Μαδρίτη – Ραδιοφωνική συνέντευξη για την Ελλάδα
Συνέντευξη στην εβδομαδιαία εκπομπή τουριστικού περιεχομένου Dos y un Destino του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού της Μαδρίτης www.clickradiotv.es παραχώρησε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης Παναγιώτης Σωτηρόπουλος. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Marian Gómez Zamanillo και Mario Cruz Leo και μεταδόθηκε ζωντανά από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του σταθμού στις 8 Φεβρουαρίου 2018.
Με μουσική υπόκρουση τη μελωδία του Μίκη Θεοδωράκη από την ταινία Αλέξης Ζορμπάς, η Marian Gómez Zamanillo παρουσίασε στους ακροατές της τον καλεσμένο της εκπομπής και έδωσε συνοπτικά τα θετικά σημεία της Ελλάδας, που την καθιστούν «βασικό τουριστικό προορισμό για τους τουρίστες όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά από όλο τον κόσμο». Όπως τόνισε η Marian Gómez Zamanillo, η Ελλάδα οφείλει την ιδιαιτερότητά της «στον πολιτισμό, την ιστορία, την κληρονομιά της. … Η Ελλάδα έχει 18 μνημεία κηρυγμένα από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, … έχει μία υπέροχη ακτογραμμή, πολλά νησιά και υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Ο πολιτισμός, η τέχνη, οι παραδόσεις, η μυθολογία της και η φιλοξενία των Ελλήνων κάνουν το ταξίδι στην Ελλάδα μία μοναδική εμπειρία».
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης, διάρκειας περίπου 30 λεπτών:
Marian Gómez Zamanillo και Mario Cruz Leo (στο εξής M και Μ): Ας ξεκινήσουμε από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, με την αρχαία Ακρόπολη και τον Παρθενώνα. Παναγιώτη, τι μας προτείνεις να «βιώσουμε» σε αυτή την όμορφη πόλη;
Π. Σωτηρόπουλος (στο εξής Π.Σ.): Αρχικά σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον τουρισμό και επισημαίνω ότι η χώρα το 2017 άγγιξε τα 30 εκατομμύρια αφίξεων τουριστών διεθνούς προέλευσης, ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η Αθήνα ψηφίστηκε η δεύτερη ευρωπαϊκή πόλη σε επισκέψεις, σύμφωνα με το World Travel Market London, για το 2017. Πρόκειται για μία υπέροχη πόλη και τα μέρη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί πέρα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα είναι, για παράδειγμα, το νεόδμητο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά ιδιωτικού ιδρύματος στο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano, που περιλαμβάνει την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Ήδη λειτουργεί η Λυρική Σκηνή με νέο πρόγραμμα και έχουν μεταφερθεί εκεί όλοι οι τόμοι της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία πόλη με έντονη την παρουσία της σύγχρονης τέχνης, ιδίως μετά τη διοργάνωση, το 2017, της έκθεσης Documenta 14, η οποία δέχθηκε 340.000 επισκέπτες. Επιπλέον, πρόσφατα εγκαινιάστηκε και το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Μ και Μ: Βεβαίως, δεν πρέπει να παραλειφθεί μία επίσκεψη στο θαυμάσιο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο μπορεί κανείς να δει τις αυθεντικές Καρυάτιδες.
Π.Σ.: Δεν είναι μόνο οι Καρυάτιδες. Η αίθουσα με τα αρχαϊκά αγάλματα είναι θαυμάσια, όπως και ο τελευταίος όροφος του Μουσείου, που φιλοξενεί τα γλυπτά του Παρθενώνα και χαρίζει στον επισκέπτη απευθείας θέα προς το ναό επάνω στον Ιερό Βράχο. Ξέρετε, συμβαίνει στην Αθήνα, σε περιοχές όπως το Κουκάκι ή του Ψυρρή, που σφύζουν από ζωή, να ανακαλύπτονται ακόμη αρχαία ευρήματα.
Μ και Μ: Τα ευρήματα αυτά αξιοποιούνται με την ανάδειξή τους μέσω γυάλινων δαπέδων, ώστε να μπορεί κανείς να περπατήσει και να κάνει βόλτα πάνω στα ίδια τα ερείπια, όπως στην περίπτωση του Μουσείου. Υπάρχει όμως κάποια ενδιαφέρουσα περιήγηση στην Αθήνα για κάποιον που ψάχνει τοπία;
Π.Σ.: Βεβαίως! Κάτω από την Ακρόπολη, στην περιοχή της Πλάκας, βρίσκεται η παλιά πόλη. Εκεί μπορεί κανείς να περπατήσει απερίσπαστος, αφού είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος πεζοδρομημένη. Το Παγκράτι, επίσης, είναι μία περιοχή που έχει γίνει πολύ της μόδας, με πολλά μπαρ, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες κ.λπ.. Άλλη ευκαιρία για να επισκεφτεί κανείς την Αθήνα είναι τον Νοέμβριο, όταν πραγματοποιείται ο αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας, που ξεκινά από τον Μαραθώνα και καταλήγει στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το 2017 συμμετείχαν 51.000 δρομείς.
Μ και Μ: Θαυμάσια! Λοιπόν, άλλο μέρος για επίσκεψη είναι τα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πάνω από 2.000, παρόλο που μόνο τα 200 από αυτά κατοικούνται. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κρήτη, τα οποία είναι πολύ τουριστικά και αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για κρουαζιέρες.
Π.Σ.: Το καλύτερο είναι να ξεκινήσει κανείς από το λιμάνι του Πειραιά και να κάνει μία κρουαζιέρα στις Κυκλάδες και έπειτα να φτάσει μέχρι τις τουρκικές ακτές, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη. Η Σαντορίνη αποτελεί μοναδικό ηφαιστειακό τοπίο, τα Χανιά της Κρήτης έχουν ένα υπέροχο ενετικό λιμάνι και η Μύκονος έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού, τα πανέμορφα σοκάκια της και τις υπέροχες παραλίες της σε όλη την νότια ακτογραμμή της, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τον LGBTQIA τουρισμό. Επίσης, αξίζει μία επίσκεψη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Σάμος, τα οποία η Ελλάδα προωθεί τουριστικά αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Υπάρχουν και νησιά που είναι γνωστά για άλλους λόγους, όπως η Σίφνος για τη γαστρονομία της, η Κάλυμνος για τον αναρριχητικό τουρισμό, η Μήλος για τα σεληνιακά τοπία και τα πετρώματά της, απ’ όπου και το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης.
Μ και Μ: Και τί είδος τουριστών επισκέπτονται την Ελλάδα;
Π.Σ.: Οι περισσότεροι είναι Γάλλοι και Γερμανοί, ενώ η LGBTQIA κοινότητα των ΗΠΑ εξακολουθεί να επιλέγει τη Μύκονο.
Μ και Μ: Λοιπόν, θα αλλάξουμε εντελώς κατεύθυνση στη συζήτηση. Ξέρω ότι προωθείτε το θρησκευτικό τουρισμό σε ιστορικές θρησκευτικές τοποθεσίες, όπως τα Μετέωρα και το Άγιο Όρος.
Π.Σ.: Το Άγιο Όρος μόνο για άνδρες, λόγω του άβατου. Τα Μετέωρα, με τους βράχους και τα μοναστήρια, μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί είτε με αερόστατο, από ψηλά, είτε με ανάβαση από τα μονοπάτια. Τα Μετέωρα, εκτός του ότι αποτελούν ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, εκπροσωπούν και ένα άλλο είδος αρχιτεκτονικής, αυτή του Βυζαντίου, με θέα που κόβει την ανάσα. Από κάτω βρίσκεται η πόλη της Καλαμπάκας, όπου μπορεί να μείνει κανείς. Κοντά βρίσκεται η λίμνη Πλαστήρα, όπου το καλοκαίρι οι τουρίστες κάνουν μπάνιο ή άλλα θαλάσσια σπορ.
Μ και Μ: Γνωρίζουμε ότι υπάρχει και μία άγνωστη Ελλάδα και θα ήθελα να μου πεις τι αξίζει να ανακαλύψει κανείς και ποιες είναι οι καινοτομίες στον οπτικοακουστικό τομέα, τον οποίο προωθείτε δυναμικά, λόγω της κρίσης.
Π.Σ.: Μία τέτοια άγνωστη περιοχή είναι η Πελοπόννησος, με αρχαιολογικά αξιοθέατα όπως η Ολυμπία, η Επίδαυρος, η αρχαία Μεσσήνη, υπέροχες παραλίες και πόλεις, όπως η Καλαμάτα και το Ναύπλιο, που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η Πελοπόννησος όμως διαθέτει και βουνά. Υπάρχει ακόμα και χιονοδρομικό κέντρο για το χειμώνα. Άλλη περιοχή που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι η Ήπειρος, η οποία είναι ορεινή με γραφικά χωριά. Η Βεργίνα, ένας αρχαιολογικός χώρος της Μακεδονίας, είναι επίσης υπέροχη.
Όσον αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, τον Αύγουστο του 2017 η Ελλάδα ενέκρινε νομοθεσία (Ν4487/17) για την προώθηση των ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον, καθώς η χώρα διαθέτει 365 μέρες ήλιο, αλλά δεν διαθέτει στούντιο παραγωγής. Οπότε χρειαζόμαστε επενδύσεις για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να δημιουργηθούν νέα στούντιο. Αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι μία επιδότηση ύψους 25% στα συνολικά έξοδα παραγωγής, είτε μέσω κάποιας ελληνικής εταιρείας είτε άμεσα στον παραγωγό. Και αυτό αφορά κάθε είδος γυρισμάτων: κινηματογράφο, τηλεόραση, video games, animation, κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ.
Μ και Μ: Ας μιλήσουμε τώρα για τη γαστρονομία.
Π.Σ.: Το φάσμα των γαστρονομικών επιλογών στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Στην Αθήνα υπάρχουν από ταβέρνες μέχρι εστιατόρια με αστέρια Michelin, όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει αυθεντικό ελληνικό φαγητό σε προσιτές τιμές. Υπάρχουν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά προσφέρονται και πιάτα με καινοτομίες ως προς την παρασκευή και την παρουσίασή τους. Οι νέοι έλληνες σεφ προσπαθούν να ανανεώνουν τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Εκτός από το γνωστό σε όλους μουσακά, έχουμε πολλά διαφορετικά πιάτα και πεντανόστιμα ψητά ψάρια. Κάθε περιοχή, βέβαια, διαθέτει τα δικά της παραδοσιακά εδέσματα, όπως είναι για παράδειγμα ο καγιανάς στη Μεσσηνία, που αποτελεί μια παραλλαγή της ισπανικής ομελέτας.
Μ και Μ: Είναι μία κουζίνα που αναγνωρίζουν εύκολα οι ισπανοί τουρίστες, αφού είναι μεσογειακή και μοιάζει αρκετά με αυτό που εμείς θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στην περιοχή της Βαλένθια, για παράδειγμα.
Π.Σ.: Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα ελληνικά κρασιά, των οποίων η ποιότητα έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία 15 χρόνια. Κάποιες εγχώριες ποικιλίες είναι το Αγιωργίτικο της Νεμέας και το Ξινόμαυρο της Νάουσας – ποικιλίες που δίνουν κόκκινο κρασί – και για τα λευκά το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας, το Ασύρτικο της Σαντορίνης και το Σαββατιανό της Αττικής. Το Σαββατιανό, μάλιστα, είναι η αρχαιότερη καλλιεργούμενη ποικιλία. Υπάρχει, επίσης, και το γλυκό κρασί Μαυροδάφνη της Πάτρας.
Μ και Μ: Υπάρχουν Δρόμοι του Κρασιού;
Π.Σ.: Ναι, όπως το οινοποιείο Λαφαζάνη στη Νεμέα της Πελοποννήσου και τα οινοποιεία Μπουτάρη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, ή τα κτήματα κυρ-Γιάννη (στη Νάουσα της Μακεδονίας), Σκούρα (στην Αργολίδα της Πελοποννήσου) και Παρπαρούση (στην Πάτρα), τα οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς.
Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, αξιοποιώντας τη σύμπτωση της ημερομηνίας μετάδοσης της ραδιοφωνικής εκπομπής με το φετινό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης στη χώρα μας, αναφέρθηκε συνοπτικά και στους ιδιαίτερους εορτασμούς του Καρναβαλιού στην Ελλάδα.
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με την πρόσκληση σε όλους τους ακροατές να επισκεφθούν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.