Τρέχων Άρθρο
Βερολίνο – Ελληνογερμανικό λογοτεχνικό συμπόσιο
Η αφίσα του ελληνογερμανικού λογοτεχνικού συμποσίου SYN_ENERGY BERLIN_ATHENS.

Βερολίνο – Ελληνογερμανικό λογοτεχνικό συμπόσιο

Με την οικονομική και επικοινωνιακή συμβολή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου πραγματοποιήθηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2018, το λογοτεχνικό συμπόσιο συγγραφέων και ποιητών SYN_ENERGY BERLIN_ATHENS. Αποτελεί την πρώτη μεγάλη διοργάνωση του νέου πολιτιστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Diablog Vision e. V., Ελληνογερμανικές συναντήσεις», της γερμανίδας μεταφράστριας ελληνικής λογοτεχνίας και ιδρύτριας της επιτυχημένης ελληνογερμανικής διαδικτυακής λογοτεχνικής πλατφόρμας diablog.eu Michaela Prinzinger, σε συνεργασία με το λογοτεχνικό οίκο «Lettretage e.V.».

Το πενθήμερο συμπόσιο έδωσε την ευκαιρία σε 24 ελληνόφωνους και γερμανόφωνους συγγραφείς να διαβάσουν λογοτεχνία και ποίηση, να ανταλλάξουν απόψεις και να συνεργαστούν για την εντατικοποίηση του ελληνογερμανικού διαλόγου. Τα θέματα που τους απασχόλησαν, όπως αναφέρει η κα Prinzinger στο σημείωμά της στο τεύχος του προγράμματος, «αφορούν και τους δύο λογοτεχνικούς γλωσσικούς χώρους: μύθοι, πολιτική δράση, ψηφιοποίηση, εναλλακτικές μορφές παραγωγής και παρουσίασης, μεταφορά πολιτισμού μέσω της μετάφρασης, επιρροή της εθνικής και κοινωνικής προέλευσης και του φύλου στη συγγραφή».

Χαιρετισμούς στο λογοτεχνικό συμπόσιο απέστειλαν η ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά και η γερμανίδα Υφυπουργός Πολιτισμού και ΜΜΕ Monika Grütters.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Θεόδωρος Δασκαρόλης επεσήμανε στο χαιρετισμό του τη σημασία της εθνικής πολιτιστικής δημιουργίας κάθε χώρας ως καθρέφτη της λαϊκής ψυχής και του πλούτου που περικλείει. Η διάδοσή της δε, μέσω της μετάφρασης σε άλλες γλώσσες, έχει ως αποτέλεσμα τη γνωριμία, το διάλογο, τη φιλία και επικοινωνία των λαών μέσα από τη λογοτεχνική σύμπραξη ειδικά νέων δημιουργών, τόνισε ο έλληνας Πρέσβης.

Σ’ αυτήν τη «μακρά νύχτα ανάγνωσης» της εναρκτήριας εκδήλωσης του ελληνογερμανικού λογοτεχνικού συμποσίου, ποιητές και πεζογράφοι παρουσίασαν, υπό τους ήχους του τζαζ-τρίο The Grix Trio feat. Achim Kaufmann και με live animation του Ανδρέα Καραουλάνη, αποσπάσματα των έργων τους στο κοινό που γέμισε τις δύο σκηνές του πολυχώρου Heimathafen, στην πολυπολιτισμική συνοικία Neukölln της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σε όλη τη διάρκεια του συμποσίου, στους χώρους συνεδρίασης «Lettretage» λειτούργησε έκθεση πορτρέτων της φωτογράφου Κανέλλας Τραγουστή με τίτλο «Οκτώ πρόσωπα, οκτώ ιστορίες, οκτώ Έλληνες του Βερολίνου», η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική στήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Γερμανία.

Μεγάλοι χορηγοί του συμποσίου SYN_ENERGY BERLIN_ATHENS ήταν το Ταμείο Πολιτισμού της (γερμανικής) Πρωτεύουσας (Hauptstadtkulturfonds) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου μερίμνησε και για την επικοινωνιακή στήριξη και προβολή της διοργάνωσης. Ποικιλοτρόπως κάλυψε το λογοτεχνικό συμπόσιο SYN_ENERGY BERLIN_ATHENS η Deutsche Welle (γερμανική έκδοση, ελληνική υπηρεσία και live μετάδοση μέσω Facebook), ενώ σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν στην ενημερωτική πολιτιστική ιστοσελίδα Deutschlandfunk Kultur του ραδιοφωνικού σταθμού Deutschlandradio, αλλά και στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr