Συνέντευξη στην εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» του Ραδιοφωνικού Σταθμού PARAPOLITIKA 90.1
Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό PARAPOLITIKA 90.1 και την εκπομπή «ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση δεν ξεκίνησε καλά. Φαίνεται λίγο να είναι αμοντάριστη. Φωτιές, η αστυνομία με τους Ζάγκρεμπ, ιστορίες, δηλαδή θέλει μάζεμα. Ακούω και βουλευτές σας και υπουργούς σας να λένε ότι χρειάζεται ένα μάζεμα το πράγμα.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πέραν του αυτονόητου, πολύ δύσκολου καλοκαιριού λόγω των πυρκαγιών, το οποίο δεν το συζητάμε και είναι δεδομένο – αν και θεωρώ ότι στο πιο σημαντικό που είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, που κανένας δεν πρέπει ούτε να περιορίζει τη σημασία της, ούτε να ειρωνεύεται. Δηλαδή, όποιος ειρωνεύεται, ας πάει να το πει αυτός σε συγγενείς θυμάτων είτε στο Μάτι, είτε αλλού, να πάει να το πει σε ανθρώπους σε άλλες χώρες που χάθηκαν κατά εκατοντάδες, έτσι; Άρα δεν συζητάμε ότι είναι σημαντικό και είναι μια κατάκτηση της χώρας οι προληπτικές απομακρύνσεις, το 112, τα επιχειρησιακά σχέδια. Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο απασχολεί και με ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι – και όχι μόνο για τη χώρα μας. Ένα καλοκαίρι, όμως, που δεν είχαμε ξανά τόσες πολλές ημέρες με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε το αυτό στον κόσμο πείτε του για την κλιματική αλλαγή όταν έχει καταστραφεί.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς έχουμε υποχρέωση να πούμε – και θα μιλήσουμε μετά για τις πυρκαγιές συνολικά- τα στοιχεία όπως είναι. Τόσες πολλές ημέρες με ακραίο κίνδυνο, τόσες πολλές παράλληλες εστίες, με τέτοια διάρκεια και ένταση στον Έβρο, είπαν πυροσβέστες που ήρθαν από άλλες χώρες, ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά ο μηχανισμός αντιμετώπισης. Αλλά για απαντήσω στην ερώτηση: Η Κυβέρνηση αυτή μέσα σε δυο μήνες, έχοντας να διαχειριστεί αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση με τις πυρκαγιές και βέβαια φαινόμενα όπως αυτό της οπαδικής βίας και αυτό που έγινε με τη δολοφονία του οπαδού και σίγουρα και με τις ευθύνες που υπάρχουν, να σας πω ότι μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες έχει νομοθετήσει ήδη το 50% του οικονομικού της προγράμματος. Μετά από 14 χρόνια έχουμε αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, άλλο ένα πακέτο αύξησης εισοδήματος με μειώσεις φόρων, με αύξηση επιδομάτων, πχ στις γυναίκες – ελευθέρους επαγγελματίες. Έχει καταφέρει και μια εκκρεμότητα δεκαετιών, το να διευκολύνει όσους ομογενείς έχουν δικαίωμα ψήφου. Φέρνει τώρα ένα εργασιακό νομοσχέδιο που χτυπά τη «μαύρη» εργασία, όπως δεν έχει γίνει ποτέ για δεκαετίες. Τι θέλω να πω; Τι είπαμε προεκλογικά; Προφανώς και σε μια τετραετία δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε. Προσπαθούμε να τα κάνουμε. Γίνονται λάθη; Μα το είχαμε πει και προεκλογικά, δεν λύνεται κάτι μάσα σε μια μέρα, ούτε οι εκλογές σημαίνει ότι τα εξαφανίζουν όλα. Προσπαθούμε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η υποψηφιότητα Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ταράξει τα νερά. Από ότι φαίνεται μέχρι τώρα εμφανίζεται ως « αντι- Μητσοτάκης», θα μπορούσε να είναι;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αρχικά να πω ότι δεν είναι ούτε δική μου δουλειά, ούτε κανενός από τη Νέα Δημοκρατία, από την Κυβέρνηση, να σχολιάζει ή να ασχολείται με τα εσωκομματικά ενός άλλου κόμματος. Εγώ έχω δώσει μια ευχή, μακάρι ο τόπος να αποκτήσει κάποια στιγμή μια σοβαρή Αντιπολίτευση, συνολικά Αντιπολίτευση και πολλώ δε μάλλον Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία, για παράδειγμα να βλέπει αυτά που βλέπει όλος ο κόσμος, δηλαδή ότι η κρίση είναι κρίση, η πυρκαγιά είναι πυρκαγιά, να διαβάζει ότι όταν δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση νερού, δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση νερού, όταν λέμε πχ ότι δεν απειλείται το ελάχιστο όριο ξεκούρασης και ο μέσος χρόνος εργασίας, ή το 8ωρο ή το 40ωρο, να συμφωνούμε τα βασικά και προφανώς μετά να έχουμε, ακόμα και σφοδρές πολλές φορές, πολιτικές συγκρούσεις. Το χρειάζεται ο τόπος να έχει μια υγιή Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μακάρι, λοιπόν, αυτός που θα εκλεγεί να φέρει έναν τρόπο άσκησης αντιπολίτευσης, αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες. Τώρα, για τον αν μπορεί κάποιος, ο οποιοσδήποτε, να ανταγωνιστεί πολιτικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αυτό νομίζω ότι θα κριθεί μέσα από πλατφόρμα πολιτικών, από το πόσο πειστικά μπορεί να απαντήσει στην καθημερινότητα των πολιτών. Και δεν είμαι εγώ αυτός που μπορεί να το απαντήσει για τον οποιοδήποτε άνθρωπο που είναι υποψήφιος οπουδήποτε. Είναι, νομίζω, λάθος a priori να μιλάμε για κάτι που δεν το γνωρίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνει αυτή η υποψηφιότητα πιο ενδιαφέροντα τον προεκλογικό αγώνα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κάθε παραπάνω υποψηφιότητα σε μια εσωκομματική διαδικασία δημιουργεί παραπάνω ανταγωνισμό. Δεν είμαι ειδικός επί των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ αυτό που θέλω να πω, είναι ότι έχοντας βιώσει από νέος και μόνο σε χρόνια κρίσης, αυτό το οποίο χρειάζονται οι πολίτες, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν ή στηρίζουν, ή αποφασίζουν να ψηφίσουν στις εκλογές, είναι λύσεις. Οι «Λύσεις» προϋποθέτoυν γνώση, επιχειρήματα, τεκμηρίωση και δουλειά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πούμε και πιο λαϊκά: Θα έχει ενδιαφέρον να αντιπαρατεθούν δυο αμερικανοσπουδαγμένοι;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με μια πολύ βασική διαφορά: Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος σε ένα κόμμα, το οποίο στηρίζει, πέραν των ισχυρών δημοσιών Πανεπιστημίων, και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Και έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό, αλλά και έχοντας ζήσει πολύ και από όλες τις πλευρές τα προβλήματα και στη χώρα, στηρίζει και ψήφισε και νομοθέτησε οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν. Αυτό, το οποίο έχεις ζήσει ως βίωμα στη ζωή σου, να το παίρνεις και να προσπαθείς με την πολιτική σου εμπειρία να το κάνεις πράξη. Να σέβεσαι, δηλαδή, και τα παιδιά των δημοσίων σχολείων, των ιδιωτικών σχολείων, των δημόσιων πανεπιστημίων, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, να μη λες εγώ αγαπάω τα ιδιωτικά . Είναι συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε ακούσει κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά καιρούς, ναι εγώ έχω τα παιδιά μου σε ένα ιδιωτικό σχολείο, αλλά είμαι κατά, έχω τα παιδιά μου ή έχω σπουδάσει σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αλλά είμαι κατά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που διαβάσαμε για ιδιωτική Ιατρική Σχολή, τι ιστορία είναι;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πέραν των πολλών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας, που οι περισσότερες έχουν ως πυρήνα την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, έγινε μια πολύ σοβαρή δουλειά και την προηγούμενη 4ετία, με αύξηση χρηματοδότησης, προσλήψεις εκπαιδευτικών κλπ, υπάρχει και μια συγκεκριμένη στόχευση, απολύτως συνεπής στόχευση σε όσα λέμε προεκλογικά και διαχρονικά, στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, κυρίως με την αναθεώρηση του άρθρου 16, που εδώ πρέπει να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που διάβασα, είναι ότι θα γίνει τώρα η ιδιωτική Ιατρική Σχολή, με βάση τις διακρατικές συμφωνίες.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στις προγραμματικές δηλώσεις, με το άρθρο 28 του Συντάγματος, ο υπουργός Παιδείας, κ.Πιερρακάκης, έκανε μια συγκεκριμένη ανάλυση, η οποία νομίζω δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, με βάση διακρατικές συμφωνίες, θα μπορούν να λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες και όρους που θα ορίσει, προφανώς, η Πολιτεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα θα γίνει άμεσα αυτή η Ιατρική Σχολή;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης να δίνεται η δυνατότητα, που ήδη υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά να είναι απολύτως σαφές και το πλαίσιο που θα λειτουργήσουν στη χώρα μας με διακρατικές συμφωνίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αφήνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους να είναι στις ουρές για να βγάλουν νέα ταυτότητα, για το χάραγμα, για το 666. Και γιατί θεωρούν, έχουν πιστέψει αυτά που τους λένε, ότι για 10 χρόνια ισχύει αυτή η ταυτότητα. Θα ισχύσει αυτή η ταυτότητα 10 χρόνια;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι νέες ταυτότητες είναι απόλυτα ασφαλείς, δεν έχουν τσιπάκι, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από όλα αυτά, τα οποία λέγονται, τα οποία δεν έχουν καμία βάση. Είναι το ίδιο αβάσιμα και το ίδιο αστήρικτα, όπως ήταν τα τσιπάκια στα εμβόλια, που δήθεν είχαν κι όλα αυτά που έχουμε ακούσει και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Προφανώς θα υπάρχει μια χρονική περίοδος, μέχρι την οποία θα πρέπει όλοι να έχουμε τις νέες ταυτότητες. Θα δοθεί ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο, πέραν του χρόνου έναρξης της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, που δεν θα αργήσει, θα έχουμε και ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το οποίο, όλοι όσοι έχουμε τις παλιές ταυτότητες (ακόμη και αν τις ανανεώσαμε τώρα ή πριν από έναν- δυο μήνες ) θα πρέπει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να συμμορφωθούμε με τις νέες ταυτότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2026 είναι;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί επιτρέπεται να βγαίνουν αυτές οι ταυτότητες, όταν θα τις αντικαταστήσουμε όλοι με τις καινούργιες; Να δοθεί μια εντολή να μην βγάζουν..
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή το κράτος, αφού αυτή τη στιγμή αυτός είναι ο τρόπος έκδοσης ταυτότητας, να απαγορεύσει σε κάποιον που μπορεί να δηλώσει ότι έχασε την ταυτότητά του ή ότι του καταστράφηκε κλπ, να κάνει εκείνη τη στιγμή επιτόπου τη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να του δοθεί ένα τρίμηνο προσωρινό χαρτί μέχρι την έκδοση της καινούργιας ταυτότητας.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν μπορούμε ούτε να απαγορεύσουμε ουρές, ούτε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να εκδώσει μια ταυτότητα, ακόμα και με την υπάρχουσα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε – και το κάνουμε- είναι, με τεκμηρίωση, με επιχειρήματα , καταρχάς να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα της νέας ταυτότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ υπάρχουν τρία κόμματα που σπεκουλάρουν κ. Εκπρόσωπε.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση και θα σας απαντήσω. Άνθρωποι που έχουν κινητό, το οποίο έχει το σύστημα εντοπισμού, φοβούνται ταυτότητες που δεν έχουν αυτό το σύστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύουν ότι ούτε στο super market, θα πρέπει να πληρώνουν με την ταυτότητα.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Οι νέες ταυτότητες, πέρα του ότι είναι απολύτως ασφαλείς, είναι εναρμονισμένες με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι πιο ασφαλείς ως προς το ότι δεν παραχαράσσονται. Είναι πάρα πολλά φαινόμενα, τα οποία επίσης σε περιπτώσεις φθοράς, είναι πάρα πολύ πιο ασφαλείς και σε αυτό το επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα μπορούμε με αυτές τις ταυτότητας και να ταξιδέψουμε, γιατί είναι συμβατές με τις οδηγίες της ΕΕ. Είναι μια νέα πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα, είναι πολύ πιο βολικές για τον πολίτη, δεν έχουν τίποτα το αρνητικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι στοιχεία θα έχει μέσα αυτή η ταυτότητα;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα στοιχεία που έχει και η ταυτότητα που έχουμε τώρα, προσαρμοσμένα σε μια νέα μορφή, με όλες τις υπόλοιπες διατυπώσεις..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχει και το DNA μας, έτσι ακούω. Σας λέω τι λένε. Προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι παραπλανημένοι.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν θα έχει DNA μέσα. Δεν υπάρχει κάτι που θα έχει η νέα ταυτότητα, το οποίο ως βιομετρικό ή ως γεωεντοπισμός , ως οτιδήποτε . Αυτά όλα είναι θεωρίες συνομωσίας του αισχίστου είδους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή γίνεται μια ιστορία σπεκουλαρίσματος με το θέμα της θρησκείας και της πίστης, ρωτώ θα ζητήσετε από την Εκκλησία να κάνει μία ενημέρωση για να μην πέφτουν οι πιστοί θύματα όλων αυτών που λένε «αν πάρετε την ταυτότητα, θα πάτε στην Κόλαση»; Και θα έχετε το χάραγμα του 666;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Εκκλησία έχει και σε διάφορες περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση του κορονοϊού, με τα μέτρα τα οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολα για τους πολίτες, σταθεί όπως πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Είναι μία φωνή, πέραν της πίστης μας και της λογικής και είναι προφανές ότι και σε αυτή την περίπτωση, εφόσον κριθεί αυτό, θα γίνει σε όλα τα επίπεδα και από την Εκκλησία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα ζητήσετε από την Εκκλησία βοήθεια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς, ως Κυβέρνηση, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, ούτως ώστε οι πολίτες να νιώσουν απολύτως ασφαλείς, στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, ούτως ώστε να έχουν τις νέες ταυτότητες. Μόνο καλό θα κάνουν στη ζωή τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ, σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε πότε θα την έχουμε στο χέρι μας. Εντός του Σεπτεμβρίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Αυτό μπορώ να σας πω. Και περιμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνετε πίσω, με αφορμή όλα αυτά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τα τρία κόμματα πώς θα τα αντιμετωπίσετε πολιτικά, που πάνε να χρησιμοποιήσουν αυτό το θέμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ανήκω σε μία γενιά, που από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με τον οποιονδήποτε τρόπο να έχω έναν οποιονδήποτε δημόσιο λόγο, είμαστε σε περίοδο κρίσεων. Μέσα στην περίοδο κρίσεων αυξήθηκε πολύ η δυναμική των κομμάτων, των ευκαιριακών, κατ’ εμέ, κομμάτων που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε είναι οικονομική, είτε υγειονομική, είτε οποιαδήποτε κρίση, χτίζοντας πάνω σε αυτό από θεωρίες συνωμοσίας, αστήρικτες θεωρίες, γιατί εργαλειοποίησαν πολλές φορές τον ανθρώπινο πόνο, τις ανθρώπινες αγωνίες. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις είναι η σωστή ενημέρωση, η σωστή πληροφόρηση. Εδώ και η δική μου δουλειά και συνολικά του επικοινωνιακού επιτελείου είναι πολύ σημαντική. Και το κυριότερο στην πράξη οι πολιτικές που εφαρμόζεις να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών. Αντιμετωπίζονται, λοιπόν, πολιτικά με επιχειρήματα και με πολιτικές που αποδίδουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, θέλω να πάμε σε ένα θέμα που αφορά τα οικονομικά, αφορά το καλάθι της ΔΕΘ. Ακούσαμε χθες και τον κ. Χατζηδάκη να λέει ότι το καλάθι θα είναι περισσότερο μεταρρυθμιστικό παρά καλάθι παροχών. Και ακούω την Αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα να σας κατηγορούν ότι θα σταματήσετε τα επιδόματα, θα σταματήσετε το Market Pass, την επιδότηση του ρεύματος, ενώ η ακρίβεια συνεχίζει και λένε τα κόμματα ότι ενώ μέχρι τις εκλογές δίνατε επιδόματα, τώρα ξαφνικά τα σταματάτε και κοροϊδέψατε τον κόσμο. Το Market Pass θα πάει μέχρι τέλος του χρόνου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι περισσότερο σημαντική, από την ίδια τακτική της Αντιπολίτευσης, που είναι το όχι σε όλα και η εργαλειοποίηση όλων των θεμάτων και αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα ποια είναι; Ότι αυτή η πρωτοφανής εισαγόμενη πληθωριστική κρίση αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση σε τρία επίπεδα. Επίπεδο πρώτο, μόνιμα μέτρα. Το πιο σημαντικό. Γιατί; Πρώτον, γιατί αυτά τα μέτρα μένουν ακόμα κι όταν οι κρίσεις φεύγουν και είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των κρίσεων. Είναι λόγια; Όχι. Είναι πράξεις. Πέραν όσων έγιναν την προηγούμενη 4ετία, αμέσως μετά την εκλογή της Κυβέρνησης, το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή είναι η εφαρμογή του 50% του προεκλογικού μας προγράμματος. Μεταξύ άλλων, αυξάνει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνει το αφορολόγητο για όλες τις οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ. Άρα, είναι μια πολύ σημαντική αύξηση εισοδήματος. Έμμεση, αλλά σημαντική. Αυξάνει σημαντικά επιδόματα θέσης και στο Δημόσιο. Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως και οι ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις και όσες θα έρθουν αυξάνουν το εισόδημα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Επίπεδο δεύτερο: Στοχευμένες παρεμβάσεις. Προφανώς και είναι σημαντικές και θα συνεχίζονται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στα οικονομικά στη χώρα, όσο υπάρχει ανάγκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Market Pass, θα πάει μέχρι τέλος χρόνου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό νομίζω ότι θα απαντηθεί πολύ σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι τέλος του χρόνου θα πάει. Το θέμα είναι ότι δεν θα πάει το 2024.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τώρα, κατ’ αρχάς, δίδεται για τρεις μήνες. Θα δούμε τι θα γίνει για μέχρι τέλος του χρόνου. Αλλά αυτό που μπορώ να σας απαντήσω είναι ότι ο στόχος μας είναι να επιμείνουμε περισσότερο στην πρώτη κατηγορία, που είναι τα μόνιμα μέτρα, όπου με αυτό τον τρόπο το ποσό που μπορεί να δοθεί μέσω των επιδομάτων ή οτιδήποτε άλλο να δίνεται με αυξήσεις μισθών, αυξήσεις συντάξεων, μειώσεις φόρων και ταυτόχρονα να μην χρεώνουμε τις επόμενες γενιές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ενέργεια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για την Ενέργεια θα έχουμε πολύ σύντομα ανακοινώσεις από τον Υπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάσαμε χθες στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ ότι οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κοντά στο 40%. Εάν πάμε έτσι τους επόμενους μήνες και τον χειμώνα, η επιδότηση της Ενέργειας θα είναι κάτι που θα συνεχιστεί; Και σας εμποδίζει, σας απαγορεύει η Ε.Ε. να συνεχιστεί αυτός ο μηχανισμός, που τον προβάλατε πέρυσι ως πρότυπο για όλη την Ευρώπη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ Αυτός ο μηχανισμός άντεξε πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μας εμποδίζει η Ευρώπη. Τον υιοθέτησαν πολλές άλλες χώρες. Κράτησε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όρθια. Ανακοινώσεις θα έρθουν σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, όταν θα υπάρχουν αδικαιολόγητες αυξήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το Κράτος με τον τρόπο που υπάρχει και με τον τρόπο τον οποίο θα ανακοινώσει ο αρμόδιος Υπουργός, θα συνεχίσει να το κάνει. Ένα είναι αυτό. Και συνεχίζω. Το τρίτο επίπεδο παρέμβασης, πάρα πολύ σημαντικό και εδώ δεν είναι λόγια, το έχουμε δει ήδη να γίνεται, είναι έλεγχοι στην αγορά. Για μένα το πρώτο και το τρίτο, δηλαδή, μόνιμα μέτρα που ήδη έχουμε ψηφίσει και έρχονται κι άλλα, με βάση το Πρόγραμμά μας. Και παρέμβαση στην αγορά με βάση το τι ισχύει. Δηλαδή, παράδειγμα, προστασία καταναλωτή, πρόστιμα στις μεγάλες εταιρείες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι κάνει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω γρήγορα, γιατί αυτή η χώρα έχει χορτάσει από λόγια. Μέσα σε δύο μήνες έχουν μπει πρόστιμα στην “e food” “wolt” για την προστασία των εργαζομένων. Έχουν μπει πρόστιμα που εισπράχθηκαν σε εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών για πλασματικές εκπτώσεις. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι έλεγχοι για φορολογικές παραβάσεις και στα νησιά και συνολικά σε τουριστικές περιοχές και ήδη τα πρόστιμα αυτά ξεπερνούν όσα αθροιστικά ήταν πολλά προηγούμενα χρόνια. Εδώ, λοιπόν, αυτό που πρέπει να κάνουμε και ξεκινάμε το έχουμε ήδη ξεκινήσει, αλλά το εντείνουμε πολύ περισσότερο, είναι έλεγχος στην αγορά. Δεν μπορεί μια τιμή να ανεβαίνει με μία «χ» ταχύτητα όταν έχουμε αιτίες αύξησης των τιμών αυτών μόνο -και γι’ αυτό και υπάρχουν αυτές οι στηρίξεις από το Κράτος. Πρέπει με την αντίστοιχη ταχύτητα η τιμή αυτή να πέφτει. Άρα, δεν πρόκειται να χαριστούμε σε αυτό το επίπεδο σε καμία περίπτωση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το Κράτος είναι παρόν. Θα το δείξει, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και θα ελέγξει πλήρως περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάτε στην Αντιπολίτευση που λέει είχατε ταράξει τον κόσμο στα επιδόματα την προηγούμενη χρονιά, για να κερδίσετε τις εκλογές και τώρα τους τα παίρνετε πίσω ή δεν συνεχίζετε να τους τα δίνετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντάμε με αυτό που λέγαμε και νομίζω αποτυπώθηκε και από την κρίση των πολιτών, αφού το έλεγε προεκλογικά, ότι δεν είχαμε μόνο επιδοματική πολιτική. Μειώσαμε πάνω από πενήντα φόρους. Αυξήσαμε μισθούς και συντάξεις, κάτι το οποίο ανάποδα έλεγαν εκείνοι και έκαναν το αντίθετο. Μείωσαν μισθούς και συντάξεις και αύξησαν φόρους. Και βέβαια, προφανώς, όταν υπήρξε ανάγκη, ήταν επιδόματα πάνω σε κρίσεις και όχι μια συνολική επιδοματική πολιτική, τα οποία κράτησαν όρθια την ελληνική κοινωνία και προφανώς και έπρεπε να τα δώσουμε. Και κάθε φορά που θα υπάρχει κρίση και κάποιος καλείται να πληρώσει παραπάνω, εμείς θα είμαστε εδώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Και έχουμε το παράδοξο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να έχει δημοσιοποιήσει τη στήριξή του στον Ηλία Κασσιδιάρη. Δηλαδή, έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για τις δημοτικές εκλογές ακούγονται και διάφορα περί χρηματοδοτήσεων. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που μπορεί να κάνει το Κράτος, όπως σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, επειδή μιλάτε για το κόμμα, είναι να κάνει τις δέουσες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως έγινε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, ούτως ώστε να υπάρχουν τα κριτήρια που θεωρούμε εμείς τα σωστά και η Δικαιοσύνη τα αξιολογεί και αποφασίζει με βάση αυτά, για να μπορεί κάποιος να συμμετέχει ή να μην συμμετέχει στις εκλογές ως κόμμα. Βάλαμε κάποια επιπλέον κριτήρια. Στην πραγματικότητα οι νομοθετικές παρεμβάσεις της προηγούμενης 4ετίας απέκλεισαν μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή. Εκ των υστέρων προέκυψε ένα κόμμα, το οποίο αφού εξελέγη και πήρε το ποσοστό που πήρε, δείχνει μία συγκεκριμένη στήριξη. Θα φανεί στην πορεία του χρόνου αν είναι και ταύτιση. Είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί. Αυτό θα αξιολογηθεί, όπως αντιλαμβάνεστε, στην επόμενη διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων για βουλευτικές εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι τέσσερα χρόνια, όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέχρι τότε αυτό αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς πολιτικά. Αν υπάρχει οποιαδήποτε ποινική πράξη αντιμετωπίζεται και ποινικά, όπως συνέβη και με τη Χρυσή Αυγή. Ένα το πολιτικό, ένα άλλο το ποινικό. Πολιτικά αντιμετωπίζεται στο Κοινοβούλιο. Πολιτικά αντιμετωπίζεται, αυτό που είπα και πριν, με τις πολιτικές που ακολουθείς και κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και με την ανάδειξη όλων αυτών των πραγμάτων. Για τις Αυτοδιοικητικές τοποθετηθήκαμε άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, μετά την επανεκλογή μας. Μάλιστα, σε μια ενημέρωση των πολιτικών συντακτών απάντησα καθαρά. Υπάρχει νόμος ο οποίος μας καλύπτει πλήρως και ο οποιοσδήποτε καταδικασμένος, έστω και σε πρώτο βαθμό, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι και να εκλεγεί ο κ. Κασιδιάρης, είναι σε αργία, δεν ασκεί καθήκοντα. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει μια τροπολογία που λέει ότι εμείς ζητάμε να μην πάρει καν μέρος στις εκλογές. Διότι φαντάζεστε ένα σκηνικό να έχουμε δεύτερο γύρο δημοτικών εκλογών και να είναι ένας εκ των δύο ο Κασιδιάρης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε λίγο να δούμε κάποια πράγματα γι’ αυτή την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Κατ’ αρχάς, το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε, εντός ή εκτός εισαγωγικών, να κάνει μια νομοθετική παρέμβαση, ενώ η Βουλή ήταν κλειστή και άνοιξε χθες, ενώ κλείνει η κατάθεση υποψηφιοτήτων για την τοπική αυτοδιοίκηση μεθαύριο. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ τι ήρθε και μας είπε; Ότι ενώ υπάρχει – και αυτή θεωρούμε ως Κυβέρνηση ότι είναι ορθή άποψη – νόμος που μας καλύπτει, έναν περίπου μήνα μετά ενώ είχε κλείσει η Βουλή και ενώ είχε πολλές αφορμές να καταθέσει αυτή τη νομοθετική πρόταση με ανοιχτή τη Βουλή, έρχεται παρελκυστικά, να κάνει μία κίνηση εντυπωσιασμού. Ένα το κρατούμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν την είχαν κάνει έναν μήνα πριν, εσείς θα τη στηρίζατε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς απαντήσαμε πριν από έναν μήνα. Πάμε, λοιπόν, και στο δεύτερο: Ποια είναι η διαφορά η πρώτη βουλευτικών-αυτοδιοικητικών εκλογών; Στις βουλευτικές εκλογές η υπάρχουσα νομοθετική διάταξη όπως στις αυτοδιοικητικές δεν υπήρχε. Γι’ αυτό και ήρθε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τρεις τροπολογίες, όχι δύο, τρεις, να καλύψει και το θέμα του αρχηγού που είναι καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, όχι κόμματος, αλλά και του εμφανούς ή κρυπτόμενου αρχηγού και αυτό εφαρμόστηκε. Δεύτερη, λοιπόν, διαφορά είναι ότι εκεί δεν υπήρχε, εδώ υπάρχει. Τρίτο θέμα. Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως προείπα, υπάρχει ένας νόμος ο οποίος μεταξύ άλλων διαχωρίζει την περίπτωση καταδίκης σε πρώτο βαθμό, την περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης, πότε τίθεται κάποιος σε αργία, πότε σε παύση. Ακόμα και η υπάρχουσα νομοθετική διάταξη τι λέει; Ότι σε περίπτωση που κάποιος αθωωθεί, επανέρχεται, ενώ αν καταδικαστεί αμετάκλητα έχουμε οριστική παύση. Τι σημαίνει; Ότι υπάρχει μία νομοθετική διάταξη η οποία κρατάει στα χρόνια, πλήρης, που έχει διαβαθμίσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Και κάτι τελευταίο. Αυτό είναι νομικό, αλλά αξίζει να ειπωθεί. Προέβη η Κυβέρνηση σε κάποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, βασιζόμενη και στις διατάξεις του Συντάγματος για την προστασία του πολιτεύματος και όλα τα υπόλοιπα τα οποία είπαμε, να μην τα επαναλάβουμε, γιατί στο τέλος της ημέρας όλα αυτά τα κρίνει ο Άρειος Πάγος συνολικά για τη λειτουργία του Πολιτεύματος και ποια κόμματα είναι συμβατά με όλες αυτές τις διατάξεις και ποια όχι και τα απορρίπτει. Εδώ είναι μια εντελώς άλλη διαδικασία. Το διά ταύτα ποιο είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα Πρωτοδικεία αποφασίζουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα κατά τόπους Πολυμελή Πρωτοδικεία. Το διά ταύτα ποιο είναι; Ότι εδώ υπάρχει μία ρύθμιση η οποία προστατεύει την τοπική αυτοδιοίκηση από μαχαιροβγάλτες ή από οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί για κάποια εγκλήματα έστω και πρωτοδίκως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την προστατεύει από το να εκλεγεί και να μην αναλάβει τα καθήκοντα. Δεν την προστατεύει, όμως, από το να πάρει μέρος στην προεκλογική μάχη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι προστατεύεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί στα Όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης άνθρωπος καταδικασμένος, έστω και σε πρώτο βαθμό, για κάποιο τέτοιο αδίκημα δεν θα συμμετάσχει. Από εκεί και πέρα, πρέπει να δώσουν οι πολίτες, η Δημοκρατία μας, η οποία είναι πολύ ισχυρή, την απάντηση – αυτό είναι το δεύτερο σκέλος, το πολιτικό – σε οποιονδήποτε υποστηρίζει, είναι σε αυτές τις παρατάξεις με το να τους δώσει το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό. Να μην τους δώσει την οποιαδήποτε πολιτική δύναμη. Με ποιον τρόπο; Έχουμε χρέος όλοι σε αυτό. Να αναδείξουμε τις θέσεις μας, να αναδείξουμε τι πρεσβεύουν οι άνθρωποι αυτοί. Ιδέες οι οποίες είναι οι πιο επαχθείς, επαχθείς ιδέες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε ένα κόμμα που είναι κοινοβουλευτικό και στηρίζει τον Κασιδιάρη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που μπορούμε να απαντήσουμε είναι ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν διαπράξει τα εγκλήματα αυτά, άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκφράσει -γιατί ένα θέμα το πιο σημαντικό είναι το ποινικό, γιατί πολλές φορές βάζουμε έναν ιδεολογικό μανδύα για να δικαιολογήσουμε τις πιο αποκρουστικές, τις πιο βαριές κακουργηματικές πράξεις. Βέβαια, εγώ αυτή τη στιγμή δεν είμαι δικαστής, αλλά η Δικαιοσύνη έχει τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό αποφανθεί. Ας διαβάσουν λίγο οι άνθρωποι αυτοί και Ιστορία να δουν πώς μπορεί κάποιος να εμφανίζεται πατριώτης και να υποστηρίζει υμνητές αυτών που έσφαζαν Έλληνες και τόσους άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πώς γίνεται να διεκδικείς χώρο στον πατριωτικό ευρύτερο χώρο, στο να μιλάς για την Πατρίδα και το να μιλάς για τόσο ιερές έννοιες, όταν είσαι υμνητής ή συμβαδίζεις ή προσπαθείς να υποστηρίξεις ανθρώπους που έχουν εκφράσει τα εντελώς ανάποδα; Για όλα αυτά, λοιπόν, χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται γνώση. Είμαστε εδώ, έχουμε καθήκον να παραθέσουμε και την Ιστορία και τα πραγματικά δεδομένα για να προστατεύσουμε τη η Δημοκρατία μας η οποία είναι πάρα πολύ δυνατή και έχει αποδείξει πολλές φορές ότι αντέχει. Αλλά, έχοντας και την ιδιότητα του Γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας και όντως υπερήφανος που ανήκω σε αυτή την Παράταξη, η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που βρήκε αίθουσα για να δικαστεί η Χρυσή Αυγή. Επί των ημερών προηγούμενου Πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, συγκέντρωσε τις δικογραφίες και τις έδωσε στη Δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της και έκανε μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις. Κατέθεσε υπόμνημα, όταν κάποιοι άλλοι απουσίαζαν και παρίσταναν τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς έξω από τις δικαστικές αίθουσες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε και στα εθνικά μας ζητήματα. Ο Πρωθυπουργός έκλεισε και επισήμως το νέο τετ α τετ που θα έχει στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο Πρόεδρο. Έχουμε και ημερομηνία; Είναι 20 Σεπτεμβρίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα ανακοινωθεί η ημερομηνία. Χθες ανακοινώσαμε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Θα προετοιμαστεί βέβαια και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα συζητηθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μετά το Βίλνιους και την πρώτη συνάντηση μετά από καιρό των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε μία σειρά πρωτοβουλιών σε τρία επίπεδα. Θα μείνουμε, λοιπόν, συνεπείς σε αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί και έχει ανακοινωθεί. Ένα επίπεδο είναι η επίλυση της μοναδικής διαφοράς που έχουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα εθνικά συμφέροντα. Είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν και άλλα ζητήματα ενδιαφέροντος, πολιτικής προστασίας, οικονομικών συνεργασιών, τα οποία προφανώς είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Θα έχουμε στο τέλος του χρόνου και στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Έχουμε μπει σε μία φάση διαλόγου. Είναι σημαντικό το να επιδιώκουμε τον διάλογο. Βέβαια, παρακολουθούμε καθημερινά κάθε ενέργεια και κάθε εξέλιξη. Και το ξαναλέω, έχει πολύ μεγάλη σημασία σε τι φάση μπαίνουμε. Σε τι περίοδο μπαίνουμε στη φάση διαλόγου. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Αυτό φαίνεται από πάρα πολλά επιμέρους, από τους οικονομικούς δείκτες. Από το ποιες είναι οι ειδήσεις πλέον για τη χώρα σε επίπεδο ανάπτυξης, οικονομίας, επενδύσεων, μείωσης του χρέους, η επενδυτική βαθμίδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ερντογάν; Διότι πριν από μία εβδομάδα είχαμε ακόμη και επίθεση των Τουρκοκυπρίων αστυνομικών στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Καταδικάστηκε, βεβαίως, αλλά δεν είναι δείγματα αυτά που μπορούν να εμπνεύσουν ένα μεγάλο εύρος αισιοδοξίας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση, η Ελλάδα, πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε στην επίλυση της διαφοράς επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Ερντογάν τι κάνει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είμαστε αφελείς και γι’ αυτό σας είπα ότι αξιολογούμε κάθε ενέργεια και κάθε πρωτοβουλία. Δεν είναι a priori όλα δεδομένα. Έχουμε πάρει μια απόφαση να μπούμε σε μια φάση συζητήσεων χωρίς αυτό να επαναξιολογείται καθημερινά. Είναι δεδομένο αυτό, είναι προφανές. Προέχει η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και προέχει η συνεχής ανάπτυξη και ενίσχυση της χώρας μας. Πριν από περίπου μία εβδομάδα και λιγότερο, ήρθε στην Ελλάδα ο Ινδός Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός της πέμπτης οικονομίας στον κόσμο και αναβάθμισε τη σχέση Ελλάδας-Ινδίας σε στρατηγική. Μία τεράστια εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να καταλάβουν οι ακροατές μας, κάθε χρόνο επενδύονται πάρα πολλά λεφτά από την Ινδία, περίπου 1,5 δις. Αυτό αναμένεται να πολλαπλασιαστεί. Θα αυξηθούν οι επενδύσεις, θα αυξηθεί η συνεργασία των χωρών σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και άλλες πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης από την Ινδία. Είμαστε η 3η χώρα στην Ευρώπη, που συμβαίνει με την Ινδία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, για την Ελλάδα μια ανερχόμενη δύναμη, μία χώρα η οποία πέρασε πολύ δύσκολα, μία οικονομία η οποία ήταν πρώτη είδηση για αρνητικούς λόγους για πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, πλέον αρχίζει και αποτελεί είδηση για θετικούς λόγους στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στη μείωση του χρέους. Σκεφτείτε ότι κάποτε μας κατηγορούσαν όλοι για το ότι δημιουργούσαμε όλα αυτά τα θέματα τα οποία είχαμε δημιουργήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πιθανότητες δίνετε να μπορέσουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Δικαστήριο της Χάγης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει νόημα να κάνουμε προβλέψεις. Νομίζω ότι αυτό θα το δείξει η πορεία των συζητήσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ζητήσει την εθνική συναίνεση, αν γίνει ένα τέτοιο βήμα, ο κ. Μητσοτάκης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, εννοείται. Αν όμως πλησιάσουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το οποίο προέχει, κατ’ αρχάς, έχει δώσει διαπιστευτήρια πολλάκις ο Έλληνας Πρωθυπουργός και για τον συναινετικό του λόγο και για τις ενέργειες που δείχνουν έναν άνθρωπο, ο οποίος ειδικά στα μεγάλα επιδιώκει συναινέσεις. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία αρχή φάσης διαλόγου. Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, τις εξελίξεις και ας τις αξιολογήσουμε βήμα-βήμα και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και όλα τα υπόλοιπα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε ότι μπορεί να ξαναχρειαστεί rotation η Κυβέρνηση, με βάση την εμπειρία των τριών μηνών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από λιγότερο από δύο μήνες. Έκανε προγραμματικές δηλώσεις. Ανακοίνωσε μια σειρά από παρεμβάσεις. Ήδη σε κάποια πεδία, όπως στην οικονομία και την εργασία, υλοποιείται και σε κάποιες πρώτες κινήσεις στην υγεία, το προεκλογικό πρόγραμμα με βάση και τις ανάγκες, διαχειριζόμενη και μια τεράστια κρίση η οποία έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές. Είμαστε εδώ για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια συζήτηση. Αλίμονο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για ανασχηματισμό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξαναλέω ότι δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος απαντάει γι’ αυτά, ούτε που αποφασίζει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καθημερινή επαφή με τον Πρωθυπουργό γι’ αυτό ρωτάω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ούτως ή άλλως αυτό ούτε καν είναι δική μου αρμοδιότητα που θα μπορούσα να το συζητήσω. Αλλά με βάση την κοινή λογική απαντώ, που νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ξηλωθούν και άλλοι αξιωματικοί στην ΕΛ.ΑΣ. μετά το γνωστό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αναμένεται πλήρης ολοκλήρωση της ΕΔΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι θέμα ολίγων ημερών. Είχαμε δύο ανακοινώσεις από την Αστυνομία. Μία άμεση και μία την πρόσφατη ανακοίνωση. Και από εκεί και πέρα, νομίζω ότι αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθούμε βδομάδα-βδομάδα. Γιατί ένα θέμα είναι όλο το πειθαρχικό σκέλος που είδαμε. Είδαμε επιπτώσεις και έτσι έπρεπε να γίνει, γιατί ήταν μια επιχειρησιακή αστοχία τεράστια αυτό που συνέβη, δεν το συζητώ. Και μάλιστα είχαμε μια δολοφονία ενός ανθρώπου που μας συγκλόνισε όλους. Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε ότι όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, όπως και σε όλες τις άλλες τις περιπτώσεις και όπως βλέπουμε να γίνονται, να συνεχίσουν να γίνονται κάθε βδομάδα και κάθε μέρα. Έλεγχοι και στα γήπεδα και στους συνδέσμους. Και θα το ξαναπώ. Η βία δεν είναι μόνο στα γήπεδα. Έλεγχοι σε καταλήψεις. Είδαμε δύο εκκενώσεις καταλήψεων πρόσφατα. Έλεγχοι σε περιπτώσεις, όπως το Αριστοτέλειο, στα Πανεπιστήμια. Η μάχη με τους παραβατικούς και την ανομία για εμάς είναι ύψιστη προτεραιότητα, είναι καθημερινή και είναι το ελάχιστο χρέος μας στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω. Δημόσιος χώρος είναι και στην παραλία. Δημόσιος χώρος είναι και στα πανεπιστήμια. Κάθε λογική κατάληψης θα αντιμετωπίζεται στη ρίζα της.