Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM»  (19/1/2022)

Σημεία συνέντευξης στον «Παραπολιτικά 90,1 FM»  (19/1/2022)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM» και τον δημοσιογράφο, Παναγιώτη Τζένο 

Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή

Η σημερινή είναι μια πολύ σημαντική μέρα, χωρίς αμφιβολία. Είναι η υλοποίηση μιας στρατηγικής, μιας δουλειάς που έχει γίνει πολύ οργανωμένα, από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από αξιωματούχους της ελληνικής Πολιτείας. Η σημασία, τόσο στο ουσιαστικό, όσο και στο συμβολικό πεδίο, είναι πάρα πολύ σημαντική.  Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και οι συμφωνίες που κάνουμε αναβαθμίζουν και εξοπλιστικά τη χώρα μας, και ενισχύουν το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Οι θέσεις της χώρας είναι γνωστές παντού. Είναι θέσεις που κερδίζουν υποστήριξη, ακριβώς γιατί εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ειρηνική, που υπερασπίζεται τα σύνορά της με βάση αυτά που προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό το καταλαβαίνει όλη η υφήλιος, σημαντικοί παίκτες στην περιοχή μας, όλες οι μεγάλες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η χώρα μας διευρύνει τις συμμαχίες της. Υπέγραψε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Η Συμφωνία με τη Γαλλία, η Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και βεβαίως οι επενδύσεις που κάνει η χώρα μας στα εξοπλιστικά, η αναβάθμιση των εξοπλιστικών μας συστημάτων, ενισχύουν και τη δυνατότητά μας στην αποτροπή στο πεδίο. Αυτά είναι πολύ φυσιολογικό να προκαλούν νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, η οποία εντείνει την προκλητικότητά της. Αυτό είναι κάτι που η χώρα μας το παρακολουθεί με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με όλα τα αντανακλαστικά μας σε εγρήγορση. Δεν αλλάζει κάτι ως προς τους δικούς μας προσανατολισμούς. Η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και βεβαίως  και η Κυβέρνησή της κάνει ό,τι πρέπει για να ενισχύσει το αποτύπωμά μας σε όλα τα επίπεδα.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η χώρα μας στην περιοχή που βρίσκεται, έχοντας απέναντι έναν αναθεωρητικό και ανήσυχο γείτονα, οφείλει πάντοτε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να ενισχύει την ασφάλειά της και την εμβέλεια των απόψεών της σε ό,τι αφορά τη διπλωματία, σε όλα τα επίπεδα. Η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποδέχθηκε και επιδοκιμάζει την πολιτική αυτή. Από εκεί και πέρα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν εξαιρεί ούτε αυτό από τη στρατηγική της. Δείχνει ότι κάθε επιτυχία της χώρας την δυσαρεστεί. Από μένος αντιπολιτευτικό απέναντι στην Κυβέρνηση, αρνείται να δει ότι πράγματα που συνιστούν επιτυχία της χώρας, σε μια σειρά από σημεία, επίπεδα και τομείς. Αντί να τα αποδέχεται και να τα ενισχύει, τοποθετείται απέναντι. Δεν ψήφισε τη Συμφωνία με τη Γαλλία, δεν ψήφισε ούτε καν μια σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα στο παρελθόν. Πάντοτε παραμένει από επιφυλακτική έως απολύτως αρνητική σε μια σειρά από ζητήματα που αντικειμενικά ενισχύουν το αποτύπωμα της χώρας.

Αναδύονται οι πολύ διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια έχεις μία Κυβέρνηση που, μέσα σ’ ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον, αλλάζει τη χώρα ―δείτε σήμερα αυτό που γίνεται με τα Rafale. Σήμερα για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tui.  Ο μεγαλύτερος  tour operator σχεδιάζει πολύ μεγάλες επενδύσεις στα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο, για τον ελληνικό τουρισμό. Από χθες ξεκίνησε στην αρμόδια διαρκή Επιτροπης της Βουλής να συζητείται ο νέος  Αναπτυξιακός Νόμος, με καινούργιες θεματικές, με καινούργιες δυνατότητες στήριξης επιχειρήσεων και επενδύσεων. Όλο το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας έχει γίνει ελκυστική σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που έρχονται εδώ, και επενδύουν. Νέα παιδιά γυρνούν πίσω, νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται. Ο ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει περίπου 85.000 νέες θέσεις εργασίας το επόμενο διάστημα. Και από την άλλη έχεις μια Αξιωματική Αντιπολίτευση τοξική, που επενδύει στον διχασμό, που επενδύει στη διακίνηση μύθων. Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι, είναι  δύο διαφορετικές οπτικές, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν το αποτύπωμά τους και στα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για την πανδημία

Έχουμε μία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αυτό είναι γεγονός. Από την άλλη εξακολουθούμε να έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πίεση και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμα να σταθμίσουμε τα δεδομένα, να έχουμε και μία ακόμη βδομάδα από τη λειτουργία των σχολείων. Δείχνουν τα πράγματα  να εξελίσσονται μ’ έναν τρόπο, που περίπου είχε προβλεφθεί και από τους ειδικούς και από τις Επιτροπές και από εμάς. Απ’ ό,τι φαίνεται θα πάμε σε συνέχιση των μέτρων, τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμα. Από κει και πέρα, σταθμίζοντας τα δεδομένα ανά βδομάδα, θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε σε σχέση με τα μέτρα που έχουν μπει από το τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, δυστυχώς, είναι συμπολίτες μας που ήταν και παρέμειναν ανεμβολίαστοι.

Για τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας

Γίνεται για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, Να ξερει ο κόσμος ποιος σέβεται τους νόμους, ποιος σέβεται την ανάγκη να συμβάλουμε για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Ο πολίτης να έχει πλήρη εικόνα, ποιοι εφαρμόζουν το νόμο, ποιοι λειτουργούν σωστά, ποιοι παίρνουν όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και ποιοι όχι. Ο καθένας να γνωρίζει στο διηνεκές πόσο συνεπής είναι κάθε επιχειρηματίας και κάθε επιχείρηση στο σωστό τρόπο λειτουργίας, έτσι όπως αυτός προσδιορίζεται από τις ευρύτερες ανάγκες κάθε φορά.

Για την ακρίβεια

Καταρχάς, επηρεάζει τη ζωή των ανθρώπων, των νοικοκυριών,  των επιχειρήσεων. Όταν κανείς βλέπει να διπλασιάζονται ή να τριπλασιάζονται οι λογαριασμοί του από την ανατίμηση ρεύματος, αυτό είναι μια πάρα πολύ σοβαρή δυσκολία που θα βρει μπροστά του. Δυσκολία που δεν μας επιτρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια. Γι αυτό και πήραμε αυτές τις πρωτοβουλίες και αυτά τα μέτρα στήριξης που γνωρίζετε, όλο το προηγούμενο διάστημα. Δεν  είπαμε ποτέ ότι θα μηδενίσουμε τις επιπτώσεις των αυξήσεων. Στην ερώτηση, εάν μπορούμε να μηδενίσουμε τελείως αυτό το πρωτοφανές που συμβαίνει στην ενεργειακή αγορά παγκοσμίως και δεν θα έχει το παραμικρό αποτύπωμα, δεν μπορούμε να πούμε ψέματα στον κόσμο. Δεν θα το  μηδενίσουμε. Δεν θα αφήσουμε, όμως, κανέναν απροστάτευτο και μόνο. Και με τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες, ένα ποσοστό 70 με 90% της αύξησης καλύπτεται από την κρατική ενίσχυση. Δεν καλύπτεται το σύνολο της αύξησης. Όμως, εάν δεν υπήρχε αυτή η κρατική ενίσχυση, θα ήταν περίπου διπλάσιοι οι λογαριασμοί που θα πλήρωνε, σε σχέση με αυτούς που πληρώνει τώρα. Αντίστοιχη υποστήριξη ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και για τις επιχειρήσεις, για όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές, με ένα φαινόμενο που είναι εξαιρετικά έντονο, χωρίς αμφιβολία. Και όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο, δυναμική θα είναι και η στήριξη της Κυβέρνησης, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας. Λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη ότι είμαστε σε μια φάση που η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας συνεχίζεται, που δεν θα πρέπει  να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια αυτή ή η αναπτυξιακή της τροχιά.

Οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, οι μειωμένες φορολογικές εισφορές,  η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, από το Μάιο και μετά, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, όλα αυτά είναι ένας συνδυασμός πολιτικής που στόχο έχει να στηρίξει τον κόσμο, αναχαιτίζοντας όσο μπορεί κανείς το αποτύπωμα των αυξήσεων και ταυτόχρονα μη διαταράσσοντας  τη διάσταση της οικονομικής  πολιτικής. Μην ξεχνάμε ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώσαμε σειρά από φόρους. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Το πρώτο που χρειάζεται είναι σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα.

Για εγκληματα που καταγγέλλονται στη Θεσσαλονίκη

Η άποψή μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Και η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και έχει κάνει τη δουλειά της. Όλα όσα πρέπει να έρθουν στο φως και να αποδοθεί δίκαιο, πρέπει να γίνουν χωρίς αστερίσκους, υποσημειώσεις και δεύτερες κουβέντες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Είμαστε πάρα πολύ καθαροί και πάρα πολύ σαφείς.  Η Κυβέρνηση στην τελευταία αλλαγή του Ποινικού Κώδικα  αυστηροποίησε ακόμα περισσότερο τις ποινές για αδικήματα, σαν και αυτά που συζητούνται για συγκεκριμένη υπόθεση – και που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την κοινή γνώμη-και σε ό,τι αφορά την κακοποίηση ανθρώπων, τη γενετήσια αξιοπρέπεια, την ενδοοικογενειακή βία. Δεν υπάρχει, νομίζω, άνθρωπος  στον 21ο αιώνα , στην Ελλάδα του σήμερα, στο Κράτος Δικαίου που είμαστε στο να είναι ανεκτικός σε οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά  βιασμού, κακοποίησης. Είμαστε Κράτος δικαίου, έχουμε θεσμούς, έχουμε Αρχές. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Η Κυβέρνηση φρόντισε με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα να δώσει εργαλεία για όσο το δυνατόν πιο παραδειγματική τιμωρία όσων αποδειχθούν μέσα από την ελληνική Δικαιοσύνη ότι είναι ένοχοι διάπραξης τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών.  Κράτος δικαίου, Δικαιοσύνη, Αστυνομία να κάνουν τη δουλειά τους, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα τη δουλειά τους και να αποδοθεί η δικαιοσύνη με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται στα Κράτη δικαίου και στη συντεταγμένη Πολιτεία. Και αυτό είναι ανεξάρτητο της ιδιότητας που έχει ο οποιοσδήποτε κατά καιρούς εμπλέκεται σε τέτοιου είδους υποθέσεις.  Απέναντι στον νόμο είμαστε όλοι ίσοι, είτε πλούσιοι, είτε φτωχοί, είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι, είτε δημοσιογράφοι, είτε γιατροί, είτε δικηγόροι, είτε πολιτικοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό θα πει Κράτος Δικαίου.

Για την επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη

Η Κυβέρνησή μας πιστεύει απόλυτα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στη διάκριση των εξουσιών. Αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο λειτουργίας μιας φιλελεύθερης ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το πρόβλημα που αναδείχθηκε, όλο το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρίσκεται απέναντι στην αντίληψη αυτή. Βρίσκεται απέναντι στα αυτονόητα. Και στο παρελθόν, με καθεστωτικό τρόπο, προσπαθούσε να εργαλειοποιήσει τους θεσμούς και να πετύχει πράγματα. Η επίθεσή της τώρα, δεν αφορά την Κυβέρνηση. Είναι μία επίθεση που αφορά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε μια τέτοιου είδους συζήτηση και αντιπαράθεση, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό είναι το αλφαβητάρι λειτουργίας μιας Δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ο Άρειος Πάγος είναι κορυφαία δικαστική Αρχή. Τελεία και παύλα. Εάν τώρα κάποιος πιστεύει ότι ο Άρειος Πάγος στη  χώρα μας δεν είναι ανεξάρτητος και κατευθύνεται, αν πιστεύει ότι οι ανώτατοι δικαστές λειτουργούν βάσει πολιτικών εντολών, αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα που να είναι υπεράνω του νόμου να βγει επώνυμα με την υπογραφή του και να το πει. Να βγει και να μας πει ότι ο Άρειος Πάγος κατευθύνεται και δεν είναι ανεξάρτητος, να βγει και να μας πει ότι ανώτατοι δικαστές παίρνουν πολιτικές εντολές από την Κυβέρνηση.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο κ. Πολάκη. Το πρόβλημα είναι ότι ένας θεσμικός παράγοντας της χώρας, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δίνει πλήρη κάλυψη, ταυτίζεται και στηρίζει στην ουσία αυτή την αντίληψη –που είναι μία αντίληψη απέναντι στη Δημοκρατία– για μικροπολιτικούς λόγους, επενδύοντας σε μια κουλτούρα διχασμού, επειδή αυτό ακριβώς είναι το δομικό στοιχείο της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ., Επειδή είναι εγκλωβισμένος σε μια λογική του παρελθόντος με ερμηνευτικά εργαλεία που ανήκουν στο χθες, ο κ. Τσίπρας -και ο ΣΥΡΙΖΑ- προκειμένου να βγει από την πολιτική του αφάνεια, τι κάνει; Καταστροφολογεί ασύστολα, διακινεί μια σειρά από μύθους για μια σειρά από ζητήματα και τρίτον, υπονομεύει και βάλλει κατά των θεσμών. Είναι χαοτική η διαφορά μας, δεν είναι μόνο πολιτική.

Για τις εκλογές

Ο πολιτικός χρόνος για την Κυβέρνηση δεν είναι θέμα τυχοδιωκτικής ή ευκαιριακής αξιολόγησης. Αν ήταν έτσι, υπήρχαν παράθυρα ευκαιρίας στο παρελθόν που θα μπορούσε κανείς να πάει σε εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος για την Κυβέρνηση είναι δεδομένος. Ξεκινά από το 2019 και τελειώνει το 2023 και κάθε μέρα που περνά αξιοποιείται και για να αντιμετωπίζουμε παγκόσμιες κρίσεις με τα μεγάλα εμπόδια που μας βάζουν μπροστά μας και τις μεγάλες δυσκολίες που φέρνουν στη ζωή των ανθρώπων. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να σταθούμε στο πλευρό και στις ανησυχίες της κοινωνίας,  χωρίς να πούμε ψέματα, χωρίς να τάξουμε πράγματα που δεν γίνονται, αλλά και χωρίς να καθόμαστε και με σταυρωμένα τα χέρια όταν η κοινωνία δοκιμάζεται. Πρέπει να είμαστε δίπλα της και ταυτόχρονα, υλοποιώντας το σχέδιό μας, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό κάνουμε αξιοποιώντας κάθε μέρα, παρά τις δυσκολίες και τις δυσμενείς συνθήκες που συναντάμε.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr