Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (14/1/2021)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εντάσεων, η γειτονική χώρα επιστρέφει στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Ελληνική Κυβέρνηση -όπως από την αρχή είχε διακηρύξει- προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας και συνιστά δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών, για πολλούς και σοβαρούς λόγους.
Πρώτον: Από την αρχή η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο Πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις». Και είμαστε τώρα σε αυτό ακριβώς το σημείο: Η Τουρκία έχει αποσύρει το Ορούτς Ρέις από περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και ζήτησε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, οι οποίες -όπως ανακοινώθηκε- θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.
Δεύτερον: Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τρίτον: Στο τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα -αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας- προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Τέταρτον: Στο ίδιο αυτό διάστημα η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.
Πέμπτον: Ασκώντας ενεργητική εξωτερική πολιτική η Ελλάδα πέτυχε, στο ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση.
Έκτον: Η Κυβέρνηση προετοίμασε νόμο που ήδη συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα και προχωρά στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».
Έβδομον: Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Κυβέρνηση ανέπτυξε δράσεις για την άμεση ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προχώρησε -ανάμεσα στα άλλα- σε συμφωνία για την αγορά μιας μοίρας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale» και το νομοσχέδιο που αφορά στην έγκρισή της ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά την πανδημία
Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πανδημία, ωστόσο, είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων. Αποφάσεις για το επόμενο διάστημα θα λαμβάνονται -μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Αυτό θα γίνει και αύριο.
Σε κάθε περίπτωση -λαμβάνοντας υπόψη και τα διαδραματιζόμενα σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- συνεχίζουμε την άμυνα απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό. Πρόκειται για το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ το ελληνικό Κράτος στον τομέα της υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί σε 146 Νοσοκομεία και σε πολλά από αυτά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών με την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι χθες, είχαν εμβολιαστεί περίπου 65.000 άτομα, δηλαδή το 0,6% του πληθυσμού.
Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα επιταχυνθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων, ώστε η συλλογική ανοσία να έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι. Χθες παραλήφθηκαν οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου Moderna. Παράλληλα, αυξάνονται οι δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να προστεθούν τα εμβόλια από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson.
Στο μεταξύ έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 85 και άνω ετών και ήδη έχουν πάρει σχετικό μήνυμα δεκάδες χιλιάδες και έχουν επιβεβαιωθεί 110.000 ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τις 16 Ιανουαρίου. Πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι μετά το δεύτερο εμβόλιο θα χορηγείται στους εμβολιασμένους πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και αυτό -όπως εισηγείται ο Πρωθυπουργός με επιστολές του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους Αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε.- είναι σημαντικό να καθιερωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι -όπως τονίζει- ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών-Μελών, αλλά και σε τρίτες χώρες, μειώνοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που ισχύουν αυτή τη στιγμή.
Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο
Δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο, μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει δύο μείζονος σημασίας δέσμες ρυθμίσεων.
Η πρώτη αφορά ρυθμίσεις που οριοθετούν τη σχέση των φοιτητών με το Πανεπιστήμιο, τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη διάρκεια φοίτησης.
Η δεύτερη δέσμη αφορά ρυθμίσεις για τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας για διδάσκοντες και διδασκόμενους. Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης και αποτροπής πράξεων βίας και ανομίας στο Πανεπιστήμιο και αναβαθμίζει τη λειτουργία και την εικόνα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας.
Συνιστά -με μια φράση- μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και ανοίγει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας τον δρόμο για την κορυφή που αξίζουν και μπορούν να κατακτήσουν χάρη στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό τους.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σας ενημερώνουμε ότι αύριο, Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός -κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής- θα ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τους πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και την πορεία του εμβολιασμού. Θα υπάρξει -όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή- συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Περιμένουμε -πέρα από την όποια κριτική- συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το συλλογικό καλό.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποια είναι η ενημέρωση που έχει λάβει η Κυβέρνηση από τις εταιρείες, αναφορικά με τον βαθμό κάλυψης των εμβολίων, έναντι των μεταλλάξεων του ιού;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτά που ξέρουμε είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Και έχει ανακοινωθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί σε τέτοιου τύπου μεταλλάξεις.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σχολεία σε δόσεις; Δηλαδή, πρώτα η Γ’ Λυκείου και σε δεύτερο χρόνο τα Γυμνάσια ή είναι κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει διαδικαστικά;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Στην Κυβέρνηση υπάρχει ένα σύστημα και μια στρατηγική. Το σύστημα είναι ότι τα δεδομένα που υπάρχουν -τα οποία ελέγχονται από πάρα πολλές Υπηρεσίες- τα δίνουμε στην Επιτροπή των ειδικών, η οποία εισηγείται, για να πάρουμε μία απόφαση. Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα, αν συγκριθούν με τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 14/12/2020, που ήταν ημέρα που άνοιξε το click away και άλλες δραστηριότητες, είναι καλύτερα. Με βάση τα δεδομένα που βλέπουμε, είμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Θα τα δώσουμε στην Επιτροπή, η οποία θα τα αναλύσει και θα εισηγηθεί. Μην ξεχνάμε ότι πάντα οι εισηγήσεις είναι της Επιτροπής. Ωστόσο βλέποντας τα δεδομένα, θα ήθελα να σας πω ότι ένας μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ και ίσως και ψηλότερα.
ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον ανάψουν το «πράσινο φως» αύριο οι ειδικοί; Οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, πότε υπολογίζετε ν’ ανοίξουν;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι ένα παρεμφερές ερώτημα με το προηγούμενο, είναι η ίδια ουσιαστικά απάντηση.
ΒΙΚΥ. ΣΑΜΑΡΑ: Θεωρείτε τυχαίο ότι η έξαρση κρουσμάτων που έχουμε είναι και πάλι σε περιοχές με βιομηχανικές ζώνες ή όπου είναι περίοδος συγκομιδής και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων; Γιατί δεν κάνει κάτι η Κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης στους χώρους εργασίας; Τι γίνεται με την τηλε-εργασία;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν έχει προκύψει, επισήμως, ένας τέτοιος συσχετισμός.
KATZOY: Κύριε Εκπρόσωπε, ενόψει των διερευνητικών επαφών έχουν ξεκινήσει κάποιες προπαρασκευαστικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών; Με δεδομένες τις εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, πώς θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές στις 25 Ιανουαρίου;
Ε. ΜΠΕΛΛΑ: Ποια είναι τα μέλη της ελληνικής ομάδας που θα συμμετάσχει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Επαφή με την Τουρκία υπήρξε πάντα, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι το νέο δεδομένο που έχει γίνει; Είναι ότι πλέον ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές ορίζοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Ποιο είναι αυτό; Ότι πλέον δεν έχουμε ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχή που καλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεύτερον, ότι το μοναδικό θέμα που θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ-ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Φοβάστε ότι στις διερευνητικές επαφές, η Τουρκία προσέρχεται προσχηματικά; Πώς θα διασφαλίσετε ότι τυχόν παρελκυστική της τακτική δεν θα θέσει στον αέρα την προοπτική κυρώσεων;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχουμε πάντα μια ειλικρινή, εποικοδομητική διάθεση για τις διερευνητικές επαφές. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη γιατί η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα καλό κλίμα.
Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι θα πράξει η ελληνική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη αν η Τουρκία αρχίσει να θέτει και άλλα θέματα πλην της οριοθέτησης ΑΟΖ; Θα φύγει από τις άτυπες συζητήσεις;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως σας είπα είναι τελείως συγκεκριμένο το πλαίσιο που θέτουμε. Η μοναδική συζήτηση θα έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Α. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Με αφορμή το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από φοιτητικούς συλλόγους και παρατάξεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δια του αρμόδιου Τομεάρχη, του κ. Φίλη, ότι θα αγωνιστεί για να μην εφαρμοστεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Θα επιδιώξει η Κυβέρνηση με κάποιο τρόπο συνεννόηση και τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να πετύχει κατά αυτόν τον τρόπο την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Το θέμα του νομοσχεδίου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για ‘μένα προσωπικά. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αναδειχθεί μέσα από το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Έχω ζήσει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο ως φοιτητής, ως καθηγητής. Αυτό που θα ‘θελα να πω είναι πως πρόκειται για ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, γιατί θέτει πλέον όλα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να μην σπρώχνουν προς τα κάτω το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο με τα φαινόμενα βίας και ανομίας, τα οποία παρατηρούνται, πραγματικά δυσκολεύεται να εξελιχθεί. Και όταν λέω δυσκολεύεται να εξελιχθεί είναι ότι έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, φοιτητές και καθηγητές, αλλά πραγματικά όλα αυτά τα φαινόμενα δεν το αφήνουν να κάνει κάποια βασικά πράγματα στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής δραστηριότητας. Έχουμε δει πως δεν μπορούν να γίνουν συνέδρια πολλές φορές, δεν μπορούν να γίνουν δραστηριότητες, οι οποίες συνδέουν το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας. Γιατί; Γιατί κάποιοι είναι αντίθετοι. Έχουμε δει πρόσφατα φαινόμενα βίας απέναντι στις Πρυτανικές Αρχές, απέναντι σε καθηγητές, απέναντι ακόμα και σε φοιτητές. Πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, ήρθε η στιγμή.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Μιλάμε τελικά για ένα δίλημμα οικονομίας ή παιδείας; Και σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εξετάζονται γεωγραφικοί περιορισμοί; Θα μπορούν οι καταναλωτές να μεταβαίνουν σε καταστήματα εκτός της περιοχής κατοικίας τους;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει ή οικονομία ή παιδεία. Το ιδανικό για μας -και γι’ αυτό δουλεύουμε, αυτό προσπαθούμε- είναι να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα, ιδανικά όλα. Όπως είπα -γιατί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένας συνδυασμός των προηγούμενων απαντήσεων- γίνεται το εξής: Αναλύονται τα δεδομένα. Τι λένε αυτή τη στιγμή τα δεδομένα; Λένε ότι τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα στις 14/12 -αναφέρω τις 14/12 γιατί τότε άνοιξαν τα click away και οι άλλες δραστηριότητες- είναι πολύ καλύτερα από τότε. Γι’ αυτό και θεωρώ, ότι οι ειδικοί στην Επιτροπή που θα εισηγηθούν θα μπορούσαν να εξετάσουν σίγουρα το click away.
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ανησύχησε το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του μετρό στην Ομόνοια; Υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στους σταθμούς του μετρό;
Χ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αποτελεί πραγματική εικόνα ντροπής. Οι δράστες θα συλληφθούν. Σίγουρα τα μέτρα επιτήρησης θα αυξηθούν.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα: Ο σχεδιασμός θα είναι ίδιος ως προς το άνοιγμα και για τις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο;
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Είμαστε στην αρχή του Χειμώνα. Διεθνώς η επιδημία βρίσκεται σε έξαρση. Αποκλείετε σε λίγες εβδομάδες να χρειαστεί να αρχίσετε πάλι το κλείσιμο της αγοράς;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Και τα δυο αυτά ερωτήματα ουσιαστικά απαντώνται με το εξής τρόπο: Τι έχουμε πει; Έχουμε πει: Συλλέγουμε δεδομένα, τα δίνουμε στην Επιτροπή. Τα αναλύει η Επιτροπή και εισηγείται. Το αν θα ανοίξει σε πιο επιβαρυμένες περιοχές ή όχι, θα υπάρξει εισήγηση από την Επιτροπή και θα αποφασίσουμε. Αυτό που σίγουρα, όμως θα συμβεί – για να μην έχουμε αυταπάτες- είναι ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε με μηδενικά κρούσματα, όπως είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Θέλουμε να διαχειριστούμε μια κατάσταση η οποία δεν θα ξεφύγει. Και όσο το δυνατόν σιγά-σιγά, με ασφάλεια, να ανοίγουμε και οικονομία και παιδεία.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει όλο και περισσότερους πολίτες που αυτοτοποθετούνται στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Να περιμένουμε από την Κυβέρνηση περαιτέρω κινήσεις προσέλκυσης και αξιοποίησης στελεχών που προέρχονται από αυτό τον πολιτικό χώρο;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία είναι μια Κεντροδεξιά Παράταξη. Θα προσελκύει πολιτικά στελέχη που βρίσκονται σε όλο το φάσμα αυτού του Κεντροδεξιού χώρου.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, καθώς επίκειται ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού διατυπώνονται από πολλές πλευρές προβληματισμοί, σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα των υπερήλικων συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα. Το έχει υπόψη της το πρόβλημα η Κυβέρνηση; Και τι προτίθεται να κάνει για τη διευκόλυνσή τους;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Γενικά η όλη διαδικασία του εμβολιασμού πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Ξέρουμε ότι σε πολύ λίγες, πολύ λίγες περιπτώσεις, έγινε κάποια όχι σωστή εισαγωγή κάποιων δεδομένων μέσα στο Σύστημα, που αφορούσε ταχυδρομικούς κώδικες και σε πολύ λίγες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν κάποια τέτοια φαινόμενα. Η γενική εικόνα είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο εμβόλια τα οποία χαρακτηρίζονται από πάρα πολύ δύσκολες διαδικασίες συντήρησης. Αυτό μας κάνει να μην μπορούμε να επισκεφθούμε -με βάση αυτά τα δύο εμβόλια- σπίτια. Αυτό σίγουρα θα εξεταστεί στη συνέχεια, όταν θα αδειοδοτηθούν και άλλα εμβόλια τα οποία θα είναι πολύ πιο απλά όσον αφορά τις διαδικασίες που τα χαρακτηρίζουν.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην περίπτωση που αργήσει η συμφωνία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον ρόλο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πώς προτίθεται να κινηθεί η Κυβέρνηση; Θα υπάρξει εθνική στρατηγική πριν από το Καλοκαίρι, ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών συζητήσεων;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μείνουμε σε αυτό που έχει προταθεί τώρα. Αυτό που έχει προταθεί, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι μόνο για θετικό λόγο. Ας πούμε ένα παράδειγμα ότι κάποιος ήθελε να μετακινηθεί από ένα Κράτος Α σε ένα Κράτος Β: Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Αυτό που συμβαίνει είναι να δίνει χρήματα για να κάνει τεστ για να μπει από το Κράτος Α στο Κράτος Β και μετά μπαίνει σε κάποια διαδικασία καραντίνας. Και τα δύο μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως δύο διαφορετικά κόστη. Το ένα είναι κόστος χρήματος, το άλλο είναι κόστος χρόνου και οτιδήποτε άλλο. Εκτός από αυτό, υπάρχουν με την τωρινή κατάσταση και πάρα πολλές διαδικασίες που προκαλούν γραφειοκρατία στο Κράτος. Θα αλλάξουν αυτά; Θα σταματήσουν; Όχι δεν θα σταματήσουν. Όποιος θέλει, ας συνεχίσει να τα κάνει αυτά. Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο πιστοποιητικό του εμβολιασμού, έτσι ώστε κάποιος να μην χρειάζεται να κάνει τεστ, να μην μπαίνει σε καραντίνα και να ακολουθεί όλες αυτές τις διαδικασίες. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός σύνδεσε όλη αυτή τη λογική με τον τουρισμό. Είναι σίγουρο ότι αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην άνοδο του τουρισμού, ενόψει Καλοκαιριού.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τη θέση της Κυβέρνησης για το ζήτημα με τις πατέντες των εμβολίων; Όταν πρόσφατα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το είπε, είπατε ότι το είχαν προτείνει από τον περασμένο Απρίλιο ο Πρωθυπουργός και ο καθηγητής Μόσιαλος σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα FAZ. Ακολούθως ειπώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Τι ισχύει τελικά;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή τη στιγμή, να τρέξουμε το ρυθμό για τον εμβολιασμό. Αυτή τη στιγμή βιαζόμαστε. Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα σύμφωνα με το πρόγραμμα, για να βγούμε επιτέλους από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, μια τέτοια ιδέα δεν είναι σε καμία περίπτωση άμεσα εφαρμόσιμη.
Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Πέραν των μέτρων στήριξης που έχετε δρομολογήσει, όπως είναι η Επιστρεπτέα 5, ποιες άλλες παρεμβάσεις θα εφαρμόσετε στο άμεσο μέλλον για να στηρίξετε τον επιχειρηματικό κόσμο; Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρότεινε κούρεμα χρεών της πανδημίας. Πώς το σχολιάζετε;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θα μιλήσουμε με δεδομένα. Η Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του 2020, στήριξε με ένα ποσό 24 δισ. ευρώ -είναι περίπου 14,5% του Α.Ε.Π.- την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Είναι ένα από τα πιο υψηλά, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ποσά που έχει δώσει ευρωπαϊκή χώρα. Για τη νέα χρονιά, για το 2021, το αντίστοιχο ποσό είναι 7,5 δισ. ευρώ, που πάλι είναι από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η Κυβέρνηση αυτή θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα. Τη στηρίζει στην πράξη και αυτό θα κάνει. Αυτή ειδικά την περίοδο ας δώσουμε έμφαση στην Επιστρεπτέα 5, που είναι και το επίκαιρο και το πραγματικό.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Για ποιο λόγο δεν προχωρά η Κυβέρνηση σε επέκταση χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι ένα μονομερές κυριαρχικό δικαίωμα, το οποίο θα εφαρμόσουμε όταν κρίνουμε, στον κατάλληλο διπλωματικό και πολιτικό χρόνο.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Ποιος είναι ο αριθμός των εμβολιαστικών Κέντρων που λειτουργούν τώρα; Μπορείτε να μας πείτε πόσο θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Υπάρχουν σήμερα 150 σημεία με 282 εμβολιαστικά Κέντρα. Θα προστεθούν 144 εμβολιαστικά Κέντρα στις 20 Ιανουαρίου, σε λίγες ημέρες.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Η Κυβέρνηση έχει μια πρώτη εικόνα για το πότε θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό; Τι απαντάτε στους πολίτες που αντιδρούν στο μέτρο αυτό, υποστηρίζοντας ότι, ενώ μπορεί κάποιος να ταξιδέψει στο εξωτερικό, δεν μπορεί για παράδειγμα να πάει στο εξοχικό του;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η απάντηση είναι αυτή που είπα και πριν. Θα αναλυθούν τα δεδομένα από την Επιτροπή των ειδικών και η Κυβέρνηση θα αποφασίσει.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για το άνοιγμα της αγοράς. Αν δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί, θα ισχύσει το σύστημα των ραντεβού για ένδυση, υπόδηση και λοιπά; Θα ανοίξουν και τα κομμωτήρια με τον ίδιο τρόπο; Και τι θα γίνει με τα εμπορικά κέντρα;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι, τη στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί κάτι. Έχουμε πει ποια είναι η διαδικασία. Η διαδικασία είναι: Δίνουμε τα δεδομένα στην Επιτροπή, την Παρασκευή το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή και μετά υπάρχει η απόφαση της Κυβέρνησης. Αυτό το πάμε εβδομάδα-εβδομάδα και Δευτέρα-Δευτέρα, θα ξέρουμε τι ανοίγει.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Στο παρελθόν η Κυβέρνηση έθετε ως προϋπόθεση αποκλιμάκωσης με την Τουρκία τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τη συμπεριφορά στη Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τον εμπρηστικό λόγο Τούρκων αξιωματούχων. Γιατί ξεπεράστηκαν αυτές οι προϋποθέσεις;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, διότι πηγαίνουμε στις διερευνητικές μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχουμε θέσει, το οποίο είναι να μην γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και επίσης να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Έχει συμφωνηθεί η ατζέντα των συνομιλιών; Έχει αποδεχθεί εγγράφως ή έστω προφορικά η Τουρκία ότι η ατζέντα των διερευνητικών περιορίζεται στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Είναι μια θέση, την οποία η Τουρκία την ξέρει, τη διατυπώνουμε πάντα. Ξέρει ακριβώς τι επιζητούμε από αυτή τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών.
Ρ. ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Γιατί η Ελλάδα καταθέτει, αυτή τη χρονική στιγμή, ενόψει των διερευνητικών επαφών, αίτημα για την επιστροφή 1.450 πολιτών τρίτων χωρών στην Τουρκία;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον, γιατί μου δίνεται η δυνατότητα να πω το εξής: Είναι μια τρανή απόδειξη το συγκεκριμένο αίτημα ότι κάτι καλό γίνεται στο θέμα του μεταναστευτικού. Γιατί το λέω αυτό; Για να μπορείς να έχεις ένα τέτοιο αίτημα για τόσα πολλά πρόσωπα, σημαίνει ότι όλες οι διαδικασίες του ασύλου γίνονται γρήγορα και όπως πρέπει, με ασφάλεια και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαίωμα. Γι’ αυτό ακριβώς κάναμε αυτό το αίτημα. Αν δεν γινόντουσαν με το σωστό τρόπο όλες αυτές οι διαδικασίες, δεν θα το κάναμε αυτό το αίτημα. Επίσης, θέλω με την ευκαιρία να πω κάτι, το οποίο είναι καλό να το ξέρουμε όλοι. Κατά τη διάρκεια του 2020 είχαμε 87% μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά και 62% μείωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο. Κάτι λέει αυτό.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστεί λειτουργία μαζικών χώρων, μπαρ, καφέ, σινεμά, αλλά και ξενοδοχείων που θα λειτουργούν για πελάτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα λάβετε κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης της εστίασης, δεδομένου ότι φαίνεται να αργεί στο άνοιγμα;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Εντάσσεται, ακριβώς, η απάντηση σε προηγούμενη. Έχουμε στηρίξει την οικονομία εμπράκτως με 24 δισ. ευρώ το 2020 και θα τη στηρίξουμε με 7,5 δισ. ευρώ το 2021. Θα είμαστε δίπλα στον Έλληνα επιχειρηματία. Θα είμαστε δίπλα και στο λιανεμπόριο και στην εστίαση και σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας.
ΑΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Για τον χώρο του Πολιτισμού που έχει πληγεί ιδιαιτέρως, υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα στην Κυβέρνηση για την επανέναρξη των εκδηλώσεων;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε δώσει για διάφορες δράσεις και οριζόντιες, αλλά και ειδικές 100 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα για τον χώρο του Πολιτισμού. Να είστε σίγουροι ότι ο Πολιτισμός θα στηριχθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.