Τρέχων Άρθρο
Βερολίνο – Παρουσίαση βιβλίου για τη σφαγή των Καλαβρύτων
Από την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Στεφανοπούλου «Άθος ο δασονόμος».

Βερολίνο – Παρουσίαση βιβλίου για τη σφαγή των Καλαβρύτων

Στο ατμοσφαιρικό «Δωμάτιο με τζάκι» του Literaturhaus του Βερολίνου, παρουσιάστηκε στις 25 Μαρτίου 2019 το μεταφρασμένο στα Γερμανικά μυθιστόρημα της Μαρίας Στεφανοπούλου «Άθος ο δασονόμος» (εκδόσεις Elfenbein). Το βιβλίο πραγματεύεται τις ιστορίες τριών γυναικών, από διαφορετικές γενιές, που μετά τη σφαγή των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943) η ζωή τους σφραγίζεται από το τραύμα, την απώθηση και την ανάμνηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γερμανία και υποστηρίχτηκε οικονομικά και επικοινωνιακά από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου. Για το βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου διαβάστηκαν από την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Isabella Mamatis, συζήτησαν η ελληνίδα εκδότρια Τζούλια Τσιακίρη (εκδ. Το Ροδακιό), η συγγραφέας και μεταφράστρια Michaela Prinzinger και η δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης Cornelia Jentzsch.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία διατήρησης και προαγωγής της ιστορικής μνήμης μέσα από παρόμοιες λογοτεχνικές εκδόσεις και τις μεταφράσεις τους, που συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της ευθύνης και στη συμφιλίωση μεταξύ των λαών Ελλάδας και Γερμανίας, αλλά ταυτόχρονα δεν απαλλάσσουν από τις υποχρεώσεις και δεν παραγράφουν εγκλήματα πολέμου, τα οποία έγιναν ως αντίποινα σε βάρος του άοπλου άμαχου πληθυσμού και ως τιμωρία για την αντίσταση και την ελευθερία.

Το βιβλίο της Μαρίας Στεφανοπούλου παρουσιάστηκε και στην Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας, στις 24 Μαρτίου 2019, στο Φόρουμ «Die Unabhängigen» και στο Europa-Haus Leipzig.

Ρεπορτάζ για τις παρουσιάσεις δημοσίευσαν η εφημερίδα Der Freitag, ο ιστότοπος diablog.eu – ελληνογερμανικές συναντήσεις και η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr