Τρέχων Άρθρο
Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργανώνει στις 11 Ιουλίου ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργανώνει στις 11 Ιουλίου ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης διοργανώνει στις 11 Ιουλίου ημερίδα με τίτλο «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

 

  • Με τη συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, Γεωργίου Γεραπετρίτη και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου
  • «Πρόσβαση στην ενημέρωση, δικαίωμα στην ψυχαγωγία, για όλους ισότιμα» – Το αναλυτικό πρόγραμμα

 

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα διοργανώσει τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, ημερίδα με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», στην έδρα της, επί της οδού Φραγκούδη 11 & Αλεξάνδρου Πάντου στην Καλλιθέα.

Η πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας, η οποία θα ξεκινήσει στις 09:00, εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, με το οποίο δημιουργείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα νέο πρότυπο χάραξης στρατηγικής, με αλληλεπίδραση του Εθνικού με το Διεθνές Δίκαιο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στόχος του εν λόγω Σχεδίου είναι η μετουσίωση της συνταγματικής επιταγής, η οποία εγγυάται ότι τα Άτομα με Αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η οποία έχει ως κεντρικό μήνυμα  το “Πρόσβαση στην ενημέρωση, δικαίωμα στην ψυχαγωγία, για όλους ισότιμα” και θα μεταδοθεί σε ζωντανή μετάδοση (Live Streaming), θέτει ως στόχο την ανάδειξη καίριων πτυχών της ζωής και των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία, όπως είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς προβολής τους από τα Μέσα, το δικαίωμα της πρόσβασης στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό και ταυτόχρονα τη διερεύνηση της «εικόνας» και της έκτασης προβολής τους σε αντίστοιχους τομείς, όπως είναι η μυθοπλασία και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

Την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα Ατόμων με Αναπηρία θα κάνει, στην πρώτη ενότητα, ο Υπουργός Επικρατείας, Γεώργιος Γεραπετρίτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 

Στην ημερίδα θα μιλήσουν οι Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Βουλευτής ΝΔ), Γιάννης Μπαλάφας (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Αναστασία Σιμητροπούλου (Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ), Λιάνα Κανέλλη (Βουλευτής ΚΚΕ), Αναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου (Βουλευτής Ελληνική Λύση) Φωτεινή Μπακαδήμα (Βουλευτής ΜΕΡΑ 25), Ιωάννης Βαρδακαστάνης (Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ), Μαρίλυ Χριστοφή (Αντιπρόεδρος Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας), Στέλιος Κυμπουρόπουλος (Ευρωβουλευτής ΝΔ), Δημήτρης Γαλαμάτης (Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης).

Η δεύτερη ενότητα με θέμα «Δικαίωμα Πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης» θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα την συντονίσει η Βουλευτής ΝΔ, Άννα Καραμανλή. Θα μιλήσουν η Ρέα Λαμπροπούλου (Ειδική Επιστήμων – Νομικός, ΕΣΡ) με τίτλο ομιλίας «Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία και ΕΣΡ», ο Αιμίλιος Περδικάρης (Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής ΑΠΕ-ΜΠΕ) με τίτλο «Ο ρόλος των Δημοσίων ΜΜΕ στην πρόσβαση των ΑμεΑ στην ενημέρωση», ο Κωνσταντίνος Σίμψης (Πρόεδρος ΟΜΚΕ) με τίτλο «Η καθολική προσβασιμότητα είναι δικαίωμα» και ο Νικόλαος Γιαλλούρης (Πρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών).

Η τρίτη ενότητα με θέμα «Προβολή ΑμεΑ στα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης» θα ξεκινήσει στις 11:50 και θα την συντονίσει η Βουλευτής ΝΔ, Άννα Καραμανλή. Θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Πρόεδρος Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής) με τίτλο ομιλίας «Η προβολή των Ατόμων με Αναπηρία στα Μ.Μ.Ε. σύμφωνα  με τη δική τους οπτική», η Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα (Α΄Αντιπρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) με τίτλο «Η προβολή των θεμάτων των Ατόμων με Αναπηρία  στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε.», ο Τάσος Ξιναρής (Γενικός Διευθυντής Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων) με τίτλο «Το στερεότυπο προβολής των Ατόμων με Αναπηρία στα Μ.Μ.Ε.. Τι μπορεί να αλλάξει;», η Τζένη Βαφάκου (Διευθύντρια Προγράμματος Ε.Ρ.Τ.) με τίτλο «Η αναπηρία στη Δημόσια Τηλεόραση: αναπλαισίωση και συμπεριληπτικότητα» και ο Kamil Goungor (Blogger – Ακτιβιστής) με τίτλο «Ανάπηρα άτομα στα Μ.Μ.Ε.: ταυτόχρονα ορατά και αόρατα».

Η τέταρτη ενότητα θα ξεκινήσει στις 13:20, θα έχει θέμα «Ψυχαγωγία / Μυθοπλασία και ΑμεΑ» και θα την συντονίσει ο δημοσιογράφος, Λευθέρης Πλακίδας. Θα μιλήσουν ο Στέλιος Κυμιωνής (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΟΜΕ) με τίτλο ομιλίας «Δράσεις του ΕΚΟΜΕ για τα Άτομα με Αναπηρία» και ο Αντώνης Ρέλλας (Σκηνοθέτης – Ανάπηρος Ακτιβιστής) με τίτλο «Απεικόνιση των ανάπηρων χαρακτήρων στην Τέχνη».

Η πέμπτη και τελευταία χρονικά ενότητα θα αρχίσει στις 13:45, θα έχει θέμα «Προβολή Παραολυμπιακών Αγώνων» και θα την συντονίσει ο δημοσιογράφος, Λευθέρης Πλακίδας. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαυρωτάς (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού) με τίτλο ομιλίας «Παρα-ολυμπιακοί Αγώνες για  Υπερ-Αθλητές με Αναπηρία», ο  Αλέξανδρος Χέλμουτ Ταξιλδάρης (Μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Αρχηγός Ελληνικής Αποστολής στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο 2022), ο Γιάννης Θεοδωράκοπουλος (Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου) με τίτλο «Οι Παραολυμπιονίκες στην πρώτη σελίδα» και ο  Νίκος Καρανικόλας (Φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων) με τίτλο «Φωτογράφιση αθλητών με αναπηρία – Παραολυμπιακοί  Αγώνες Λονδίνο 2012,  Ρίο 2016 και Τόκιο 2020».

Η ημερίδα θα κλείσει στις 15:10 με τον κύκλο των συμπερασμάτων από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Γαλαμάτη.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο – πατήστε ΕΔΩ – μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της ημερίδας με το κοινωνικό μήνυμα.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο – πατήστε ΕΔΩ – μπορείτε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση (Live Streaming) την ημερίδα.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr