Τρέχων Άρθρο
Σόφια – Εκδήλωση αφιερωμένη στον Βάρναλη
Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον Κώστα Βάρναλη

Σόφια – Εκδήλωση αφιερωμένη στον Βάρναλη

Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Κώστα Βάρναλη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2019, στην αίθουσα UniArt του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου. Η εκδήλωση, που είχε τίτλο «Το φως που καίει: 45 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Βάρναλη», διοργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Σόφιας, σε συνεργασία με το προπτυχιακό πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου, τον Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας «Άγιος Κλήμης Αχρίδας» και το Σύνδεσμο «Αριστοτέλης-Γέφυρα Πολιτισμού».

Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Βουλγαρία Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης, ο οποίος σημείωσε ότι επιθυμία όλων των συντελεστών αυτής της ιδιαίτερα φιλότιμης προσπάθειας είναι η απότιση φόρου τιμής στον γεννημένο στο Μπουργκάς, εξέχοντα έλληνα ποιητή και λογοτέχνη, ο οποίος έζησε και ανέπτυξε το πολύπτυχο έργο του μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ο κ. Βασιλοκωνσταντάκης υπογράμμισε ότι ο ποιητής μεγάλωσε στο πλαίσιο μιας ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας στη Βουλγαρία, η οποία μερίμνησε για τις σπουδές του. Αναπόδραστα λοιπόν το έργο του έχει επηρεαστεί και από τις δύο χώρες και τις πολιτισμικές εκφάνσεις τους και γι’ αυτό ο Κώστας Βάρναλης αποτελεί διαχρονική γέφυρα πολιτισμικής ώσμωσης και δημιουργίας μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρύτανης του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου Πλάμεν Μπότσκοφ, ο οποίος  επισήμανε τη διαχρονικά πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του πανεπιστημίου και της ελληνικής πρεσβείας. Σημείωσε επίσης ότι αν και οι φοιτητές που συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης δεν προέρχονται όλοι από το τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, εντούτοις, όλοι αγαπούν πολύ την Ελλάδα.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν για τον Κώστα Βάρναλη ο καθηγητής Κύριλλος Παυλικιάνωφ, με θέμα «Το έργο του Κώστα Βάρναλη ανάμεσα στην Αριστερά και τις κυρίαρχες ιδεολογίες της εποχής», και η επίκουρη καθηγήτρια Αικατερίνα Γκριγκόροβα, με θέμα «Η πρόσληψη του Κώστα Βάρναλη στη Βουλγαρία».

Ακολούθησε ρεσιτάλ ποίησης, σε επιμέλεια της Αικατερίνας Γκριγκόροβα, στο οποίο φοιτητές και φοιτήτριες  του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου διάβασαν ποιήματα του Βάρναλη στα ελληνικά και στα βουλγαρικά, με τη συνοδεία πιάνου, που έπαιξε ο Νάιντεν Γιώτοφ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρίστο Κούφοβ, γιος ενός εκ των δύο βασικών μεταφραστών του Βάρναλη στα βουλγαρικά και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου «Αριστοτέλης», και τίμησε με την παρουσία της η κα Εμανουέλα Μουτάφοβα, μικρανιψιά του ποιητή, η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ταξίδεψε από τη Βάρνα, προκειμένου να την παρακολουθήσει.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr