Τρέχων Άρθρο
Ιταλία – Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ευρώπη
Αφίσα του Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο "Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ευρώπη"

Ιταλία – Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ευρώπη

Με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2018 στην Καλαβρία διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα, Μεγάλη Ελλάδα, Ευρώπη» («Grecia, Magna Grecia, Europa»), που εστίασε στις ελληνικές ρίζες της Κάτω Ιταλίας και της Ευρώπης. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την πολιτιστική ένωση της Κάτω Ιταλίας BovaLife, με τον επιστημονικό συντονισμό του επιφανούς ελληνιστή καθηγητή Louis Godart, Προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, και τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιταλία.

Κατά την πρώτη ημέρα, οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας της Καλαβρίας Reggio (αρχ. Ρήγιο), ένα από τα σημαντικότερα της Ιταλίας. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε μία υψηλού συμβολισμού αίθουσα του μουσείου, όπου εκτίθενται οι διάσημοι «Πολεμιστές του Ριάτσε», τα γλυπτά-σύμβολο της ελληνικής κληρονομιάς της Κάτω Ιταλίας. Τη δεύτερη ημέρα οι εργασίες του συνεδρίου μεταφέρθηκαν στο ορεινό χωριό Bova («Χώρα του Βούα» στην ελληνική διάλεκτο της περιοχής), ιστορική «πρωτεύουσα» των ελληνόφωνων περιοχών της Καλαβρίας, όπου εδρεύει και το Μουσείο της Γκρεκανικής Διαλέκτου.

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος διαπρεπείς επιστήμονες από την Ιταλία αλλά και η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθήνας κα. Κ. Δελαπόρτα, η οποία στην εισήγησή της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημαντική βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά της Καλαβρίας. Οι σημαντικοί ιταλοί ακαδημαϊκοί που συμμετείχαν στο συνέδριο αναφέρθηκαν στην ιστορία των ελληνικών «πόλεων-κρατών» της Κάτω Ιταλίας, στη βυζαντινή ιστορία και παράδοση, στα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, αλλά και ευρύτερα στις αξίες της κλασικής Ελλάδας – όπως αυτές μεταλαμπαδεύθηκαν και μέσω της Μεγάλης Ελλάδας – ως βάση του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ιδιαίτερο τόνο αλλά και συγκίνηση προσέδωσε η παρουσία στο συνέδριο μελών των ελληνόφωνων κοινοτήτων της περιοχής.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας (ΓΤΕ) Ρώμης είχε ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό και συντονισμό της όλης εκδήλωσης, από το αρχικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενώ στέλεχος του Γραφείου παρέστη στο συνέδριο για την εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του.

Επιπλέον, το ΓΤΕ Ρώμης ανέλαβε το επικοινωνιακό σκέλος της εκδήλωσης, σε συνεργασία με τους διοργανωτές. Το συνέδριο είχε ευρύτατη κάλυψη στα ΜΜΕ του ιταλικού Νότου, ενώ σε αυτό αναφέρθηκαν και εθνικά ΜΜΕ καθώς και τα κυριότερα ιταλικά πρακτορεία.

Δημοσιεύματα αναρτήθηκαν στα ειδησεογραφικά πρακτορεία ANSA (όπου φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του έλληνα Πρέσβη και του καθηγητή Louis Godart), adnkronos και Agenzia NOVA, στη διαδικτυακές εφημερίδες της Καλαβρίας Il Dispaccio και Strill.it, στην εφημερίδα LAvennire di Calabria, τοπική έκδοση της ομώνυμης εφημερίδας της Καθολικής Εκκλησίας, στην ηλεκτρονική τοπική περιοδική έκδοση Fame di Sud, στον τηλεοπτικό σταθμό της Καλαβρίας Capo Sud και στην ηλεκτρονική τοπική εφημερίδα Strettoweb.com. Επίσης, σχετική ανακοίνωση δημοσίευσε στο site του το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr