Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στην εκπομπή  του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος»

Συνέντευξη στην εκπομπή  του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή  του ΟΡΕΝ «Ώρα Ελλάδος» με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε λίγο το θέμα με τους εποχικούς πυροσβέστες και τις φοβερές εικόνες που είδαμε χθες. 

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Σίγουρα είναι εικόνες που κανείς δεν θέλει να βλέπει. Αλλά, επειδή ο κόσμος πρέπει να ακούει την πραγματικότητα, δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Καταρχάς, θέλω να διαχωρίσω τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγαν- σε συνέχεια μιας πολύ δύσκολης αντιπυρικής περιόδου- και υπέβαλλαν κάποια συγκεκριμένα αιτήματα. Και αναφέρομαι στους εποχικούς πυροσβέστες, συναντήθηκαν με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό τον κ. Τουρνά, υπέβαλλαν τα αιτήματά τους,  έκλεισαν ραντεβού με τον υπουργό τον κ. Κικίλια για  την Τετάρτη και μια μικρή μερίδα αυτών, γιατί οι περισσότεροι αποχώρησαν, παρέμειναν εκεί- ούτε το 1/5 για να καταλαβαίνουν οι τηλεθεατές μας τα μεγέθη και το τι συνέβη- νομίζω με ξεκάθαρα  πολιτικά κίνητρα, αφού είδαμε και πρόεδρο κόμματος, την κ. Κωνσταντοπούλου. Άλλαξαν  εντελώς την τακτική της διαμαρτυρίας που ήταν ειρηνική και πολύ ξεκάθαρη και άρχισαν να σπάνε πόρτες, άρχισαν να βρίζουν, με συνθήματα μάλιστα γνωστά, που έχουν  ειπωθεί και κατά του Πρωθυπουργού- τα συνθήματα αυτά νομίζω ότι δεν έχουν να κάνουν με τα αιτήματα των πυροσβεστών- άρχισαν δηλαδή να παραβιάζουν τον νόμο. Και αναγκάστηκε η Αστυνομία και κανένας μας δεν θέλει να βλέπει αυτές τις εικόνες,  αλλά όταν υπάρχει ζήτημα διάρρηξης μιας πόρτας, επίθεσης, ρίψης κάποιων αντικειμένων, ουσιαστικά δηλαδή παραβίαση του νόμου, τότε  αναγκαστικά η Αστυνομία πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για πολιτική προβοκάτσια; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν ξεκάθαρα προβοκάτσια. Προσέξτε, διαχωρίζω τους εποχικούς πυροσβέστες- γιατί έχουμε και την αντιπολίτευση της μονταζιέρας- δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγαν και διαμαρτυρήθηκαν εκεί και θα σας πω και τα δεδομένα για αυτούς, γιατί έχουν πολύ ξεκάθαρα αιτήματα. Και μια μικρή μειοψηφία, μπορεί να μην ήταν από την αρχή υποκίνηση, μπορεί να εκμεταλλεύτηκαν κάποιες πολιτικές δυνάμεις του γνωστού πολιτικού χώρου που ξέρει να διαμαρτύρεται συνεχώς, – οι επαναστάτες χωρίς αιτία- οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τον θυμό κάποιων ανθρώπων και αφού τελείωσε η διαμαρτυρία ένα μικρό μέρος των διαμαρτυρόμενων παρέμεινε εκεί και έγινε ό,τι έγινε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε μόνο για την κ. Κωνσταντοπούλου αλλά ήταν όλοι οι εκπρόσωποι άλλων κομμάτων εκεί. Ήταν το ΚΚΕ, ήταν το ΠΑΣΟΚ, είδαμε τον κ. Κασσελάκη, κ.α. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι αυτοί δεν διαμαρτυρήθηκαν ως ΚΚΕ, ή ως Κωνσταντοπούλου ή ως ΝΔ, διαμαρτυρήθηκαν ως εποχικοί πυροσβέστες. Πήγαν να ζητήσουν, να συνεχίσουν να δουλεύουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και θα σας πω και ποια είναι τα δεδομένα γιατί νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει τι συμβαίνει με τους πυροσβέστες σε αυτή τη χώρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω πολλά μηνύματα που λένε ότι αυτούς μέχρι προχθές τους λέγαμε ήρωες… 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για αυτό  και διαχωρίζω τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, οι οποίοι συνολικά είναι εποχικοί πυροσβέστες, γενικά πυροσβέστες, τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγαν χθες στο υπουργείο και μια μικρή μερίδα, η οποία είχε ως σκοπό την προβοκάτσια. Θα σας πω κάτι για να δούμε και για ποιο θέμα μιλάμε.  Στη χώρα μας, το 2019, η Ελλάδα είχε 13.100 πυροσβέστες συνολικά. Τώρα έχει 14.700 και μαζί με τις προσλήψεις του 2025 θα πάει 15.500. Ο στόχος είναι να φτάσουμε μέσα στον επόμενο χρόνο στις 16.000. Για τους εποχικούς, στους οποίους αναφερόμαστε, είναι βάσει Προεδρικού Διατάγματος του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε πενταετή διάρκεια και προέβλεπε εξάμηνες συμβάσεις- είναι λογικό γιατί είναι εξάμηνες- για την αντιπυρική περίοδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Είναι αντιπυρική περίοδος. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λήγει λοιπόν αυτή η πενταετία και προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός, στον οποίο προφανώς θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση, οι έχοντες προϋπηρεσία, είναι κάτι που το ζητάνε – και δικαίως το ζητάνε- και θα ικανοποιηθεί ως αίτημα και παράλληλα σε όλους τους διαγωνισμούς και τις προσλήψεις, που έχουν γίνει δασοκομάντος, με μόνιμα χαρακτηριστικά, έχουν αυξημένη μοριοδότηση οι εποχικοί πυροσβέστες, για προφανείς λόγους γιατί έχουν αυξημένη εμπειρία, για αυτόν  ακριβώς τον λόγο. Το να μονιμοποιήσεις κάποιον με μια υπουργική απόφαση δεν γίνεται. Η μονιμοποίηση δεν υφίσταται ως έννοια. Τι υφίσταται; Αυξημένη μοριοδότηση, όταν γίνεται ένας διαγωνισμός για μόνιμη πρόσληψη. Κάποιος δεν μπορεί να προσβληθεί στο δημόσιο μόνιμα, επειδή το λέει ένας υπουργός και καλώς δεν μπορεί να το να το κάνει. Το αντιλαμβάνεστε, αυτές είναι εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας, ελπίζω όλα τα κόμματα, έτσι; Τι μπορεί να κάνει λοιπόν το κράτος, όταν βγάζει ένα διαγωνισμό μόνιμων, να μοριοδοτεί αυτούς, οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία, ούτως ώστε να έχουν μία προτεραιότητα, για να μονιμοποιούνται με αυτό τον τρόπο. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Από αυτόν τον κουβά, συγνώμη για τη λέξη …. 

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και κάτι πολύ βασικό. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έτσι η διαδικασία, γιατί ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η  Πυροσβεστική τα προηγούμενα χρόνια και φαίνεται ότι και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, είναι πολύ αυξημένες οι ανάγκες, είναι η ανεπάρκεια μέρους του προσωπικού, λόγω του ότι δεν έγιναν οι διαδικασίες με τον προσήκοντα τρόπο. Άρα να παίρνεις αυτούς που είναι πραγματικά ικανοί για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα σας απαντήσει κάποιος, ότι μα εμείς είμαστε ικανοί για αυτή τη δουλειά…

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα για αυτό και μοριοδοτούνται. Καταρχάς, υπάρχουν όρια στον προϋπολογισμό του Κράτους. Βγαίνει ένας συγκεκριμένος αριθμός προσλήψεων, έχουμε έναν κανόνα και ορθώς τον έχουμε, μία πρόσληψη προς μια αποχώρηση. Παρ’ όλα αυτά, μια πρόσληψη προς μια αποχώρηση είναι συνολικά για το Δημόσιο. Το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν αιτημάτων των υπόλοιπων Υπουργείων, αυτό το ένας προς έναν, το εφαρμόζει συνολικά, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία και η Πολιτική Προστασία, ήταν απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κάνετε εξαιρέσεις.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι εξαιρέσεις, δίνει περισσότερους, έναντι ας πούμε άλλων υπηρεσιών  που έχουν μια λιγότερη ανάγκη. Αυτό συμβαίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχει πιθανότητα  να αλλάξει κάτι τώρα; Δηλαδή στη συνάντηση της Τετάρτης που θα κάνουν με τον Κικίλια, υπάρχει πιθανότητα….

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Ο κ. Κικίλιας, αυτό το οποίο θα κάνει είναι να πάρει τους περισσότερους δυνατούς και σε επίπεδο εποχικών και σε επίπεδο δασοκομάντος και εννοείται πως θα μοριοδοτήσει, με τον υψηλότερο δυνατό τρόπο, όπως προβλέπει ο νόμος, αυτούς οι οποίοι έχουν ήδη υπηρετήσει ως εποχικοί πυροσβέστες, για να μπορέσουν οι άνθρωποι και ξανά να είναι και κάποιοι εξ αυτών να πάνε στις ομάδες δασοκομάντος. Τώρα ως προς το μισθολογικό, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια, η Κυβέρνηση δίνει ότι περισσότερο μπορεί. Δεν έχουμε πει ποτέ, ούτε εμείς, ούτε κανένας άλλος, ότι οι μισθοί έχουνε φτάσει εκεί που θέλουμε. Έχουν αυξηθεί και για αυτό και έχουμε ένα πρόγραμμα, που χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά, θέλουμε να δώσει πίσω, σε ανθρώπους ειδικά της πρώτης γραμμής,  αστυνομικούς πυροσβέστες, γιατρούς, ανθρώπους, οι οποίοι ειδικά κάνουν κάτι παραπάνω από το καθήκον, περισσότερα για τη δουλειά που κάνουν. Σε αυτό είμαστε όλοι στη ίδια σελίδα. Προφανώς, είναι λοιπόν μία ανάγκη η οποία πρέπει να καλυφθεί, αλλά δεν θα κοροϊδέψουμε κανέναν. Τα λεφτά δεν φυτρώνουν, για αυτό κάνουμε κουβέντα προφανώς θα κάνουμε και για την οικονομία που έχει μεγάλη σημασία για να μπορούμε να δώσουμε περισσότερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Πάντως, θα επιμείνω εγώ, μόνο για να το κλείσουμε, ότι προφανώς, λέτε εσείς, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό που έγινε χθες το βράδυ, για να μην δούμε αυτές τις εικόνες που βλέπουμε, οι οποίες είναι πολύ άσχημες, το ξέρετε και εσείς δεν χρειάζεται να  το πω εγώ τώρα.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, άμα δει κανείς πώς ήταν όταν πήγαν, πώς ξεκίνησε, πώς ήταν οι συναντήσεις, τι διημείφθη μεταξύ του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, των εκπροσώπων όλων και του Υφυπουργού, του κυρίου Τουρνά, πώς έγιναν όλα και αν δει κανείς πόσοι λιγότεροι μείναν, με τι διαθέσεις, δεν νομίζω ότι αυτοί που πήγανε εκεί στην αρχή, οι περισσότεροι, που ήταν το 80%, θέλαν να σπάσουνε κάποια πόρτα. Ούτε νομίζω ότι οι πολίτες που μας βλέπουν και πληρώνουν φόρους και τις πόρτες των υπουργείων και τους δρόμους και τους αστυνομικούς, όλοι μας, πληρώνουμε φόρους, οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, έχουν καθήκον απέναντι στους πολίτες, οι αστυνομικοί, να εφαρμόζουν το νόμο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αστυνομικός ή αρχηγός της Αστυνομίας που να θέλει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   Μα δεν τα βάζει κανείς με τους αστυνομικούς.

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτε κάποιος Υπουργός θέλει να εκδικηθεί κάποιον. Καμίας Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό λέω, πολιτική εντολή σου λέει…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν είναι θέμα πολιτικής εντολής. Υπάρχει ένας νόμος. Όταν σπάει μια πόρτα, όταν παραβιάζεται ένας νόμος, πρέπει η Αστυνομία να εφαρμόζει το νόμο. Και δεν θα γίνουμε Ουγκάντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και λέμε για Αστυνομία. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που ενδεχομένως, πιθανότατα, αφορά τρομοκρατία. Το οποίο έχει σχέση με μία έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε αυτό, κάποια αίσθηση; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνεσθε ότι το διερευνά εξονυχιστικά η Αστυνομία. Υπάρχουν διάφορα δεδομένα που βγαίνουν στη δημοσιότητα, δεν είναι καλό να λέμε κάτι πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξουν, πάντως. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Το κυριότερο είναι αυτό θα πάρει τη διάσταση που είναι να πάρει, όταν η Αστυνομία βεβαιωθεί για το περί τίνος πρόκειται ακριβώς. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει αίσθηση ότι ετοίμαζαν κάποιο νέο χτύπημα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω. Δεν έχω κάποια πληροφορία. Έχω τις πληροφορίες που έχετε κι εσείς και πολύ σωστά δεν έχουμε κάτι περισσότερο, γιατί είναι κάτι που είναι πάρα πολύ ευαίσθητο, όταν έχει να κάνει με ενδεχόμενη διερεύνηση από την Αντιτρομοκρατική, που καλό είναι αυτό να σχολιάζεται, όταν είναι όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο θέμα των υποκλοπών, το οποίο συζητήθηκε αναλυτικά χθες στη Βουλή, για ένα πρόσωπο το οποίο δεν έχει κληθεί να καταθέσει. Το βρήκε η δημοσιογραφική έρευνα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το έχει η Εφημερίδα των Συντακτών. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το inside story, τον βρήκαν, τον εντόπισαν, αλλά, τελικά, δεν κλήθηκε. Είναι ο άνθρωπος, λέει, που έστελνε τα μηνύματα. Και έστελνε τα μηνύματα, όπως λέει και το ρεπορτάζ και της Εφημερίδας των Συντακτών, αλλά και χθες το είπε και ο κύριος Ανδρουλάκης στη Βουλή και ήταν και ο κύριος Βορίδης εκεί και απαντούσε. Έχει στείλει μηνύματα σε πόσους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαμαρά, Ανδρουλάκη, Γεωργιάδη, Γεραπετρίτη, Λοβέρδο, Καρυπίδη, Κουκάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του Predator. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η υπόθεση αυτή, νομίζω, έχει αναλυθεί εξονυχιστικά και εξωδικαστικώς και κυρίως δικαστικώς. Έχει βγει μια πρώτη απόφαση, λέω πρώτη, γιατί ένα μέρος συνεχίζεται και μέλλει να εκδικαστεί για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Η Δικαιοσύνη μίλησε, τοποθετήθηκε, απεφάνθη στο ανώτατο επίπεδο, με μια σειρά από καταθέσεις. Δεν σχολιάζουμε δικαστικές υποθέσεις και καλό είναι όλα τα πολιτικά κόμματα να μάθουν να σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είτε αυτές μπορεί να τους αρέσουν, είτε μπορεί να μην τους αρέσουν. Δεν είμαστε ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, η Δικαιοσύνη έχει ανεξάρτητο θεσμικό ρόλο, είναι μία ξεχωριστή εξουσία στη χώρα μας, διερευνά κάθε υπόθεση, βγάζει τα πορίσματά της και οφείλουμε να τα σεβόμαστε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, λέτε, ότι ακόμα κι αν υπάρξει περαιτέρω έρευνα, αυτό είναι μια απόφαση της Δικαιοσύνης. Αν βλέπει τα δημοσιεύματα και τις αποκαλύψεις. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δικαιοσύνη δεν αποδίδουν ούτε οι εφημερίδες, ούτε τα κανάλια, ούτε οι πολιτικοί. Ευτυχώς, θα πω εγώ. Δικαιοσύνη αποδίδουν οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικαστικοί λειτουργοί. Κι επειδή κατά καιρούς διάφορες υποθέσεις έρχονται στην επικαιρότητα, δεν υπάρχει τίποτε πιο επικίνδυνο και δεν αναφέρομαι σε αυτό που με ρωτήσατε, αναφέρομαι σε διάφορες υποθέσεις που βγαίνουν κατά καιρούς, από τις υποθέσεις σε δικαστές, σε ανακριτές, σε εισαγγελείς. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, πέραν όλων των άλλων, δεν μπορούν ν’ απαντήσουν. Απαγορεύεται ν’ απαντήσουν. Και με ένα μισθό, ο οποίος, λόγω και των μνημονίων, δεν είναι στο επίπεδο που ήταν κάποια χρόνια πριν, έχουν περάσει πάρα πολύ μεγάλη διαδρομή και βρίσκονται σ’ ένα σημείο ν’ αξιολογήσουν, χωρίς να έχουν προσωπικά με κανέναν. Αυτό λέει η Δικαιοσύνη, είναι τυφλή η Δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι τυφλή η Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά τους και όταν βγάζουν μία απόφαση, ας τη σεβόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ότι έπρεπε να γίνει, για τις υποθέσεις των υποκλοπών, έχει γίνει δηλαδή; Είστε καλυμμένοι εσείς σαν κυβέρνηση, είστε καλυμμένοι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ξέρω ότι βγήκε ένα πόρισμα, βγήκε μία απόφαση που έλεγε συγκεκριμένα πράγματα, με συγκεκριμένα στοιχεία, πολυσέλιδο, μετά από μία έρευνα η οποία κράτησε ένα εύλογο χρονικό διάστημα κι ένα μέρος της υπόθεσης αυτής συνεχίζεται και μένει να εκδικαστεί με μάρτυρες, με έγγραφα, ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, όπως γίνεται με όλες τις υποθέσεις και έτσι θα συνεχίσει να συμβαίνει στη Δικαιοσύνη μας, που δόξα τω Θεώ η Δικαιοσύνη και συνολικά το Κράτος Δικαίου αναγνωρίζεται ότι έχει πρόοδο στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι από την Πειραιώς, τη Νέα Δημοκρατία ή από εμένα ή από κάποιον άλλον Νεοδημοκράτη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα λέει αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι, τώρα που λέμε περί Δικαιοσύνης. Γιατί θέλετε ν’ αλλάξετε το Συνήγορο του Πολίτη. Έγινε κουβέντα στη Βουλή, έγιναν καταγγελίες, είδα, ουσιαστικά για να το πω εγώ όσο πιο απλά γίνεται, για να μην το πηγαίνω γύρω γύρω, τι λένε; Δεν θέλετε τον Ποττάκη, λένε, επί της ουσίας, γιατί τρέχει κάποιες έρευνες π.χ. για την Πύλο, που δεν αρέσει στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα, γι’ αυτό τον αλλάζετε. Τώρα, εγώ το μεταφέρω, έτσι όπως το καταλαβαίνω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ γρήγορα, τρία πράγματα. Πρώτον, τι να κάνουμε που έχει λήξει η θητεία του κυρίου Ποττάκη, εδώ και δυόμισι χρόνια; Όταν λήγει η θητεία ξέρουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυόμιση χρόνια; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Ξέρουμε ότι όταν λήγει η θητεία κάποιου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί παραμένει στη θέση του δυόμιση χρόνια;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε τώρα στο δεύτερο. Άρα, το πρώτο είναι ότι δεν μας «τσίμπησε καμία μύγα» να θέλουμε να εκλέξουμε μέσω της Βουλής ένα νέο Συνήγορο του Πολίτη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να ανανεωθεί η θητεία του, να είναι ο ίδιος; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεύτερο δεδομένο… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανανεώθηκε από μόνη της η θητεία του απ’ ότι καταλαβαίνω. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εν τοις πράγμασι έχει κάνει, ήδη, δεύτερη θητεία, λόγω του ότι έχει παραμείνει, γιατί μέχρι να βγει καινούργιος δεν θα μείνει ακυβέρνητη η Ανεξάρτητη Αρχή, όπως αντιλαμβάνεστε. Δεύτερο δεδομένο: για να εκλεγεί νέος Συνήγορος του Πολίτη χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 29 άτομα. Έφερε, λοιπόν, ο κ. Τασούλας τον κ. Σωτηρόπουλο. Είναι νεοδημοκράτης ο κ. Σωτηρόπουλος; Όχι. Κάθε άλλο θα έλεγα. Είναι ένας άνθρωπος που ευρύτερα ανήκει στην κεντροαριστερά, αλλά δε νομίζω ότι του αξίζει μια ταμπέλα. Είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του ΕΚΠΑ και στο παρατηρητήριο του LSE, του London School of Economics. Ένας από τους ικανότερους ανθρώπους στο χώρο. Έρχεται, λοιπόν, ο κ. Τασούλας – όχι τώρα, προσέξτε – διατυπώνει την ανάγκη κάλυψης αυτής της θέσης, πότε; Δύο μήνες πριν να έρθει ο κ. Ποττάκης και πει ότι διερευνά το ναυάγιο της Πύλου. Άρα, το να μπλέκεις τη διερεύνηση του ναυαγίου της Πύλου με κάτι το οποίο έχει ειπωθεί πριν να αρχίσει η διερεύνηση είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Αλλά να πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Όποιος λέει ότι η εκλογή ενός διακεκριμένου επιστήμονα, ως νέου Συνηγόρου του Πολίτη, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μια έρευνα για ένα ναυάγιο, πρώτον εμμέσως πλην σαφώς, υπονοεί ότι ένας άνθρωπος όπως ο κ. Σωτηρόπουλος και όλοι όσοι θα είναι οι συνεργάτες του, γιατί δεν θα είναι μόνος του – δεν είναι μονοπρόσωπο όργανο – θα πάνε να «κουκουλώσουν» κάτι, το οποίο νομίζω παραπέμπει σε εποχές που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και σε ρητορική ακραίων κομμάτων. Δηλαδή «Σωτηρόπουλε ή Χ Τασούλα, γιατί ο Τασούλας τον προτείνει, θέλεις να κουκουλώσεις τη διερεύνηση ενός ναυαγίου» και είναι κρίμα αυτό να αναπαράγεται ως ρητορική. Εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ, τον έχουμε συνηθίσει να διατυπώνει κατά καιρούς ρητορική που δεν μοιάζει με μια ρητορική ενός κόμματος λογικού, αλλά το λέει το ΠΑΣΟΚ αυτό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει το ΠΑΣΟΚ, όμως, γιατί δεν τον φέρνετε να κάνει μια ενημέρωση και μετά να δούμε, να πάμε παρακάτω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δύο άσχετα πράγματα. Αν, δηλαδή, αλλάξει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα σταματήσει να διερευνάται  στη Δικαιοσύνη μια υπόθεση; Αν αλλάξει ο Πρόεδρος του ΣτΕ θα σταματήσει το ΣτΕ να διερευνά μια υπόθεση; Που τα έχουν δει αυτά; Αυτά είναι πράγματα τα οποία έχουν λυθεί από τη συνέχεια του Κράτους, τη συνέχεια του Κράτους ως προς τη διερεύνηση των υποθέσεων, τη συνέχεια της Δικαιοσύνης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε γιατί το κάνουνε; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί είναι πάρα πολύ απλό, το είπα και χθες στην ανακοίνωσή μου, δυστυχώς ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι μετά την επανεκλογή του θα δούμε κάτι καινούργιο, μια νέα τακτική. Βλέπουμε μια τα ίδια. Μια αντιπολίτευση ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτίστηκαν μάλιστα, ψήφισαν και οι δύο παρών – όχι σε όλα- και η στάση του δεν εξαρτάται από το σωστό, από το να έχει η Ελλάδα ένα νέο Συνήγορο του Πολίτη με νέα θητεία όπως προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι. Αλλά, τι λέει ο Μητσοτάκης, Α; Β θα πω εγώ. Φέρνει τον Σωτηρόπουλο ο Τασούλας που είναι στη Νέα Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα είναι Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος από το δικό του χώρο, του ΠΑΣΟΚ; Επειδή τον έφερε ο Τασούλας, άρα ο Μητσοτάκης κατά τον κ. Ανδρουλάκη «εμείς θα πούμε παρών», δηλαδή όχι. Δηλαδή, δεν θα εκλέξουμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως αυτό που λέει «δεν εμπιστεύομαι θεσμικά την Κυβέρνηση»; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τους πολίτες. Η Κυβέρνηση αυτή είναι μια νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολίτων. Θα αξιολογηθεί ξανά, όπως αξιολογήθηκε στην πρώτη τετραετία, σε δυόμιση περίπου χρόνια, άρα επειδή αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι δεδομένα, όπως όλες οι προηγούμενες και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις – έχουν τη δεδηλωμένη – καλό είναι να σέβεται θεσμικά την Κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης, όπως σεβόμαστε εμείς τον κ. Ανδρουλάκη ως έναν από τους Προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δημοσκοπικά είναι το δεύτερο κόμμα και να μην καθόμαστε να συζητάμε τα αυτονόητα. Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν είναι ένα πρόσωπο κομματικό, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση υπερέβη τα κομματικά όρια. Ξέρετε πόσες φορές αυτά έχουν λυθεί στη Βουλή μέσα σε λίγες ώρες; Φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε ακόμα και αυτά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τον δει τον κ. Ανδρουλάκη ο Πρωθυπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με την πρώτη ευκαιρία. Του το πρότεινε, το απεδέχθη τηλεφωνικώς, περιμένουμε μια ειδοποίηση από τους συνεργάτες του για μια διαθεσιμότητα για να κλειστεί το ραντεβού. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι συνεργάτες του λένε περιμένουν  να δουν ημερομηνίες από την Κυβέρνηση. Έτσι θα το πάμε, τώρα; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι κάτι το οποίο ο Πρωθυπουργός το ζητάει τρία χρόνια τώρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε μια παρακολούθηση σε μέση, όμως. Η πλευρά Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ το λέει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά την έδωσα αυτήν την απάντηση. Το ποια είναι παρακολούθηση, τι έχει γίνει σε μια παρακολούθηση, το τι έχει γίνει σε μια υπόθεση, το κρίνει η Δικαιοσύνη. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη θεσμική συνάντηση μεταξύ δύο πολιτικών. Μπλέκουμε ένα ζήτημα το οποίο το εξέτασε η Δικαιοσύνη…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε ξαναγίνει πρόσκληση επίσημη του κ. Μητσοτάκη στον κ. Ανδρουλάκη; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι εννοείτε αν είχε ξαναγίνει; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόσκληση επίσημη. Ο Πρωθυπουργός καλεί …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν εξελέγη, ο κ. Μητσοτάκης δεν είδε ως Πρωθυπουργός τον κ. Κασσελάκη; Δεν τον είδε; Δηλαδή, τι, είχε προσωπικά με τον Ανδρουλάκη; Όπως είδε τον κ. Κασσελάκη, όπως έχει δει και προέδρους άλλων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου – όπως συνηθίζουμε ένα λέμε – έτσι, προφανώς, έπρεπε να δει και τον κ. Ανδρουλάκη. Θεωρώ ότι θα γίνει. Το ξαναλέω: Θεωρώ ότι θα γίνει. Βέβαια, το ξαναλέω: Οι κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και με τον Συνήγορο του Πολίτη και με τον ΑΣΕΠ, η απόλυτη υποκρισία. Και μάλιστα απόλυτη υποκρισία είναι και οι απαντήσεις που βγάλανε. Δεν προσωποποιώ στον εκάστοτε εκπρόσωπο. Είναι λάθος να προσωποποιούμε. Αλλά το να απαντάς και να λες, αφού κάτι το έχεις καταψηφίσει επί της αρχής και έχεις καταψηφίσει και σημαντικά άρθρα, «ναι, αλλά ψήφισα κάποια άρθρα». Δεδομένο πρώτο: Αν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο επί της αρχής, είναι μάταιη η συζήτηση επί των άρθρων – το ξέρετε πάρα πολύ καλά – γιατί δεν περνάει το νομοσχέδιο. Άρα, όταν καταψηφίζεις κάτι επί της αρχής, δεν θέλεις να περάσει το νομοσχέδιο. Αλλά, ακόμη και επί των άρθρων, καταψήφισαν ακόμα και το αυτονόητο: Ένας κάτοικος στη Σάμο, στη Χίο, σε μια ορεινή περιοχή, που θέλει να διοριστεί, και έχει και τα προσόντα, στην περιοχή αυτή, να διοριστεί εκεί με αυξημένη μοριοδότηση και να μην μπορεί να φύγει για δέκα χρόνια. Θα έρθει, όμως, μετά από έξη μήνες το ΠΑΣΟΚ και θα πει: «Δεν έχουμε δασκάλους στη Χίο, δεν έχουμε γιατρούς στη Λέσβο». 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα, μία συνάντηση την κλείσαμε με τον κ. Ανδρουλάκη. Άλλη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή θα γίνει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως ήταν το κλίμα χθες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εξαιρετικό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαιρετικό, τώρα … 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν εξαιρετικό το κλίμα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για παγωμένα, λένε όσοι ήταν εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακούστε να δείτε … 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς ήσασταν κι εκεί κιόλας.  

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε ένα κόμμα το οποίο μετρά περίπου 50 χρόνια ζωής και είναι το μόνο κόμμα το οποίο έχει καταφέρει σε όλα αυτά τα 50 χρόνια –  με τα πάνω του και τα κάτω του, με τα σωστά του και τα λάθη του, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι σε όλα τα μεγάλα ήταν στη σωστή μεριά της Ιστορίας –  είναι λογικό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, επί Μητσοτάκη και ειδικά η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση της δεύτερης τετραετίας, αν την κάνουμε αυτή την άσκηση με αντίστοιχες άλλες κυβερνήσεις, έχει την πιο συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα που μπορώ να θυμηθώ ποτέ. Το γεγονός ότι ακούγονται και διαφορετικές απόψεις, δεν είναι κακό. Αλλά για μένα το μείζον ποιο είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν απαντάτε για τον κ. Σαμαρά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για «μαγειρέματα» …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορώ να σας απαντήσω  ό,τι θέλετε για το Αιγαίο και για την Κύπρο. Και, μάλιστα, αν άκουσε κανείς χθες και τον κ. Χριστοδουλίδη, σε συνέχεια όσων είπε ο Πρωθυπουργός, θα καταλάβει ότι όποιος υπονοεί προδοσία της Ελλάδας για την Κύπρο, είναι σαν να λέει – το έχω ξαναπεί – ότι η Κύπρος θέλει να προδώσει τον εαυτό της. Γιατί είδατε τι είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Πλήρης ταύτιση των δύο πλευρών και πλήρης δικαίωση μιας στρατηγικής, η οποία – το ξαναλέω – δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει, αλλά σίγουρα δεν θα οδηγήσει σε υποχωρήσεις. Επανέρχομαι. Πιστεύετε εσείς ότι τον κόσμο τον απασχολεί η συζήτηση για ένα δήθεν εσωκομματικό ζήτημα ή για το αν θα χαιρετίσει ο οποιοσδήποτε τον οποιονδήποτε; Δεν τον απασχολεί αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει. Πρώην πρωθυπουργοί είναι, όμως. Έτσι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για συμβολισμό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα δεν έχει να κάνει με το αν είναι πρωθυπουργοί ή όχι. Έχει να κάνει με το ποια είναι τα προβλήματα των πολιτών και τι πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση πρέπει να λύνει τα προβλήματα. Είναι ακόμα πολλά που πρέπει να λυθούν. Έχουμε κάνει, όμως, και μεγάλα βήματα. Έχω να σας πω και κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που βγήκαν επίσημα τις τελευταίες ημέρες. Κι από εκεί και πέρα, με απόλυτο σεβασμό να ακούμε τις απόψεις ανθρώπων, οι οποίοι έχουν καταφέρει, έχουν διοικήσει ένα κόμμα, έχουν ηγηθεί της χώρας και έχουν τη δική τους πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι λίγο, όμως, να μην έρχονται στη γιορτή της Νέας Δημοκρατίας και να έρχονται και στα 50 χρόνια της ΟΝΝΕΔ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και με το καλό αύριο τα 50 χρόνια της ΟΝΝΕΔ, που είχα την τιμή κιόλας να εκλεγώ πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, σε συνέχεια πολλών ιστορικών στελεχών και κυρίως στελεχών που δεν ήταν στα υψηλά αξιώματα, αλλά έδωσαν μεγάλες μάχες. Αυτές οι μέρες είναι για τους ανθρώπους οι οποίοι, χωρίς να περιμένουν τίποτα, έμαθαν μόνο να δίνουν στην παράταξη, στη νεολαία. Ο καθένας στη δική του, εκεί που ανήκει. Γι’ αυτούς πάμε. Γι’ αυτούς πήγαμε και γι’ αυτούς θα πάμε. Ο καθένας επιλέγει αν θα πάει ή όχι, αν προλαβαίνει ή όχι. Εγώ το θεωρώ υποχρέωση, καθήκον, όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν σηκωθεί από τον καναπέ τους, έχουν αφήσει πίσω τα παιδιά τους, έχουν δώσει λεφτά για να μετακινηθούν, σε δύσκολες εποχές, μάλιστα, εποχές που τότε δεν ήταν καθόλου εύκολο να ανήκεις σε αυτό τον χώρο, δεν ήταν καθόλου της «μόδας» – γιατί για εμάς η ιδεολογία δεν είναι καθόλου μόδα – τα άφησαν όλα αυτά πίσω και ήρθαν να ακούσουν τον εκάστοτε πρόεδρο του κόμματος, τον εκάστοτε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, να συμπαρασταθούν σε δύσκολες στιγμές. Γι’ αυτούς πας. Και κάποιοι εξ αυτών δεν είναι και στη ζωή, δεν είναι μαζί μας. Και οι μέρες αυτές είναι και ιδιαίτερα συγκινητικές.

Άρα, δεν χωράει σε αυτές τις μέρες ούτε ένα κλίμα τέτοιο ούτε χωράει μια συζήτηση. Αδικεί την ιστορία αυτού του κόμματος, στην οποία, προφανώς, μέρος της είναι και οι πρώην πρόεδροι, όλοι οι πρώην πρόεδροι, της Νέας Δημοκρατίας.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/cmC8b-A2euA

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr