Τρέχων Άρθρο
Ρώμη – Τα blues της Αθήνας
Αφίσα από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ "Athens Blues" του Ιταλού Massimo Bongiorno, με θέμα την κρίση στην Ελλάδα.

Ρώμη – Τα blues της Αθήνας

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, στην Casa del Cinema στους χώρους της Villa Borghese, με την παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρώμη, της Ελληνικής Κοινότητας Ρώμης και Λατίου και ιταλικών ΜΜΕ, εκδήλωση για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου της Rai και ντοκιμαντερίστα Massimo Bongiorno με τίτλο «Athens Blues», που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και αναφέρεται στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα από το 2015 έως σήμερα, καθώς και στην ελληνική συμβολή στην ευρωπαϊκή συζήτηση για την κρίση.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί συμπαραγωγή των εταιριών Todos Contentos y yo tambien, Stand By me και των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων Rai και ΕΡΤ (μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, εξετάζεται ήδη η προβολή του και από την ελληνική δημόσια τηλεόραση). Η προβολή έγινε στην ελληνική γλώσσα με ιταλικούς υπότιτλους, ενώ η επίσημη πρώτη τηλεοπτική προβολή του πραγματοποιήθηκε την επομένη της εκδήλωσης (6 Σεπτεμβρίου) από το κανάλι Rai Tre σε μεταγλώττιση στα ιταλικά.

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ επεδίωξε να καταγράψει όσα συνέβησαν στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2015, με την αφήγηση να ξεκινά, ωστόσο, από το τραυματικό, όπως χαρακτηρίζεται, κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013, το οποίο κατά το δημιουργό σηματοδότησε ένα αίτημα γενικότερης πολιτικής αλλαγής που αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2015.

Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκονται οι προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενούνται συνεντεύξεις και δηλώσεις βασικών υπουργών της κυβέρνησης, της παρούσας αλλά και προηγούμενων συνθέσεων (Ευ. Τσακαλώτος, E. Αχτσιόγλου, Θ. Φωτίου, Α. Ξανθός, Τ. Χριστοδουλοπούλου).

Παράλληλα, το ντοκιμαντέρ επεδίωξε να καταγράψει το κοινωνικό τοπίο της ελληνικής πρωτεύουσας, αποτυπώνοντας τις απόψεις διανοουμένων (του συγγραφέα Κ. Τσαμιώτη και του δραματουργού Δ. Αποστολάκη), συνδικαλιστών, εθελοντών και απλών πολιτών. Επιπλέον, έμφαση δόθηκε στην ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα της χώρας, με ιδιαίτερες αναφορές στην κουλτούρα του ρεμπέτικου, στην παράδοση της φιλοσοφικής αναζήτησης και της συνύπαρξης, αλλά και στην πολιτιστική ανανέωση με τη διαρκή επανεξέταση των ριζών του κλασικού και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Την προβολή ακολούθησε συζήτηση, με τη συμμετοχή των συντελεστών της παραγωγής, της υπεύθυνης του προγράμματος ερευνητικής δημοσιογραφίας Rec του καναλιού Rai Tre, Anna Maria Catricalà, και του κοινού που υπέβαλε ερωτήσεις στους συντελεστές.

Για την οργάνωση της παραγωγής και την πραγματοποίηση των γυρισμάτων ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ M. Bongiorno ζήτησε τη συνδρομή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης, που συνέβαλε ουσιαστικά στην οργάνωση του προγράμματος του ταξιδιού του συνεργείου της Rai στην Αθήνα φέρνοντας το δημιουργό σε επικοινωνία με πρόσωπα, φορείς και υπηρεσίες στην Ελλάδα και προγραμματίζοντας σειρά συναντήσεών του. Τόσο κατά την εκδήλωση όσο και στους τίτλους τέλους του ντοκιμαντέρ ο ιταλός ντοκιμαντερίστας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες των συντελεστών της παραγωγής για τη συμβολή του Γραφείου. Με τη σειρά του, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης, Παύλος Πάντσιος, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr