Τρέχων Άρθρο
Σόφια – Αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»
Αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού "Σταύρος Νιάρχος"

Σόφια – Αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος»

Οκτασέλιδο αφιέρωμα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του εξαμηνιαίου βουλγαρικού περιοδικού TREND. Το άρθρο, με τίτλο «Η νέα Ακρόπολη της Αθήνας», υπογράφει ο Γκεόργκι Μίλκοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού και γνωστός δημοσιογράφος της γειτονικής χώρας.

Το ρεπορτάζ πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Σόφιας και του Τμήματος Υποστήριξης Διεθνών Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

«Αρχιτεκτονικό αριστούργημα» χαρακτηρίζει το ΚΠΙΣΝ ο Γκεόρκι Μίλκοφ, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να αναπνεύσει βαθιά και να ανοίξει όλες τις αισθήσεις του».

Ο Μίλκοφ παρουσιάζει τα κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι επί της ουσίας «βρίσκονται κάτω από έναν τεχνητό λόφο ύψους τριάντα δύο μέτρων, ενώ οι οροφές τους αποτελούν μέρος του πάρκου συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ., όπου έχουν φυτευτεί χίλια ελαιόδεντρα και κέδροι, με θάμνους λεβάντας, δεντρολίβανου, θυμαριού, φασκόμηλου και ρίγανης ανάμεσά τους». Το πάρκο, μάλιστα, τονίζει ο δημοσιογράφος, κατέχει το 85% της έκτασης του συγκροτήματος και δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Καλλιθέας να βλέπουν πράσινο καθώς κοιτάζουν προς τη θάλασσα.

«Το ΚΠΙΣΝ δεν έχει απλώς εκθεσιακούς χώρους και αίθουσες συναυλιών», επισημαίνει ο Μίλκοφ, «αλλά αποτελεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για συναντήσεις δημιουργών, χώρο επικοινωνίας και συζητήσεων, παρουσίασης καλλιτεχνικών ιδεών και έμπνευσης. Όλες οι δράσεις του Κέντρου οργανώνονται γύρω από έναν κεντρικό χώρο συνάντησης ανθρώπων, μια ιδέα με σημείο αναφοράς την αρχαία αγορά».

Ιδιαίτερα ενθουσιώδης είναι ο δημοσιογράφος καθώς περιγράφει τον Φάρο. Συγκρίνει την οροφή του με φτερό αεροσκάφους και επισημαίνει ότι στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα υλικά, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αντισεισμικού σχεδιασμού, αντιπλημμυρικής προστασίας και εξοικονόμησης ενέργειας. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του Φάρου, «ο επισκέπτης νιώθει σαν να βρίσκεται στη γέφυρα ενός τεράστιου πλοίου έτοιμου να αποπλεύσει προς τα ανοιχτά. […] Πίσω του είναι η πόλη, ενώ στον ορίζοντα βλέπει την Ακρόπολη, το παλιό σύμβολο της ελληνικής πρωτεύουσας», καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr