Δελτίο Τύπου – Ημερίδα δημοσιότητας του έργου “Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης – Digital Media Center”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
“Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης – Digital Media Center”
Με μεγάλη επιτυχία, διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (ΓΓΕΕ), την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 13:00, ημερίδα παρουσίασης της νέας πλατφόρμας «ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – DIGITAL MEDIA CENTER», στο Κέντρο Τύπου Υ.ΨΗ.Δ., Φραγκούδη 11 & Αλ. Πάντου, 17671 Καλλιθέα.
Το «ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ – DIGITAL MEDIA CENTER» είναι μια σύγχρονη, βασισμένη σε ανοικτό λογισμικό και πλήρως επεκτάσιμη πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ενημέρωσης σε θέματα επικαιρότητας, μέσα από υπηρεσίες αποδελτίωσης πολλών πηγών πληροφόρησης (Τύπος, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο). Οι υπηρεσίες ενημέρωσης δύναται να παρέχονται από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, σε φορείς της Κυβέρνησης (Υπουργεία) καθώς και σε Ανεξάρτητες Αρχές και άλλους φορείς του Δημοσίου.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΜΑΕ, κ. Σταύρος Ασθενίδης.
Ο κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης, τονίζοντας ότι «είναι ένα μοναδικό έργο που φέρνει όλο το δημόσιο τομέα να συναντιέται σ’ έναν κοινό σκοπό και σε μία κοινή υπηρεσία συνολικά», εκπαιδεύοντας τους χρήστες «σ’ έναν μεγάλο ωκεανό της πληροφορίας του διαδικτύου, του έντυπου Τύπου, της τηλεόρασης και της Ενημέρωσης».
Από την πλευρά του, ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε το Media Center ως «ένα έργο λειτουργικό με αποτελέσματα για τα επόμενα χρόνια, που θα αξιοποιήσουν όλοι οι φορείς, αλλά και οι πολίτες».
Επίσης, ο κ. Σταύρος Ασθενίδης τόνισε στην αναφορά του ότι «είναι σπάνιο ένα έργο πληροφορικής να υλοποιείται μέσα στο χρονοδιάγραμμά του», επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα έργο που «υπολογίζεται ότι θα προσφέρει εξοικονόμηση κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό, που υπερβαίνει τις 500.000€ ανά έτος».
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο κ. Ιωάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, ο οποίος ανέφερε ότι έχει μεγάλη σημασία «η απτή συνεισφορά του έργου στο ελληνικό δημόσιο», εκτιμώντας πως είναι «ένα εργαλείο άρτιο, σύγχρονο και λειτουργικό, που θα βοηθήσει σε καθημερινή βάση όλο το δημόσιο».
Το περιεχόμενο της ημερίδας κινήθηκε γύρω από δύο θεματικές. Η πρώτη αφορούσε στην ταυτότητα του έργου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τους συντελεστές και τους ωφελούμενους, με ομιλητές τον Δρ. Χρήστο Τατσιόπουλο, Project Manager ΚτΠ Μ.Α.Ε., τον κ. Παντελή Ορφανίδη, Διευθυντή Γραφείου Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, την κα Ελένη Μουτσάκη, Γραμματέα Α’, κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας του Υπουργείου Εξωτερικών και τον κ. Γιωργανδρέα Ζάννο, Δικηγόρο, Διευθυντής ΟΣΔΕΛ.
Η δεύτερη θεματική αφορούσε τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης, με ομιλητές την Δρ. Άννα Μάστορα, Προϊσταμένη Τμήματος Αρχείων, Έρευνας & Τεκμηρίωσης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας ΓΓΕΕ, τον κ. Φίλιππο Χάλαρη, Προϊστάμενο Αυτοτελούς Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποστήριξης Πληροφοριακών Συστημάτων, ΜΔΟΥ, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, τον Δρ. Χαράλαμπο Ραπτόπουλο, Τεχνικό Διευθυντή Έργων της Indigital και τον κ. Στέλιο Κυμιωνή, Επιμελητή Οπτικοακουστικών Συλλογών του Τμήματος Αρχείων, Έρευνας & Τεκμηρίωσης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας ΓΓΕΕ.
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιότητας του έργου για ενημέρωση του κοινού και των εξυπηρετούμενων φορέων του Δημοσίου και απευθύνεται σε στελέχη των φορέων, που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του Ψηφιακού Κέντρου Ενημέρωσης, σε εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στο ευρύ κοινό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει μέσω live streaming, από το κανάλι youtube της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος στελεχών δημόσιων φορέων, αλλά και φορέων που συμμετείχαν στην πιλοτική εφαρμογή του έργου, τόσο με φυσική παρουσία, όσο και διαδικτυακά.