Τρέχων Άρθρο
Μαδρίτη – Αφιέρωμα στην Κρήτη από την ισπανική ραδιοφωνία
Φωτογραφία από δορυφόρο όπου απεικονίζεται η Κρήτη, η Ελλάδα και τμήμα της Τουρκίας.

Μαδρίτη – Αφιέρωμα στην Κρήτη από την ισπανική ραδιοφωνία

Αφιέρωμα στην Κρήτη με τίτλο «Η πατρίδα του Δία» πραγματοποίησε η δημοφιλής ραδιοφωνική εκπομπή Nomadas του Radio Nacional της Ισπανίας, η οποία μεταδόθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Ιουλίου 2018.

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ισπανίας, Νικόλαος Τεκονάκης, Νεκτάριος Χατζηράκης και Γεωργία Τζωρτζάκη, όλοι με καταγωγή από την Κρήτη, και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος, ξενάγησαν τους ισπανούς ακροατές στο νησί, παρουσιάζοντας τις κύριες πόλεις της Κρήτης, τα αξιοθέατα του νησιού και στοιχεία από τη μακραίωνη ιστορία, την τοπική παράδοση και την ιδιαίτερη γαστρονομική κουλτούρα. Συντονιστές ήταν οι δημοσιογράφοι Lurdes Castro, Ester Garcia Pierno και Alvaro Soto, ενώ στην αφήγηση παρεμβλήθηκαν ηχογραφήσεις ειδικών σχετικά με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (El Greco).

Η εκπομπή ξεκίνησε με την περίοδο της ζωής του El Greco στο Ηράκλειο και τη μετάβασή του, στη συνέχεια, στην αυλή του βασιλιά Φίλιππου Β’ στην Ισπανία στα τέλη του 16ου αιώνα. Κατόπιν, παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη γεωγραφία, το κλίμα, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τον πληθυσμό της Κρήτης.

Ο Νικόλαος Τεκονάκης ανέλαβε την ξενάγηση των ακροατών στην πόλη του Ηρακλείου, παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα μνημεία: το φρούριο του Κούλε, την οδό 25ης Αυγούστου 1898, την Πλατεία των Λεόντων με την κρήνη του Μοροζίνι, την ενετική Λότζια όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης, την πλατεία Αγίας Αικατερίνης με την ομώνυμη εκκλησία και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά. Στην αφήγηση παρεμβάλλονται αποσπάσματα από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη και γίνεται αναφορά στο έργο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με την παρουσίαση των πιο σημαντικών ευρημάτων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Η Γεωργία Τζωρτζάκη παρουσίασε το Ρέθυμνο, περιγράφοντας το κέντρο της πόλης, το οποίο βρίσκεται εντός των τειχών και διατηρεί τη βενετσιάνικη αρχιτεκτονική του, το Φρούριο της Φορτέτζας και κτήρια της οθωμανικής περιόδου.

Ο Νεκτάριος Χατζηράκης ανέλαβε την ξενάγηση στα Χανιά, πρωτεύουσα της Κρήτης μέχρι το 1971, παρουσιάζοντας το παλιό λιμάνι, την αγορά και τους τάφους των Βενιζέλων.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης, Παναγιώτης Σωτηρόπουλος παρουσίασε τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού και το Παλάτι του Μίνωα (ανασκαφές, αίθουσα του θρόνου, τοιχογραφίες, δυτική αυλή) και ολοκλήρωσε την ξενάγηση των ισπανών ακροατών με το πανόραμα της ανατολικής Κρήτης (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, νήσος Χρυσή, νοτιοανατολικές παραλίες). Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους ακροατές να επισκεφθούν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους την Κρήτη.

Η εκπομπή, συνολικής διάρκειας 57 λεπτών, πλαισιώθηκε από κρητικές μαντινάδες, ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει η εκτενής αναφορά στην κρητική διατροφή και τις τοπικές συνταγές και τα προϊόντα της κρητικής γης (καλτσουνάκια, πιλάφι, ντολμαδάκια, ελαιόλαδο, ντάκος, γύρος , γιαούρτι, μυζήθρα, μπουγάτσα, ελληνικός καφές και τοπικά κρασιά).

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Μαδρίτης συνεργάστηκε στενά με την παραγωγό του ισπανικού ραδιοφώνου Carmen Zujeros Jurado, με στόχο την παραγωγή ενός άρτιου αποτελέσματος που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ισπανών ακροατών και ανέδειξε την ομορφιά, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr