Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΣΚΑΪ» (28/12/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «ΣΚΑΪ» (28/12/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη:

Η έκρηξη των κρουσμάτων δημιουργεί νέα δεδομένα

Όλο το προηγούμενο διάστημα, καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς και ψυχολογικούς. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, κάθε πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και με την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, για λόγους προφανείς. Αυτές τις μέρες, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι που τα μαγαζιά κάνουν τους μεγάλους τζίρους και ο κόσμος έχει την ανάγκη να βγει , να ξεφύγει λίγο. Ανακοινώσαμε συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά την αναστολή δημόσιων εκδηλώσεων, ισχυρές συστάσεις και υποχρεωτική χρήση μάσκας εκεί που παρατηρείται συνωστισμός και έτσι καταφέραμε να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και φτάσαμε μέχρι εδώ. Όταν τα δεδομένα αλλάζουν -και αλλάζουν τάχιστα- θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε κι εμείς την τακτική μας στα καινούργια δεδομένα και αυτό είναι ένα λάθος το οποίο δεν πρόκειται να κάνουμε.

Η έκρηξη των κρουσμάτων προφανώς και δημιουργεί καινούργια νέα  δεδομένα. Προφανώς και είναι απολύτως φυσιολογικό να δημιουργεί και ένα δέος στο άκουσμά του αριθμού των κρουσμάτων από τον κόσμο. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Από την άλλη πλευρά, εκείνο που γνωρίζουμε, είναι ότι η έκρηξη αυτή, δεν οδηγεί σε έκρηξη νοσηλειών και βαρέων περιστατικών. Πλήττει τις νεαρότερες ηλικίες, που έχουν μια έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Γι’ αυτό ακριβώς και τα μέτρα που σκοπεύαμε να πάρουμε από τις 3 Ιανουαρίου και μετά, ανάμεσα στα άλλα, είχαν να κάνουν και με τους χώρους όπου παρατηρείται αυτή η υπερμετάδοση -διασκέδαση, μπαρ, γήπεδα- με στόχο να περιορίσουμε όσο γίνεται τη διασπορά και κυρίως να φροντίσουμε, έτσι ώστε ο κύκλος της μεταδοτικότητας, να μην περάσει στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Όταν τα δεδομένα αλλάζουν, δεν μπορείς να κάθεσαι στατικός και να μην παρακολουθείς τις εξελίξεις που αλλάζουν. Ο στόχος παραμένει ίδιος και είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού και του οικονομικού βίου. Δεν είναι εύκολη η άσκηση αυτή. Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι μια εύκολη ισορροπία.

Από την αρχή καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Εξαντλήσαμε μέχρι και χθες το βράδυ κάθε πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και την περίοδο της Πρωτοχρονιάς. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας. Η ισορροπία που επιδιώκουμε να πετύχουμε δεν είναι εύκολη. Είναι μια λεπτή ισορροπία κι αν χρειάζεται, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσαρμόζονται τα μέτρα και οι αποφάσεις εντός πάντοτε κάποιων συγκεκριμένων ορίων, αυτό θα γίνεται. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η ανάγκη και προκειμένου να υπηρετήσουμε το στόχο μας, δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε αδρανείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο κόσμος την καταλαβαίνει.

Για την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων

Πιθανολογώ ότι η Επιτροπή θα εισηγηθεί σχετικά. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση- για τη χρονική έναρξη εφαρμογής των μέτρων, νωρίτερα. Συνήθως τα μέτρα εφαρμόζονται από το πρωί της επομένης ημέρας, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποσαφηνιστεί αύριο. Να ξεκαθαρίσω: Δεν μιλάμε για καθολικό lockdown, δεν μιλάμε για απαγόρευση μετακινήσεων. Ενδεχομένως εκτός από τη χρονική αλλαγή των όσων μέτρων έχουν ανακοινωθεί και είναι ήδη γνωστά, εάν η Επιτροπή εισηγηθεί μια περαιτέρω αυστηροποίηση σε αυτά τα όρια, που θα έχει να κάνει με τη μουσική, που θα έχει να κάνει με το ωράριο, που θα έχει να κάνει ενδεχομένως με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει η διασκέδαση τις επόμενες μέρες, η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή να το εκτιμήσει ανάλογα με τα γεγονότα και να πάρει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό που  θέλουμε ως Κυβέρνηση είναι τα μέτρα να είναι απολύτως καθαρά. Να μην δημιουργούν αμφιβολίες, να μην δημιουργείται σύγχυση. Θα  είναι προς μία κατεύθυνση απολύτως καθαρή, που να εξυπηρετείται ο στόχος μας που είναι να περιορίσουμε τη διασπορά στους χώρους που παρατηρείται υπερμετάδοση.

Για συγκεντρώσεις στα σπίτια

Προφανώς και πρέπει να υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, γιατί και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι και ο μεγάλος μας φόβος. Σήμερα ανακοινώθηκαν 21.000 κρούσματα. Πρέπει και ο καθένας μας λίγο να σκεφτεί με βάση την κοινή λογική. Αυτούς που θα καλέσουμε σπίτι μας και να περάσουμε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ας είμαστε βέβαιοι ότι δεν νοσούν. Προφανώς και πρέπει να υπάρξουν συστάσεις. Από την άλλη, υπάρχει και η κοινή λογική.

Για τα γήπεδα

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα προς το παρόν για τις επόμενες δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως κάποιες παραπάνω αν αυτό ισχύσει από αύριο, θα είμαστε προς την κατεύθυνση αυτή. Βλέπουμε και σε αρκετές ομάδες τα κρούσματα του κορονοϊού στους παίκτες να είναι τέτοια που οδηγούν ενδεχομένως και σε ακύρωση αγώνων. Δηλαδή, αν δούμε λίγο την μεγάλη εικόνα είμαστε σε μία φάση ιδιαίτερα μεγάλης όξυνσης των κρουσμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Για τα σχολεία

Τα σχολεία ήταν και είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι η κατάσταση είναι δυναμική και θα επανεκτιμούνται όλα τα γεγονότα. Παραμένουμε στο σχεδιασμό μας τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ αυστηρό και ασφαλές testing, διαγνωστικός έλεγχος για τα παιδιά.

Ήταν πάρα πολύ γερά τα πρωτόκολλα ασφαλείας, όσο τα σχολεία ήταν σε λειτουργία και οι μαθητές ήταν σε αυτό το περιβάλλον πριν την «Ο». Τώρα τα σχολεία έχουν κλείσει. Οι μαθητές είναι εκτός των σχολείων για δέκα, δεκαπέντε μέρες, οπότε για να ανοίξουν τα σχολεία ενδεχομένως να χρειαστεί  να έχουμε ίσως πιο αυστηρό έλεγχο test. Λέω ίσως διότι η Επιτροπή πάλι θα μας καταθέσει τη γνώμη της και προφανώς η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις. Από κει και πέρα η δική μας η βούληση παραμένει σταθερή στο να ανοίξουν τα σχολεία. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησαν τα σχολεία απέδωσε. Συνολικά από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα έκλεισαν κατά διαστήματα 200 τμήματα στα 85.000 και τα κρούσματα στα σχολεία και η μετάδοση τον τελευταίο ενάμιση μήνα είχε καταγραφεί ότι έπεφτε. Σε πείσμα όλων όσων έλεγαν ότι τα σχολεία θα κλείσουν σε μία εβδομάδα, σε δέκα μέρες, σε δεκαπέντε μέρες. Η Κυβέρνηση με το σχεδιασμό της, με τα tests, με το πρωτόκολλο, με τον τρόπο λειτουργίας πέτυχε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα και την τεράστια συμβολή και συνδρομή της να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά. Είμαστε προσανατολισμένοι προς αυτό και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση δια ζώσης με τα παιδιά στις αίθουσες και τους εκπαιδευτικούς εκεί, με τον τρόπο που θα θεωρηθεί ο ενδεδειγμένος όταν έρθει η ώρα. Είμαστε προσηλωμένοι στην άποψη να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 του μήνα. Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε συζητώντας και με την Επιτροπή και σταθμίζοντας τα δεδομένα να δούμε με ποιον τρόπο θα ανοίξουν.

Για τα καταστήματα

Δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή να αλλάξει κάτι στα μαγαζιά. Μεγάλες αλλαγές αυτή τη στιγμή για τα μαγαζιά δεν συζητιούνται σε ό,τι αφορά στην χωρητικότητα. Δεν μας έχει εισηγηθεί η Επιτροπή κάτι προς το παρόν. Πάντως αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι στον ορίζοντα περιορισμοί δεν φαίνονται. Όπως και το προηγούμενο διάστημα, κάναμε ό,τι έπρεπε και ό,τι μπορούσαμε για να μην φτάσουμε εκεί, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Έχουμε το σχέδιο, έχουμε την βούληση, έχουμε και τα εργαλεία στα χέρια μας που μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα δύσκολα για μια ακόμη φορά.

Για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα

Η Κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, πήρε μέτρα με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, όχι το πολιτικό κόστος. Άλλοι ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν να βάλουν πλάτη ακόμα και σε αυτονόητα πράγματα, όπως η υποχρεωτικότητα  και τα πρόστιμα σε εκείνους που έχουν πλαστά πιστοποιητικά.

Ποια μέτρα ζήτησε ο κ. Τσίπρας; Ζήτησε να κλείσει, για παράδειγμα, η εστίαση; Ακόμα και σήμερα, είπε να κλείσουν τα γήπεδα; Είπε να κλείσουν τα μπαρ; Είπε να κλείσουν οι χώροι που παρατηρείται υπερμετάδοση; Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε, όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι να προσεγγίζουν την πανδημία με όρους ευτέλειας, με όρους ανευθυνότητας και με όρους ελαφρότητας. Η ευτέλεια, η ανευθυνότητα και η ελαφρότητα δε διέσωσαν ποτέ κανέναν πολιτικό, αυτό έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας. Αλλά σίγουρα δεν είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσεις κρίσεις. Εμείς έχουμε το σχέδιό μας, είμαστε εδώ για να καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις που δημιουργεί  η πανδημία. Είμαστε εδώ να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας  και έτσι θα συνεχίσουμε. Όσο είναι δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας, θα γίνονται προσαρμογές. Δεν λέμε ψέματα στον κόσμο. Ούτε είναι κάτι που το ζήσαμε και σε προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης.

Είναι απολύτως φυσιολογικό ο κόσμος να έχει κουραστεί και να μην υπάρχει απόφαση μέτρων που να ακούγεται στα αυτιά του ευχάριστα. Σε κανέναν μας δεν ακούγονται ευχάριστα. Από το Σεπτέμβριο είπαμε ότι  η χώρα δεν θα ξανακλείσει. Η χώρα δεν έκλεισε. Είπαμε ότι τα σχολεία, η εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια θα είναι ανοιχτά και θα γίνεται δια ζώσης εκπαίδευση. Και το πετύχαμε με βάση τα πρωτόκολλα, τα μέτρα και το σχεδιασμό που είχαμε.

Είναι γεγονός είναι ότι αναγκαζόμαστε, ορισμένες φορές, να κάνουμε σημειακές παρεμβάσεις ή σημειακές αλλαγές όταν τα πράγματα τρέχουν με τέτοιους ρυθμούς, όταν πολλά είναι αχαρτογράφητα, όταν ακόμα και τα μηνύματα από το εξωτερικό, χρειάζεται κανείς χρόνο για να τα αναλύσει. Στις βασικές στρατηγικές μας επιλογές μείναμε σταθεροί. Πετύχαμε πράγματα, όχι στην τύχη, αλλά επειδή υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει σχέδιο.

 

 

 

 

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr