Τρέχων Άρθρο
Βερολίνο – Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη
Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη

Βερολίνο – Εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη

Στις 13 Ιουνίου 2019 παρουσιάστηκαν στο Literaturhaus του Βερολίνου τα μεταφρασθέντα για πρώτη φορά στη γερμανική γλώσσα δοκίμια για τον πολιτισμό και την τέχνη του έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και με την οικονομική και επικοινωνιακή συμβολή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στην κατάμεστη από κόσμο «Αίθουσα με το τζάκι», μίλησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο Θεόδωρος Δασκαρόλης, η σύντροφος του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο μεταφραστής Γιώργης Φωτόπουλος και ο εκδότης του εκδοτικού οίκου «Αφαία», Χάραλντ Άλμπρεχτ.

Όλοι τόνισαν τη θεμελιώδη σημασία που έχουν αυτά τα δοκίμια της περιόδου 1974-1990 για το συνολικό έργο του ποιητή, δεδομένου ότι περιστρέφονται γύρω από το ρόλο που καταλαμβάνει η ποίηση ανάμεσα στην τέχνη και στη ζωή και αναδεικνύουν αξίες όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αυθεντικότητα και ο αυτοπροσδιορισμός του ανθρώπου μέσα και μαζί με τη φύση.

Ο γεφυροποιός ρόλος της ποίησης ως συνεκτικού ιστού μεταξύ των λαών και των επιμέρους γλωσσών παραμένει καίριος και στις μέρες μας και η καλλιέργεια πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών μέσα από παρόμοιες εκδόσεις και μεταφράσεις έργων μεγάλων δημιουργών συμβάλλει σε αυτό, όπως επισημάνθηκε και κατά τη συζήτηση με το κοινό που ακολούθησε.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr