέμα «Εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τα κωφά παιδιά στην Αλβανία» συνδιοργάνωσαν στις 7 Μαΐου 2019, στα Τίρανα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Πρεσβεία της Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας της Ευρώπης, η οποία διεξήχθη στην αλβανική πρωτεύουσα από τις 6 έως τις 10 Μαΐου 2019.

Στόχος της ημερίδας, η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και ειδικότερα το δικαίωμα των κωφών παιδιών στην εκπαίδευση, που όπως δήλωσε ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Luigi Soreca αποτελεί ένα βασικό βήμα στη διάρρηξη του κύκλου της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Η Πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία Ελένη Σουρανή τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία της συμπερίληψης της ημερίδας στον κύκλο εκδηλώσεων της Εβδομάδας της Ευρώπης, ενώ ευχαρίστησε την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος για την προθυμία της να μοιραστεί με την ομόλογή της αλβανική τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Επί του θέματος μίλησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σίμψης, ο Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας Βασίλης Κουρμπέτης και η Προϊσταμένη του Ειδικού Νηπιαγωγείου Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης Σπυριδούλα Καρίπη, οι οποίοι εκτός από τις βέλτιστες πρακτικές παρουσίασαν και προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αλβανίας.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσίασε η Εθνική Ένωση Κωφών Αλβανίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το 98% των ατόμων με προβλήματα ακοής είναι λειτουργικά αναλφάβητοι και το 61% είναι άνεργοι.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε φυσικά και από διερμηνεία στην ελληνική και αλβανική νοηματική γλώσσα, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο του συγκεκριμένου μέσου επικοινωνίας.

Τέλος, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τα έργα ζωγραφικής με θέμα την ελληνική μυθολογία που δημιούργησαν οι μαθητές του Σχολείου Κωφών Τιράνων τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την επίβλεψη του ζωγράφου Kosta Zonga και με πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Τιράνων.

Το ΓΤΕ Τιράνων συνέβαλε τόσο στη διοργάνωση όσο και στην προβολή της ημερίδας στα αλβανικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την εκδήλωση κάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Report TV, News 24 και CNN A2, οι εφημερίδες Telegraf και Albanian Daily News και ο ομογενειακός ιστότοπος tachydromos.org.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr