Τρέχων Άρθρο
Τίρανα –  Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν
Πρόσκληση στην έκθεση "Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" (Τίρανα, 14.9-6.10.2018)

Τίρανα –  Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στα Τίρανα τα εγκαίνια της έκθεσης «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», από την Πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία Ελένη Σουρανή, παρουσία της επικεφαλής της Υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κας Nazira Artykova, της αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης κας Σενίντα Μέσι, του δημιουργού της έκθεσης, καθηγητή Οδοντιατρικής Μανώλη Παπαγρηγοράκη και του επιμελητή της στην Αλβανία κ. Genti.

Η έκθεση, η οποία μέσω ειδικών τεχνικών και προβλέψεων είναι προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής, διοργανώνεται στο Κέντρο Ανοικτού Διαλόγου, στο κτίριο του Πρωθυπουργικού Γραφείου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και της Υπηρεσίας του ΟΗΕ στην Αλβανία και θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 6 Οκτωβρίου 2018.

Η Μύρτις ήταν μία εντεκάχρονη Αθηναία που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και της οποίας το πρόσωπο ανέπλασε η ομάδα του καθηγητή Μανώλη Παπαγρηγοράκη. Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους Στόχους Ανάπτυξης της Χιλιετίας, πριν από οκτώ χρόνια, απονεμήθηκε στη Μύρτιδα η διάκριση «Φίλη των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας». Στις μέρες μας το νεαρό κορίτσι «αναστήθηκε», για να καταστεί μια ισχυρή φωνή στην επίτευξη των Στόχων Σταθερής Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ειδικά σε θέματα που αφορούν την πρόληψη ασθενειών που προσβάλλουν τα παιδιά. Η επιστροφή της δεν αποτελεί μόνο μια ευκαιρία να δει ο κόσμος το πρόσωπο ενός κοριτσιού που έπαιζε κοντά στην Ακρόπολη, όταν οι Αθηναίοι έκτιζαν τον Παρθενώνα, αλλά συμβάλλει επιπλέον στο να σωθούν άλλα παιδιά, 2.500 χρόνια μετά τη γέννησή της και σε χώρες που εκείνη δεν μπόρεσε να γνωρίσει.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, όπου τονίστηκε ότι «η Μύρτις, με την ιστορία της, μας υπενθυμίζει την αξία της ειρήνης και την ανάγκη για πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών, ιδιαίτερα εκείνων που πλήττουν παιδιά».

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, η εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Αλβανία Nora Kushti, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, ο υφυπουργός Άμυνας Πέτρο Κώτσι, η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αντιπρόεδρος της Βουλής Βασιλίκα Χύσι, οι πρώην βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Άρτα Ντάντε και Βαλεντίνα Λέσκαϊ, ο δημοσιογράφος της αλβανικής δημόσιας τηλεόρασης TVSH Λούτφι Δερβίσι, ο διευθύνων και πολλά μέλη της Ένωσης Κωφών Αλβανίας Floryan Royba και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και άτομα με αναπηρία, που παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την εκδήλωση.

Πριν την πραγματοποίηση των εγκαινίων η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία Ελένη Σουρανή, η εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Αλβανία Nora Kushti και ο δημιουργός της έκθεσης καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Κατά τη διάρκειά της η Πρέσβης της Ελλάδας επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Τα Τίρανα είναι η δεύτερη πόλη του εξωτερικού στην οποία πραγματοποιείται η έκθεση. Η Μύρτις μεταφέρει πολλά μηνύματα, είναι αρχαία αλλά και σύγχρονη ταυτόχρονα. […] Σκέπτομαι ότι θα μπορούσε να ήταν το πρόσωπο κάθε κοριτσιού του 21ου αιώνα. Σήμερα, πάνω από έξι εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια, από ασθένειες που είναι πλήρως ιάσιμες. Η Μύρτις μάς υπενθυμίζει όλα εκείνα που εμείς οφείλουμε να κάνουμε για τα παιδιά».

Ο καθηγητής Οδοντιατρικής Μανώλης Παπαγρηγοράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανάπλασης του προσώπου του εντεκάχρονου κοριτσιού, προσθέτοντας ότι η Μύρτις, μέσω της έκθεσης, στέλνει μήνυμα για την ειρήνη και την υγεία που πρέπει να απολαμβάνουν όλοι και μπορεί να μιλήσει σήμερα και στην Αλβανία, όπως μίλησε στην Ελλάδα.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Τιράνων στήριξε την εκδήλωση των εγκαινίων και συνολικά την έκθεση με την επικοινωνιακή προβολή τους στα αλβανικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχετικά άρθρα δημοσίευσαν, μεταξύ άλλων, το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εφημερίδες Στάνταρτ, Κόχα Γιον, Σέκουλι, Τέλεγκραφ, Γκαζέττα Σκιπτάρε, ΣΟΤ και MAPO, οι ιστοσελίδες fax.al και telegrafi.com και οι ομογενειακές ηλεκτρονικές εκδόσεις himara.gr και tachydromos.org. Τη συνέντευξη Τύπου κάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Top Channel, Report TV, ABC News, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ATSH και οι εφημερίδες News 24 και Σέκουλι.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr