Τρέχων Άρθρο
Τίρανα – Εβδομάδα της Ευρώπης
Εβδομάδα της Ευρώπης

Τίρανα – Εβδομάδα της Ευρώπης

Στην Εβδομάδα της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας από τις 6 έως τις 10 Μαΐου 2019, συμμετείχε η Ελλάδα μέσω της Πρεσβείας της χώρας μας στην Αλβανία και με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Τιράνων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 10 Μαΐου 2019, με το στήσιμο του Ευρωπαϊκού Χωριού στον κεντρικό πεζόδρομο των Τιράνων. Το ελληνικό περίπτερο επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, διατρέχοντας με ενδιαφέρον τις ενημερωτικές εκδόσεις με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό, τον τουρισμό και τη γαστρονομία, τις πολυάριθμες αλβανικές μεταφράσεις ελληνικών μυθιστορημάτων και τις εξειδικευμένες μελέτες ευρωπαϊκών θεμάτων που εκτίθεντο στο περίπτερο της Ελλάδας.

Πέραν των εκδόσεων, στο ελληνικό περίπτερο φιλοξενήθηκε έκθεση εικαστικών έργων με θέμα την ελληνική μυθολογία, που φιλοτέχνησαν τα παιδιά τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Αλβανίας , μεταξύ των οποίων και οι μαθητές του Σχολείου Κωφών Τιράνων. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Τιράνων τον Απρίλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την καθοδήγηση του ζωγράφου Kosta Zonga και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας.

Επίσης, στο ελληνικό περίπτερο εκτέθηκαν τα προϊόντα της Alehandro Group, επίσημου εισαγωγέα στην Αλβανία ελληνικών κρασιών και ούζου.

Το ελληνικό περίπτερο τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία Luigi Soreca, ο οποίος συνομίλησε με την Πρέσβη της Ελλάδος στην Αλβανία Ελένη Σουρανή και συμμερίστηκε το φιλικό κλίμα μεταξύ επισκεπτών και διοργανωτών.

 

Δημόσια συζήτηση με θέμα την αναπηρία

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εβδομάδα της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Χωριό, στις 10 Μαΐου 2019, δημόσια ενημερωτική συζήτηση με θέμα «Παιδιά και νέοι με αναπηρία». Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Πρεσβείας, η οποία, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλει στην προώθηση και ενίσχυση του νομοθετικού και εκπαιδευτικού πλαισίου των Ατόμων με Αναπηρία στην Αλβανία.

 

Συναυλία για την ειρήνη

Οι εκδηλώσεις για την εβδομάδα της Ευρώπης επενδύθηκαν μουσικά με την πραγματοποίηση συναυλίας για την ειρήνη, υπό τον τίτλο «Τρίπτυχο για την Ειρήνη – Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 60 λεπτά», στο Open Air Theatre των Τιράνων στις 7 Μαΐου 2019. Στη συναυλία συμμετείχε, με την υποστήριξης της Πρεσβείας της Ελλάδος, η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και η μέτζο σοπράνο Ρόζα Πουλημένου. Επιπλέον, η Μεικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης συμμετείχε και στην αντίστοιχη καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Fieri, στις 8 Μαΐου 2019.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr