Τρέχων Άρθρο
Βερολίνο – Hellas Filmbox Berlin 2019
Στη φωτογραφία (copyright Martin Peterdamm) εικονίζονται, από αριστερά προς τα δεξιά, ο Manfred Kockmann, Γενικός Διευθυντής της Audi, χορηγού του Φεστιβάλ, η Sandra von Ruffin, Διευθύντρια του Hellas Filmbox Berlin, και ο Λευτέρης Κρέτσος, Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Βερολίνο – Hellas Filmbox Berlin 2019

Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου, ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin, που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 16 έως τις 20 Ιανουαρίου 2019, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας.

Πολιτικοί, καλλιτέχνες, παραγωγοί, κινηματογραφιστές, Έλληνες της Διασποράς και γερμανοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, virtual reality films, ειδικές προβολές και συζητήσεις για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν φέτος, για πρώτη φορά, ταινίες με θέμα τη γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα, όπως το «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη και «Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη, ενώ στην εναρκτήρια εκδήλωση η Μαρία Φαραντούρη και η Michaela Meise ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, από τον κύκλο «Mauthausen».

Με αφορμή το αφιέρωμα στη γερμανική Κατοχή, ο έλληνας Πρέσβης στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης τόνισε στο χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης: «Το παρελθόν δεν έχει πεθάνει, δεν έχει καν παρέλθει. Η μνήμη πονά, αλλά οι αναμνήσεις παράλληλα απελευθερώνουν».

Την τελετή έναρξης τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Joachim Gauck, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Claudia Roth, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος και ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος.

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος επισήμανε στο χαιρετισμό του τη συμβολή του Hellas Filmbox Berlin στην υπέρβαση των αρνητικών στερεοτύπων και στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη γερμανική κοινή γνώμη, με την προβολή της σύγχρονης νεοελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας και τη γνωριμία «με τη σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας της κρίσης».

Η κορυφαία διάκριση του φεστιβάλ απονεμήθηκε φέτος στην ταινία «Παύση» της κύπριας σκηνοθέτιδας Τώνιας Μισιαλή και η αυλαία έπεσε με την προβολή της ταινίας «1968» του Τάσου Μπουλμέτη.

 

Εκδήλωση για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του Hellas Filmbox Berlin πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2019 εκδήλωση, στην οποία ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος ανέλυσε και συζήτησε με παραγωγούς και δημοσιογράφους του κινηματογραφικού και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ τις παραμέτρους που ορίζουν το cash rebate –το οικονομικό κίνητρο βάσει του οποίου επιστρέφεται το 35% των εξόδων από γυρίσματα στην Ελλάδα – καθώς και το νέο οικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται για την προσέλκυση παραγωγών και συμπαραγωγών στη χώρα μας. Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός, «η οπτικοακουστική βιομηχανία αποτελεί παράγοντα δημοκρατίας και πολιτισμού, αλλά και αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία της χώρας».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr