Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (17/12/2020)

Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (17/12/2020)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα 

Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους.

Α. Για τον κορονοϊό

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη ενώ σε πολλές περιπτώσεις  υπάρχουν στοιχεία επιδείνωσης με ρεκόρ θανάτων.  Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Σκωτία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Ιταλία αναγκάζονται να προχωρήσουν σε πρόσθετα, ακόμη πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα. Στη χώρα μας η επιδημιολογική κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου 2020, έχει ως εξής:

– Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).

– Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).

– O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).

– O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.

– O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).

–  O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνομένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.

Τα παραπάνω γενικά στοιχεία κινούνται αργά μεν, αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Όμως, την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλ. πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα  μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση. Αυτές τις διαφορετικές γιορτές, ας μην επιτρέψουμε στον κορονοϊό να γιορτάσει. Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο. Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, θα κινδυνεύσουμε, θα βάλουμε σε κίνδυνο τους ανθρώπους που αγαπάμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Κάνουμε έκκληση προς όλους, να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές.

Β. Για τον Προϋπολογισμό και την Άμυνα της χώρας

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021. Ένας Προϋπολογισμός που καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς, παγκόσμιας, αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως, είναι ένας Προϋπολογισμός που χτίστηκε πάνω στην Εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας μας. Έναν Προϋπολογισμό με διττή στόχευση: Τη στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές επιπτώσεις της, και τη χρηματοδότηση όλων των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, από τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέχρι την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας. Έναν Προϋπολογισμό που εμπεριέχει όλες τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, ανέδειξε δύο κόσμους. Της συνέπειας από τη μια και των αντιφάσεων από την άλλη. Κυβερνητική συνέπεια στην συνετή διαχείριση του Ταμείου του Κράτους, στη στήριξη των πιο αδύναμων, στη μείωση των φόρων, στις μεταρρυθμίσεις που κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Αντιφάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με χαρακτηριστικότερες στην οικονομία και στα εθνικά μας θέματα.

Στην οικονομία, ενώ ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι για το 2020 και το 2021 διατίθενται 31,5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, συνεχίζει στην δρόμο της πλειοδοσίας ζητώντας ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιτίθεται στην Κυβέρνηση γιατί, λέει, αυξάνεται το χρέος. Μόνο αυτός δεν βλέπει την αντίφαση σε αυτά που λέει. Γιατί έχει συνηθίσει να λέει τα ίδια και τα αντίθετά τους! Τον πληροφορούμε ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι ζήτημα εμπιστοσύνης. Μιας λέξης που αδυνατούν να κατανοήσουν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και ευτυχώς σήμερα, με τις πολιτικές της Κυβέρνησης, έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και μπορούμε να διαθέτουμε αυξημένα ποσά για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, γιατί η χώρα μπορεί να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Όπως επίσης η εμπιστοσύνη καταδεικνύεται και από το έντονο ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.  Καταδεικνύεται, όμως, και από τις εκθέσεις και τις αποφάσεις συλλογικών Οργάνων της Ε.Ε..

Στα εθνικά θέματα, ο κ. Τσίπρας με αφορμή τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 10ης-11ης Δεκεμβρίου, μίλησε για «διπλωματική ήττα» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Και την ίδια στιγμή που ζητάει αυστηρότερη στάση έναντι της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ο ίδιος αρνείται να ψηφίσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών στη χώρα μας! Τόση υποκρισία! Εμείς ξεδιπλώνουμε ένα φάσμα διπλωματικών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της ενεργητικής μας εξωτερικής πολιτικής, και ταυτόχρονα ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Σήμερα κιόλας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για τη Συμφωνία προμήθειας 18 γαλλικών αεροσκαφών «RAFALE».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και επιχειρησιακά μέσω αγοράς και αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων, καθώς και μέσω του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είχαν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  τον περασμένο Σεπτέμβριο κατά την παρουσίαση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων από το Φόρουμ της Δ.Ε.Θ..

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα σε μια κίνηση που αλλάζει τον συσχετισμό δυνάμεων στον αέρα: Στην απόκτηση μιας μοίρας 18 αεροσκαφών «RAFALE». Από αυτά, τα 12 θα είναι μεταχειρισμένα και τα έξι καινούργια. Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη στο τέλος του 2021, θα διαθέτει 12 στο τέλος του 2022 και 18 το Καλοκαίρι του 2023. Οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στις αρχές του 2021. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ, για τον οπλισμό τους, ο οποίος περιλαμβάνει κατευθυνόμενα βλήματα «METEOR», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Υπογραμμίζεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, αφορούν τόσο στη δυνατότητα άμεσης παράδοσης ενός αριθμού προκειμένου να αυξηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο  και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων.

Γ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα το πρωί συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ενεργειακή συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον,  η οποία πέραν της διμερούς διάστασης λαμβάνει και περιφερειακές προεκτάσεις, με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ισχυρό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

-Την Παρασκευή στις 10:15 το πρωί ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στην σύσκεψη για τον κορονοϊό και την στρατηγική εμβολιασμού που θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Επίσης, αύριο Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα θα συμμετάσχει στον Τηλεμαραθώνιο ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ ΝΔΦΚ «Μαζί από απόσταση», για την ενίσχυση οργανώσεων που στηρίζουν άστεγους συμπολίτες μας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σχεδιάζετε αυστηρότερα μέτρα για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Υπάρχει περίπτωση να μειωθεί το όριο των εννέα ατόμων;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό που εξετάζεται, είναι γιατί υπάρχουν αποκλίσεις σε τοπικό επίπεδο από τη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας. Γι’ αυτό τον λόγο, όπως ξέρετε, σήμερα -για παράδειγμα- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στην Κοζάνη και ο κ. Χαρδαλιάς στη Θεσσαλονίκη, ενώ χθες είχαμε συσκέψεις και επισκέψεις για τη Δυτική Αθήνα και περιμένουμε την εισήγηση των εδικών. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και την εισήγηση των ειδικών, η Κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της, ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα  σε τοπικό επίπεδο. Δεν εξετάζεται κάτι άλλο, αυτή τη στιγμή, σε γενικό επίπεδο.

ΧΡΥΣ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, για ποιο λόγο η Ελλάδα θα λάβει λιγότερα εμβόλια από την Pfizer σε πρώτη φάση; Αν αυτό οφείλεται σε επιτάχυνση της αδειοδότησης του εμβολίου κατά μία εβδομάδα, πότε θα λάβουμε τις υπόλοιπες 300.000 δόσεις της πρώτης φάσης; Αρχές Φεβρουαρίου; Τα πρώτα εμβόλια από τις άλλες εταιρείες πότε θα έρθουν; Μπορεί και αυτές οι παρτίδες να είναι μειωμένες; Και σ’ ένα δεύτερο σκέλος: Τι ποσοστό των 110.000 υγειονομικών πιστεύετε πως θα δεχθεί να εμβολιαστεί;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται τα εμβόλια, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μια συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε κράτος-μέλος παίρνει τα εμβόλια που αντιστοιχούν στον πληθυσμό του. Επομένως, εφόσον  παίρνει η Ευρώπη λιγότερα εμβόλια, παίρνει και η Ελλάδα λιγότερα. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό. Βασικό χαρακτηριστικό της δυσκολίας προμήθειας, στην πρώτη φάση, είναι το γεγονός ότι η εταιρεία Pfizer μειώνει τις παραδόσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά 900.000 εμβόλια -όπως φάνηκε- γι’ αυτή την εβδομάδα. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός τιτάνιου έργου. Αυτό που έχει σημασία, σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία είναι  να υπάρξει αδειοδότηση από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, μετά να έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας -που πιθανότατα θα είναι μέχρι τέλος της χρονιάς- και μετά να δοκιμαστεί στην πράξη ο πολύπλοκος μηχανισμός, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με βάση το σχέδιό μας, για την εισαγωγή των εμβολίων, την αποθήκευση στις αποθήκες, τη μεταφορά στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, την προτεραιοποίηση, για να κάνει ο κάθε συμπολίτης μας το εμβόλιο, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το κύκλωμα αυτό, το πολύ σύνθετο, το πρωτοφανές, θα λειτουργήσει σωστά. Από τον Φεβρουάριο και μετά αναμένουμε πολύ περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε γι’ αυτά, όταν και άλλες εταιρείες πάρουν αδειοδότηση και μπορούν να μας προμηθεύσουν εμβόλια. Ας μείνουμε, λοιπόν, στο γεγονός ότι γίνεται η αρχή γρηγορότερα. Έχουμε, βέβαια, λιγότερα εμβόλια, αλλά το σύστημα θα δοκιμαστεί, ώστε να είμαστε έτοιμοι, για την απαραίτητη ροή συνεχών εμβολιασμών στη χώρα μας.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Αυτό μπορεί να θέσει αναχώματα στο πλάνο που θέλει μέχρι τον Ιούνιο να έχει επιτευχθεί η ανοσία στο 60% έως 70% της κοινότητας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες σχέδια εμβολιασμών να βγαίνουν στη δημοσιότητα και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, που φτάνει την ολοκλήρωση του εμβολιασμού όχι μέσα στο Καλοκαίρι, αλλά ακόμη και στις αρχές του Φθινοπώρου. Επομένως, αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους και σχετίζονται με την επαρκή ποσότητα εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα μας. Εμείς, αυτή τη στιγμή, με τα συμβόλαια προαγοράς τα οποία υπάρχουν θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τέλους Ιουνίου, σύμφωνα με το αρχικό μας πλάνο. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάποια μεγάλη διαταραχή, εκτός από τις πρώτες -επαναλαμβάνω- παραγγελίες και παραδόσεις στη χώρα μας. Κρίσιμο, λοιπόν, θα είναι το χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου, ώστε να μπορέσουμε μετά να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τον εμβολιασμό με αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Δηλαδή, την ενδεχόμενη έγκριση ενός εμβολίου από μία εταιρεία. Mακάρι οι υπόλοιπες εταιρείες να ακολουθήσουν με τον ρυθμό τον οποίο αναμένουμε. Και για να επανέλθω και στο προηγούμενο ερώτημα, φυσικά είναι μέσα στην προτεραιοποίηση το υγειονομικό προσωπικό, γιατί θα πρέπει να μπορέσουμε να έχουμε την πολυπόθητη ανοσία, ιδίως στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα λάβετε πιο αυστηρά μέτρα για τις εκκλησίες στις «κόκκινες» περιοχές; Είναι λογικό να μην επιτρέπονται ούτε 9 άτομα στο σπίτι, αλλά 50 άτομα σε μια Λειτουργία; Τι θα γίνει με εργοστάσια και βιοτεχνίες που συνεχίζουν να λειτουργούν, ιδίως στη Δυτική Αττική; Δεν σας προβληματίζει η εξάπλωση σε χώρους εργασίας; Θα επιβληθεί lockdown και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ακριβώς επειδή μας προβληματίζουν συζητάμε για τα θέματα που προκύπτουν σε τοπικό επίπεδο. Και δεν προβληματίζουν μόνον εμάς, αλλά και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους ειδικούς μας, τους επιδημιολόγους μας. Επομένως, θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών για το τι μέλλει γενέσθαι σε  αυτές τις περιοχές που -επαναλαμβάνω- εμφανίζουν απόκλιση από τη γενικά θετική εικόνα της Επικράτειας. Ανάλογα με τις εισηγήσεις τους, θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στο ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων μέτρων. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι στο μοντέλο του Μαρτίου και μόνο σε τοπικό επίπεδο; Μπορείτε να μας δώσετε το περίγραμμα των μέτρων που συζητούνται;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όχι ακόμη. Και σίγουρα όχι πριν από την εισήγηση των ειδικών.

ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Σε περίπτωση μετακίνησης από Νομό σε Νομό για τη συνένωση οικογενειών, αν κάποιος δουλεύει σε άλλο Νομό και από εκεί που βρίσκεται η οικογένειά του και δηλώνει ως κύρια κατοικία τον τόπο εργασίας του, μπορεί να περάσει μαζί με την οικογένειά του τις γιορτές;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτά έχουν αποσαφηνιστεί από τον κ. Χαρδαλιά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αφορούν  την επίδειξη του Ε1 και του Ε9. Επομένως, θα παραπέμψω σε σχετικές ανακοινώσεις του.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Τη Δευτέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασίζει για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer. Αν εγκριθεί, πότε ακριβώς ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα μας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πιθανόν να έχουμε τα πρώτα εμβόλια πριν από το τέλος του έτους. Πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά. Επομένως, λίγο υπομονή κατ’ αρχάς για την έγκριση και μετά θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λεπτομέρειες.

Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Έχει η Κυβέρνηση εικόνα για τον αριθμό των εμβολίων που θα λάβει η χώρα μας τον Φεβρουάριο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς, αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω, αυτή τη στιγμή, με αριθμούς για τον Φεβρουάριο. Γιατί και τα νούμερα, τα οποία είχαμε για τον Ιανουάριο, φάνηκε ότι δεν ήταν στο ύψος που αναμέναμε. Επειδή είμαστε στην πρώτη φάση και ενδεχομένως να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να μπορέσει το σύστημα να βρει τον ρυθμό του, θα είμαστε επιφυλακτικοί για να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο Ιανουάριος. Μετά θα κάνουμε τον σχεδιασμό μας για τους επόμενους μήνες, με ορόσημα τον Μάρτιο, τέλος του πρώτου τριμήνου και τον Ιούνιο, τέλος του δεύτερου τριμήνου.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει έλεγχο των κυβερνητικών χειρισμών για την πανδημία, όπως το πώς διαχειριστήκατε εσείς προσωπικά την καμπάνια ενημέρωσης για τον covid-19, τις προμήθειες μασκών στα σχολεία και την απολύμανση σε σωφρονιστικά καταστήματα. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι δικαίωμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ζητάει οποιαδήποτε παραπάνω στοιχεία θέλει. Ανάλογα η Βουλή θα κινηθεί και θα δώσει όποια  διέξοδο χρειαστεί σε αυτά τα αιτήματα.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχει το ενδεχόμενο να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τη Δυτική Αττική και αυτό, λόγω ιδιαίτερης κινητικότητας, μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την Αττική;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι βέβαιο ότι τα περιοριστικά μέτρα σε Μητροπολιτικά κέντρα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, όχι μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά γενικά στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα σε ευρύτερες περιοχές. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Δυτικής Αττικής, φυσικά. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις, σε οποιαδήποτε τοπική ιδιαιτερότητα που έχει να κάνει με απόκλιση σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο και την κατεύθυνση που ακολουθεί η Επικράτεια, είμαστε εκεί, προκειμένου να παρακολουθούμε έγκαιρα και να παρεμβαίνουμε νωρίς για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

ΣΩΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση σήμερα θα έχει την εισήγηση των Ειδικών για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο; Οι ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση, θα γίνουν εντός της ημέρας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πιθανόν, αλλά δεν είναι βέβαιο. Πρώτα θα περιμένουμε την εισήγηση των Ειδικών.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Η απόφαση για τα εννέα άτομα στο ρεβεγιόν, είναι οριστική; Καθημερινά, σχεδόν, όλοι οι λοιμωξιολόγοι ζητούν να κάνουν τις γιορτές οικογένειες, χωρίς καμία επίσκεψη. Υπάρχει περίπτωση να επανεξεταστεί αυτό τις επόμενες ημέρες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Θα επαναλάβω αυτό που είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση: Αυτό που είναι κρίσιμο αυτές τις ημέρες και ιδίως στις γιορτές, είναι να περιορίσουμε τον στενό κοινωνικό μας κύκλο. Δεν πρέπει να ανοίξουμε αυτό τον κύκλο. Η συζήτηση για τα άτομα, είναι κάτι που μας αποπροσανατολίζει από τον βασικό μας σκοπό. Ο βασικός μας σκοπός είναι να μείνουμε προσηλωμένοι στον στενό κύκλο. Εάν κάνουμε -επαναλαμβάνω- Χριστούγεννα με μία οικογένεια, δεν πρέπει να κάνουμε με άλλη οικογένεια Πρωτοχρονιά. Να μείνουμε με την ίδια. Η αύξηση του αριθμού των προσώπων που βλέπουμε και των επαφών είναι αυτή που θα θρέψει τον κορονοϊό. Επομένως, η έκκλησή μας προς όλους είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο αυτό το διάστημα, ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στα χέρια μας.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υφίσταται κάποιο εργαλείο για την εφαρμογή του μέτρου των εννέα ατόμων στο γιορτινό τραπέζι;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως έχετε δει σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη απάντηση σε αυτό. Το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, είναι η υπευθυνότητα του καθενός και της καθεμιάς από εμάς. Όταν η έκκληση είναι συνεχής από όλα τα επίσημα χείλη, κυβερνητικά, των ειδικών, των γιατρών μας, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις συστάσεις για το καλό όλων μας. Επομένως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα επαφίεται στην υπευθυνότητα του καθενός από εμάς να μην καταστρατηγούμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε σπίτι, προκειμένου να δούμε εάν υπάρχει παραβίαση των κανόνων. Το γεγονός ότι, αυτή τη στιγμή, μετά από τόσες εβδομάδες lockdown, βλέπουμε τόσο υψηλά κρούσματα και υψηλό βαθμό θετικότητας και αναπαραγωγής του ιού, δείχνει ότι σε έναν βαθμό η κόπωση έχει επηρεάσει τη συμπεριφορά μας και την έχει χαλαρώσει. Ας δώσουμε μια τελευταία μάχη απέναντι σε αυτή τη χαλάρωση.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Πώς αξιολογείτε τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής του συστήματος «click away» στο λιανεμπόριο; Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για κακή εφαρμογή του, με παραβίαση των κανόνων συστάσεων των ειδικών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι πρώτες ημέρες έχουν δείξει μια καλή λειτουργία. Είναι μια βαλβίδα ανακούφισης τόσο για τις ταχυμεταφορές, που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τόσο μεγάλο όγκο παραγγελιών πλέον, όσο και για την αγορά, καθώς δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για λίγο μεγαλύτερο τζίρο, ενώ εξακολουθούν να διατηρούνται ευεργετήματα που υπάρχουν από την Πολιτεία. Επομένως, είναι ένα θετικό στοιχείο αυτό. Οι εικόνες που έχουμε δει είναι ικανοποιητικές, με ορισμένες εξαιρέσεις, που φυσικά ελέγχονται από τις αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές. Αυτό που έχει σημασία είναι να ανταποκριθεί ο κόσμος της αγοράς σε αυτό το παράθυρο στο μέλλον, που άνοιξε με τις «παραγγελίες εκτός».

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σχετικά με τις εκκλησίες στις «κόκκινες» περιοχές, θα ήθελα να μου το διευκρινίσετε.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως είπα, πάντα με γνώμονα την εισήγηση των ειδικών. Δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω για τις «κόκκινες» περιοχές.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Πότε προβλέπεται πώς θα επιτευχθεί η ανοσία στον πληθυσμό; Η μικρότερη δόση των εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε παράταση του lockdown τον Ιανουάριο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν συνδέονται, αυτή τη στιγμή, αυτά τα δύο. Έχουμε πει από την αρχή ότι ακόμα και όταν αρχίσει ο εμβολιασμός, θα χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Και ότι η ανοσία του πληθυσμού θα αργήσει να έρθει, γιατί χρειάζεται ένας ικανός αριθμός των συμπολιτών μας να εμβολιαστεί. Άρα, για αρκετούς μήνες ακόμα θα χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα, δηλαδή αποστάσεις, ατομική υγιεινή, χρήση της μάσκας. Δεν συνδέεται, λοιπόν, το ένα με το άλλο, τουλάχιστον για το σύντομο χρονικό διάστημα του Ιανουαρίου, που ρωτάτε. Αυτό που έχει σημασία για να πάρουμε ξανά τον δρόμο για μια κανονικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι η τήρηση των μέτρων που θα ρίξει το επιδημιολογικό φορτίο, τον αριθμό των κρουσμάτων και θα απελευθερώσει απλές κλίνες και κλίνες Μ.Ε.Θ. από το Σύστημα Υγείας.

ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Τι πρόβλεψη υπάρχει για το φετινό Καλοκαίρι, όσον αφορά τον τουρισμό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ακόμα είμαστε στα Χριστούγεννα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει να αρχίσει ο εμβολιασμός. Είναι βασικό στοιχείο αυτό για να έχουμε μια μορφή κανονικότητας το Καλοκαίρι. Οι πρώτοι μήνες του 2021, λοιπόν, θα είναι κρίσιμοι, όχι μόνο για την εικόνα στη χώρα μας, αλλά για την εικόνα σε όλο τον πλανήτη. Εφόσον αρχίσει και χτίζεται ένα τείχος ανοσίας, θα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το Καλοκαίρι. Τώρα, είμαστε ακόμα νωρίς για να το κρίνουμε.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει πράγματι από τους υγειονομικούς; Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στον εθελοντικό του χαρακτήρα, σε ό,τι τους αφορά εξετάζετε κάποιο άλλο μέτρο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε πει ότι ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν και σε εθελοντική βάση. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι, δια του παραδείγματος, να παρακινήσουμε όσους είναι επιφυλακτικοί από τους συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, γιατί είναι για το καλό το δικό τους και το καλό της κοινότητας. Επομένως, θα προχωρήσουμε έτσι, με αυτό το πλάνο. Η προτεραιοποίηση ισχύει. Αφορά τους υγειονομικούς, αφορά τις πιο ευπαθείς ομάδες και σιγά-σιγά την επέκταση στον γενικό πληθυσμό.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να προχωρήσει πριν από τη Σύνοδο του Μαρτίου;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το δούμε, μόνο στη βάση αυτών που έχει πει και ο Πρωθυπουργός. Αν υπάρξει συνέπεια και συνέχεια από την τουρκική πλευρά αν αφήσει στην άκρη την παραβατική προκλητική της συμπεριφορά, τότε θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο, προκειμένου να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ζωντανή τη συζήτηση. Και το μόνο θέμα που απασχολεί τις δύο χώρες είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και οι διερευνητικές επαφές ακριβώς με αυτό θα ασχοληθούν. Αν η τουρκική πλευρά δείξει, λοιπόν, συνέπεια και συνέχεια, θα είμαστε σε μια ευχάριστη θέση να αφήσουμε πίσω τις προκλήσεις και να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ. 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr