Τρέχων Άρθρο
Ένας ζωντανός Παρθενώνας στη Στοκχόλμη
Τέσσερις φωτογραφίες από την εκδήλωση "Ένας ζωντανός Παρθενώνας": άποψη του κοινού και συντελεστές της βραδιάς.

Ένας ζωντανός Παρθενώνας στη Στοκχόλμη

Εκδήλωση για τον Παρθενώνα και την επιστροφή των Γλυπτών του στην Ελλάδα, με τίτλο «Ένας ζωντανός Παρθενώνας», πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Θεάτρου της Στοκχόλμης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σουηδική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου Στοκχόλμης και της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σουηδία.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, η οποία χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη λαμπρότητα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στοκχόλμης και σκηνοθέτης Eirik Stubø αναφέρθηκε στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ ο Πρόεδρος της Σουηδικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Πρέσβυς Krister Kumlin μίλησε για την αναγκαιότητα συγκέντρωσης όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ.Kumlin ανέγνωσε, μεταξύ άλλων, και τον χαιρετισμό που έστειλε στην Επιτροπή η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης η διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα κα Jenny Wallensten και οι διακεκριμένοι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Στοκχόλμης Reine Brynoplfsson, Stina Ekblad και Hannes Meidal.

Μετά τις ομιλίες, η mezzo soprano Κατερίνα Ρούσσου, συνοδευόμενη από τον πιανίστα Johan Sandback, τραγούδησε μελοποιημένη ποίηση της Σαπφούς από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Ξανθούλη, ενώ ο ποιητής και ακαδημαϊκός Jesper Svenbro, διάβασε ποιήματα από την τελευταία ποιητική συλλογή του με τίτλο «Κλέις – Το όνομα της κόρης της Σαπφούς».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Στοκχόλμης στήριξε την εκδήλωση με την επικοινωνιακή προβολή της στα σουηδικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr