ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Hellas Filmbox Berlin 2018
Με τη συνδρομή, μεταξύ άλλων, του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, πραγματοποιήθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 24 έως τις 28 Ιανουαρίου 2018, στον πολιτιστικό πολυχώρο Urban Spree του Βερολίνου, το κινηματογραφικό φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin. Όπως τονίστηκε από τους νέους καλλιτεχνικούς διευθυντές του, Δημήτρη Αργυρίου και Ιωάννα Κρυωνά, το ανανεωμένο Hellas Filmbox Berlin έχει αναβαθμιστεί σε πολιτιστικό «κόμβο» ανταλλαγής απόψεων Γερμανών και Ελλήνων, που προωθεί τον ελληνογερμανικό διάλογο και – προσελκύοντας κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερο κοινό και το ενδιαφέρον των γερμανικών και των ελληνικών ΜΜΕ – συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αυτός άλλωστε ήταν εξαρχής και ο στόχος των διευθυντών-ιδρυτών του, Αστέρη Κούτουλα και Σάντρα φον Ρούφιν.
Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου παρείχε και φέτος τη συνδρομή του, επικοινωνιακή και οικονομική, για τη στήριξη και την επιτυχία του φεστιβάλ και αποτέλεσε έναν από τους βασικούς χορηγούς εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, γεγονός που επισημάνθηκε ιδιαιτέρως από τους διοργανωτές του Hellas Filmbox Berlin κατά τις τελετές έναρξης και λήξης.
Το Hellas Filmbox Berlin 2018 περιλάμβανε ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ, αφιέρωμα στον κυπριακό κινηματογράφο, διαγωνιστικό τμήμα πειραματικού κινηματογράφου με τον τίτλο “New Vision” και συζητήσεις (“Box Talks”) ελλήνων, κυπρίων και γερμανών σκηνοθετών, ακτιβιστών και μουσικών, όπως των Γιάννη Σακαρίδη-Volker Schlöndorff και των Ζαφείρη Χαϊτίδη-Konstantin Wecker. Θέματα των “Box Talks” αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, η σύγχρονη κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον τομέα του κινηματογράφου και στις ελληνογερμανικές σχέσεις και η έντονη κριτική που δέχτηκαν οι Έλληνες.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν τα έργα δεκατριών ελλήνων εικαστικών, οργανώθηκε έκθεση και πώληση ελληνικών προϊόντων και πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με τους Gadjo Dilo και The Boy, ψευδώνυμο του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των ελλήνων σκηνοθετών που ζουν στο Βερολίνο (Σ. Τζίτζης, Ν. Λυγγούρης).
Ιδιαίτερη συγκίνηση στο κοινό, που κατέκλυσε όλες τις μέρες τους χώρους του Urban Spree, προκάλεσε κατά την τελετή λήξης του φεστιβάλ η παρουσίαση του project του κινηματογραφιστή Ζαφείρη Χαϊτίδη για την ελληνική κρίση και το προσφυγικό “Greek Chronicle Project: footage archive”, σε συνδυασμό με τη συνομιλία που είχε με τον ακτιβιστή-τραγουδοποιό Konstantin Wecker υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου της εφημερίδας Der Tagesspiegel, Elisa Simantke.
Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι της Stella Kalafati.