Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

Συνέντευξη στην εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή  του MEGA «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» με τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποδεχόμαστε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη,  για να πάρουμε από πρώτο χέρι, γιατί και στην Κυβέρνηση ξενύχτησαν, την πρώτη αντίδραση για τη διαφαινόμενη νίκη του Τραμπ.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια μέχρι και τα ίδια τα επιτελεία να μιλήσουν για  ένα αποτέλεσμα, το οποίο προφανώς δεν έχει κλειδώσει απ’ ότι φαίνεται  γιατί ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο επιθυμητός αριθμός των 270 εκλεκτόρων, δεν μπορούμε και εμείς να πούμε κάτι περισσότερο. Υπάρχει μια τάση, με την οποία φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι αναλυτές αλλά μένει να επιβεβαιωθεί αυτή, γιατί η κάλπη δεν έχει βγάλει ακόμη αποτελέσματα που να είναι ασφαλή.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 247 είναι οι εκλέκτορες για τον Τραμπ και η Κάμαλα Χάρις φτάνει περίπου τους 200. Οι New York Times έδιναν 95%- 97% ποσοστό υπέρ του Τραμπ. Το περιμένατε αυτό το αποτέλεσμα;

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν μια οριακή διαδικασία ως προς την πρόβλεψη που έκαναν όλοι,  οπότε όλα ήταν πιθανά και για αυτό και είχαμε πει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν θα επηρεαστούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, είναι στρατηγικής σημασίας. Προφανώς και ο Πρωθυπουργός και συνολικά η Κυβέρνηση θα συνεργαστούμε με τον οποιαδήποτε…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με την Τουρκία;  Αυτό είναι το θέμα. Από όσο θυμόμαστε ο Τραμπ  είχε με την Τουρκία κουβέντα και από την… πίσω πόρτα. Και τότε ο Ερντογάν είχε ξεσπαθώσει λίγο και τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μαζευτεί. Είναι έτοιμη η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την Τουρκία σε νέες καταστάσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέσα σε αυτά τα χρόνια από το 2019 και το 2020 που έγιναν οι τελευταίες αμερικανικές εκλογές η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα. Είναι μια πολύ πιο ισχυρή χώρα που έχει καταφέρει και έχει διανύσει πολλά παραπάνω βήματα από άλλες χώρες γειτονικές γιατί δεν ετεροκαθορίζεται η πολιτική αμυντικής θωράκισης. Δηλαδή αυτά τα οποία έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα και για τα F35 και βέβαια για τα Rafale και τις Βelharra αλλά και όλες οι συμφωνίες που έχει συνάψει και το «μέγεθός» της πλέον ως χώρα είναι εντελώς διαφορετικό, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν το 2020, το 2019 και νωρίτερα. Και είναι μια χώρα πλέον  που μετράει και στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο χάρτη. Να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που είχε εκλεγεί Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η Ελλάδα ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Ουσιαστικά μαζευόντουσαν όλοι στην Ευρώπη για να συζητήσουν για το πρόβλημα της Ελλάδας. Το 2024, η  Ελλάδα είναι η χώρα που πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από πολύ μεγάλα προβλήματα που καλείται να λύσει η Ευρώπη. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους ασχέτως αποτελέσματος στις ΗΠΑ, έχει έρθει η ώρα – ίσως ο χρόνος είναι και πολύ λίγος- να ωριμάσει πολιτικά, να πάρει γενναίες αποφάσεις, τα είπε και η έκθεση του κ. Ντράγκι, και ως προς την ανταγωνιστικότητά της, που υστερεί και σε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεθαύριο έρχεται ο Φιντάν στην Ελλάδα. Αν δουν  και στην Τουρκία, που ο  Ερντογάν το κάνει αυτό, ότι αλλάζουν  τα πράγματα στην Αμερική, μήπως αλλάξει τακτική; Ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν είχε χαμηλώσει τους τόνους. Είχε γίνει αυτή η προσέγγιση βήμα με βήμα, το προσπαθήσαμε και εμείς πάρα πολύ. Αν αλλάξει στάση η Τουρκία; Για παράδειγμα αν ελέγχει τη Βουλή και τη Γερουσία ο Τραμπ και του δώσει τα F35 με το καλημέρα, αυτό είναι σαφές δείγμα ότι κάνει άνοιγμα στην Τουρκία.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το έχει πει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών πολλές φορές, ότι η Ελλάδα δεν καθορίζει – άρα στην πραγματικότητα δεν ετεροκαθορίζει- τις σχέσεις της με άλλες χώρες με βάση μια τρίτη χώρα. Ως προς την Τουρκία έχουμε επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου, ο οποίος δεν είναι δρόμος καμίας υποχώρησης. Μέσα από αυτόν τον δρόμο του διαλόγου έχουμε καταφέρει και έχουμε πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα. Παράλληλα με τον δρόμο του διαλόγου έχουμε καταφέρει και μια σειρά από μεγάλες επιτυχίες της χώρας μας, αυτές που περιέγραψα και πριν για να μην τις επαναλάβω, και σε αμυντικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, ούτε ένα εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να σημαίνει σημαντικές αλλαγές μόνο και μόνο επειδή μπορεί να υπήρχαν κάποιες σχέσεις στο παρελθόν. Η Ελλάδα έχει ριζωμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει διαύλους επικοινωνίας και με τα δύο κόμματα. Αυτό επιτάσσει μια συνεπής και αποτελεσματική διπλωματική εξωτερική πολιτική. Έχει δώσει διαπιστευτήρια. Και  να θυμίσουμε ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον χειροκρότησαν και τα δύο μέρη του Κογκρέσου γιατί κατάφερε μέσα σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια και πανδημίας και πολλών άλλων παράλληλων κρίσεων  να δυναμώσει την Ελλάδα και οι θέσεις της χώρας μας ουσιαστικά να ταυτίζονται με θέσεις της Δύσης. Ένα από αυτά, τα οποία αναδεικνύει ο διάλογος είναι και αυτό.  Όταν για παράδειγμα ακούγαμε από τον κ. Ερντογάν κάποια, τα οποία δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε για τη δράση της Χαμάς, ήρθε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και απάντησε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Προχθές που ήρθε εδώ, ο κ. Πομπέο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί Τράμπ και συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη, το μήνυμά του ποιο ήταν, μπορείτε να μας πείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Ήταν μια ανεπίσημη συνάντηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Καλά, ανεπίσημη, ναι, το ξέρω, αλλά ήταν μια διαβεβαίωση ότι μην ανησυχείτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Νομίζω κάθε συνάντηση, ειδικά σε τέτοιο επίπεδο, έστω και άτυπη, έχει τον συμβολισμό της. Όταν έρχεται λοιπόν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες, ενός εκ των υποψηφίων και συναντά τον Πρωθυπουργό μιας χώρας, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το υποτιμήσει. Και είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώνει αυτό που σας έλεγα πριν από λίγα δευτερόλεπτα, ότι υπάρχουν δίαυλοι και πολύ ισχυροί  δίαυλοι επικοινωνίας για να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η σχέση μεταξύ της χώρας μας και του στρατηγικού μας συμμάχου, που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Με το θέμα της Ουκρανίας τι θα γίνει κ. Μαρινάκη; Γιατί η Ευρώπη κράτησε μία συγκεκριμένη θέση, όπως και η Ελλάδα, συντάχθηκε με την Ουκρανία. Τώρα εάν σε περίπτωση που βγει ο Τράμπ, θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες, τι θα γίνει αν αλλάξει όλη η στρατηγική γενικότερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Η στήριξη μας στην Ουκρανία δεν είναι μία απόφαση μόνο πολιτικής στρατηγικής. Είναι μία απόφαση δημοκρατίας και στήριξης των στοιχειωδών κανόνων του κράτους δικαίου και προστασίας του αμυνόμενου. Η στήριξη σε αυτόν ο οποίος δέχεται μια επίθεση δεν είναι νομίζω υπό διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα, ας περιμένουμε να δούμε τα επίσημα αποτελέσματα και τις προγραμματικές θέσεις και τις πρώτες δηλώσεις του νέου ή της νέας, γιατί ακόμα είναι τυπικά ανοιχτό το αποτέλεσμα Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, για να μπορέσουνε και να γίνουν και κάποιες τοποθετήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Απλά δεν θα είναι τόσο στριμωγμένος ο Πούτιν, όπου καταλαβαίνουμε ότι, ούτε στριμωγμένος ο Πούτιν θα είναι, θυμόμαστε όλοι τον ρόλο του Ερντογάν. Αλλάζει πάλι η σκακιέρα του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Το ΝΑΤΟ θα υποβαθμιστεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Κοιτάξτε, αυτά όλα είναι υποθέσεις, τις οποίες αν δεν τις δούμε στην πράξη να προχωράνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση δεν έχει καμία αξία και νομίζω είναι και επικίνδυνο να παίρνουμε θέση πάνω σε αυτά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, νομίζω ανά τους αιώνες έχουν αποδείξει ότι είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό   ομοσπονδιακό κράτος, το οποίο δεν αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη τόσο εύκολα εξωτερική πολιτική. Σίγουρα τα πρόσωπα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, αλλά υπάρχει και μία διαχρονικότητα σε κάποιες αποφάσεις, έχουμε πολλά ανοιχτά ζητήματα στον κόσμο ολόκληρο και νομίζω καταστάσεις οι οποίες είναι πρωτοφανείς και όλες αυτές οι συζητήσεις που κάνουμε, γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι το οποίο είναι υποθετικό, καταδεικνύουν  την κρισιμότητα και των καταστάσεων και τη δυσκολία κάποιων αποφάσεων. Και για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας, παρά τα πολλά προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν οι πολίτες, το πόσο σημαντικό είναι, σε αυτό το παγκόσμιο στερέωμα και στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη, με τους φόρους οι οποίοι μπαίνουν σε όλες τις χώρες, με την κατάσταση που υπάρχει οικονομικά, ότι η Ελλάδα μετά από πάρα πολλά προβλήματα και πολύ δύσκολα χρόνια, αρχίζει και σηκώνει κεφάλι και ως προς την ανάπτυξη και ως προς τη μείωση του χρέους και ως προς το ότι έχει  ρεκόρ μείωσης στην ανεργία. Σε αυτό το περιβάλλον έχουμε καταφέρει σημαντικές επιτυχίες για να μειώσουμε πολλές ανισότητες και δυσκολίες του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Επαναλαμβάνουμε, ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Και του ΝΑΤΟ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Και του ΝΑΤΟ, αλλά όπως μας έλεγε ο Σ. Μιχαλόπουλος, επειδή η Ευρώπη προετοιμαζόταν για το σενάριο του να βγει ο Τράμπ, μαθαίνουμε ότι έχουν παρθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Έχει πέσει πανικός, για να το πούμε απλά ελληνικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Πανικός δεν θα έλεγα, απλά η Ευρώπη προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια και μάλιστα ξεκινά ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βουδαπέστη, πολύ σημαντικό, στον απόηχο του αποτελέσματος του εκλογικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Κύριε Εκπρόσωπε, τώρα το ξέρετε και εσείς, όταν η Γερμανία μπαίνει στη γωνία καταλαβαίνετε ότι και η Ευρώπη θα κρυώσει. Η Γερμανία άμα βγει ο Τράμπ θα μπει στη γωνία, όπως και να το κάνουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Λέγαμε πριν για το τι θα γίνει στο α ή στο β σενάριο, για παράδειγμα για τα F-16, τα F-35, που η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει περάσει δύο πίστες, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, υπάρχουν όροι, όταν για παράδειγμα είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, να μην χρησιμοποιηθούν όλα αυτά εναντίον συμμαχικού κράτους που είναι η Ελλάδα. Αυτά όλα είναι πράγματα τα οποία δεν αλλάζουν από το μια μέρα στην άλλη, ούτε πρόκειται να αλλάξουν, ούτε πρόκειται  να επηρεαστούν από αυτή την εκλογή. Ως προς συνολικά τις αποφάσεις όμως της Ευρώπης δεν το έχει κρύψει η Ελλάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έρθουμε και στα εσωτερικά μας εδώ. Προχθές ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής στην Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά, το είπα στην Ανθή, αλλά το λέω και σε εσάς που είστε και πιο ψηλός και έχετε παίξει μπάσκετ, έχει κάνει screen στο Σαμαρά. Έκανε screen, δηλαδή είπε ότι αυτές οι απόψεις βοηθούνε στη διαπραγματευτική θέση της χώρας ή στην προσπάθεια της χώρας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Εγώ έχω μια άλλη ανάγνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Γιατί πρέπει να ποινικοποιούνται;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Κανείς δεν ποινικοποιεί καμία κριτική, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Είπε και κάτι άλλο ο κ.  Καραμανλής, ότι δεν είναι οι απόψεις αυτές μομφή κατά της Κυβέρνησης, απλά είναι κάποιες ανησυχίες λόγω της επιθετικότητας, της επιθετικής ρητορικής των γειτόνων, δεδομένου ότι, εφόσον μάλιστα, είπε τη φράση ο κύριος Καραμανλής, η Κυβέρνηση υπηρετεί τη διαχρονική εθνική γραμμή. Αυτό το οποίο λέμε. Το ίδιο πράγμα λέμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο κύριος Σαμαράς ανησυχεί να μην υπάρχει κρυφή ατζέντα. Αυτή είναι η ανησυχία του.

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, το να βγαίνεις και να λες ότι η εθνική γραμμή είναι αυτή, η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη και να ζητάς από την κυβέρνηση να το επαναλάβει, αν και το έχουμε πει δεκάδες, εκατοντάδες φορές, υποχρέωσή μας είναι να το λέμε συνέχεια και το επαναλαμβάνω κι εγώ εδώ σήμερα για ακόμη μία φορά. Ως προς τα ζητήματα…

 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο Σαμαράς τότε είπε ότι ποινικοποιήθηκαν οι απόψεις τους και λέγαμε είναι πάγος μεταξύ Μαξίμου και Σαμαρά…

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει πολλές φορές σε τέτοια ερωτήματα. Δεν θυμάμαι ούτε εγώ, ούτε κανένα άλλο κυβερνητικό στέλεχος να έχει ποινικοποιήσει άποψη πρώην πρωθυπουργού. Εμείς τι κάνουμε; Ανεξαρτήτως ποια είναι η κριτική, αν είναι σφοδρή ή πιο ήπια, ή από ένα δημοσιογράφο, από ένα πολιτικό κόμμα, εμείς επαναλαμβάνουμε την εθνική γραμμή και υπενθυμίζουμε πού ήταν η Ελλάδα, σας το έκανα και στην αρχή, μιλώντας για την Αμερική. Η δουλειά η δικιά μας είναι, απευθυνόμενος στους πολίτες, η Κυβέρνηση, η οποία είναι αρκετά χρόνια, πλέον, είναι έξι χρόνια κυβέρνηση, εγώ είμαι στο ρόλο αυτό περίπου ενάμιση χρόνο, πρέπει να θυμίζουμε από πού ξεκινήσαμε και πού έχουμε βρεθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, καταλαβαίνουμε ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν με την ιστορία των πρώην πρωθυπουργών; Αυτό καταλαβαίνουμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι θέμα τόνων. Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη, η Νέα Δημοκρατία είναι μια κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας αυτή τη στιγμή, η οποία έχει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, σε περιόδους όπως σας περιέγραψα και σε αυτά τα θέματα, που είναι μια πάρα πολύ σημαντική ατζέντα διαχρονικά για την παράταξή μας, καταφέραμε και περάσαμε πολύ μεγάλους σκοπέλους, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό, η Ελλάδα ήταν μια χώρα που είχε σχεδόν 100.000, 93.000 διαμένοντες, 130 δομές, είχε μια μεγάλη κρίση στον Έβρο την οποία την απέτρεψε και στη συνέχεια μια χώρα η οποία ήταν στο περιθώριο έχουμε καταφέρει και με τις συμφωνίες που έχουν γίνει με την Αίγυπτο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πέφτουν οι τόνοι; Αυτό λέμε τώρα. Και με το Σαμαρά προσπαθείτε να τους ρίξετε τους τόνους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όσο προχωράμε μπροστά, με τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν, που διαχρονικά υπήρχαν μέσα σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα, τονίζουμε το ότι η Ελλάδα έχει ψηλώσει, το ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι ζητήματα κόκκινων γραμμών, ζητήματα κυριαρχίας, τόσο μπορούμε να πάμε ενωμένοι παρακάτω. Δεν ετέθη ποτέ θέμα διχαστικής λογικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο προηγούμενο διάστημα υπήρχε ένα κλίμα. Καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και οι συναντήσεις του κυρίου Μητσοτάκη με τον κύριο Σαμαρά σε δυο – τρεις εκδηλώσεις και οι χειραψίες, φαίνεται να μαλάκωσαν το κλίμα. Μην το συνεχίσουμε, να πάμε σε ένα άλλο θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί μ’ ένα πρόγραμμα του ΄23, προσπαθεί να το εφαρμόσει, έχει κάποιες σημαντικές επιτυχίες, το ΄27 θα κριθεί για το πρόγραμμα αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου είπες το πρωί για τον Άδωνι; Για τη δήλωσή του για τον Άδωνι; Γιατί δεν το ρωτάς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σε ποια εφημερίδα το είδα; Άναψε φωτιές η δήλωσή του για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπε, καλοί είστε εσείς εκεί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά σας θέλουμε για να συγκυβερνήσουμε, είπε. Υπάρχουν τέτοια σενάρια; Γιατί διαβάζουμε ότι είναι μονόδρομος η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα ίδια μας τα ρωτάγατε και ευλόγως, ενόψει των εκλογών του ΄23, τώρα οι εκλογές είναι σε δυόμιση χρόνια περίπου, είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχουν τέτοια σενάρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού το είπε ο άνθρωπος, για να συγκυβερνήσουμε πρέπει να σοβαρευτείτε στο ΠΑΣΟΚ. Άρα, το άφησε ανοιχτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ χρησιμοποίησε ένα σχήμα λόγου ο κ. Γεωργιάδης για να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ, παρά την  επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη, για το ΠΑΣΟΚ είναι σαν να μην άλλαξε τίποτα. Και απαρίθμησα κι εγώ προ ημερών μια σειρά από σοβαρά θέματα για τον κόσμο, για τους πολίτες, για την κοινωνία, στα οποία το ΠΑΣΟΚ είπε «όχι» στους πολίτες και όχι στην Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχετε δείξει ότι τα εκτιμάτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μετά τα πολλά που περάσαμε και την οικονομική κρίση και τα πολλά προβλήματα τα οποία ο κόσμος βίωσε, θεωρώ ότι δεν είναι τίποτα ίδιο. Αν, δηλαδή, με κάποιους ανθρώπους, που μπορεί να ήταν σε άλλον πολιτικό χώρο, μπορείς να συμφωνήσεις σε κάποιες μεγάλες αλλαγές για το Κράτος, για την οικονομία, για το εισόδημα των πολιτών …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν μπορεί να είναι ακόλουθοι …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει, όμως …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να λέει το ΠΑΣΟΚ σε όλα «ναι».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Κατ’ αρχάς. Δεν υπάρχει ζήτημα συγκυβέρνησης. Ούτε το έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ ούτε το έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ο Άδωνις Γεωργιάδης σκέφτηκε φωναχτά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Ο κ. Γεωργιάδης ουσιαστικά τους είπε ότι αν θέλετε να συνεννοηθούμε σε κάποια πράγματα, πρέπει να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Υπάρχει ένα πολύ ωραίο βιβλίο,  -τις ημέρες που μπόρεσα να το διαβάσω το καλοκαίρι -,   «Παράδοξη χώρα», του κ. Παππά. Περιγράφει πώς η Ελλάδα, σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχασε πολλές ευκαιρίες, ενώ ξεκίνησε από την ίδια  αφετηρία. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι στη μεταπολιτευτική Ελλάδα το πήγαμε σε άλλα επίπεδα, «το τερματίσαμε», αν μου επιτρέπετε την έκφραση, ως προς την πόλωση και την τοξικότητα. Με ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά, νομίζω, πολύ λιγότερο της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ακουστεί και  αυτοκριτική αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ, όμως, ότι η Νέα Δημοκρατία στα πολύ μεγάλα όλες τις φορές ήταν στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τα πολλά λάθη της. Αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε, δεν είναι, προφανώς, η αντιπολίτευση να λέει «ναι» στην Κυβέρνηση. Αλλά όταν, για παράδειγμα, η αντιπολίτευση δικαίως φωνάζει γιατί καθυστερούν οι διορισμοί –  αν και έχουμε κάνει τους περισσότερους από τα τελευταία χρόνια – όταν έρχεσαι και λες να πριμοδοτηθεί η νησιωτικότητα και η ορεινότητα κάποιων περιοχών και  για να πηγαίνει ο κόσμος πολύ πιο γρήγορα στη θέση την οποία ο ΑΣΕΠ ορίζει ότι θα πάει και για δέκα χρόνια να μην μπορείς να μετακινηθείς και ο άλλος καταψηφίζει και έρχεται μια εβδομάδα μετά και καταγγέλλει τους διορισμούς στον ΑΣΕΠ. Ή όταν ένας άνθρωπος κεντροαριστερός εγνωσμένου  κύρους δεν μπορεί να εκλεγεί Συνήγορος του Πολίτη, δήθεν για το ναυάγιο της Πύλου, το οποίο θα συνεχιστεί, προφανώς, να ερευνάται…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, έχουν δίκιο. Συγγνώμη. Αλλά αυτός που ήταν πριν στον Συνήγορο του Πολίτη θα πρέπει να αφήσει πίσω και τι έχει κάνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δηλαδή, αν αλλάξει η εισαγγελέας ή ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μία εν εξελίξει υπό διερεύνηση δικαστική υπόθεση θα σταματήσει να διερευνάται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπε το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει να διερευνάται.  Είπε να δώσει λόγο για το τι έχει γίνει, κ. Μαρινάκη. Είναι διαφορετικό το ένα με το άλλο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε για το ΠΑΣΟΚ είναι εκτός λογικής και πραγματικότητας σε οποιαδήποτε δημοκρατία. Υπάρχει συνέχεια στο Κράτος και η ανάγκη για αντικατάσταση του κ. Ποττάκη προέκυψε και, μάλιστα, δημοσίως από τον κ. Τασούλα μήνες πριν, δύο μήνες πριν, το άνοιγμα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, δεν θα ήταν κακό να μας πει και ο κ. Ποττάκης τι έχει κάνει. Δεν θα ήταν κακό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπε κανείς ότι είναι κακό; Ο κ. Σωτηρόπουλος, δηλαδή, θα «κουκουλώσει» μία έρευνα; Και εν πάση περιπτώσει, επειδή μιλάμε συνέχεια για κάποια θέματα, όπως είναι το ναυάγιο της Πύλου, δεν είναι καλό ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα με δημοκρατική παράδοση, όπως το ΠΑΣΟΚ, να ανατροφοδοτεί αυτή τη σπέκουλα κατά των Ελλήνων λιμενικών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/Io9IbH33XNw

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr