Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη
Χυδαία προπαγάνδα από τον Erdoğan στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.
Ήταν μια πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και χυδαίας προπαγάνδας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. με τελείως ανυπόστατους ισχυρισμούς, που δεν εδράζονται στην πραγματικότητα. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι η Τουρκία συστηματικά παραβιάζει διεθνείς Συνθήκες, που η ίδια έχει υπογράψει, εργαλειοποιώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κάνοντας πλάτες σε λαθροδιακινητές, σε εκείνους, δηλαδή, που βάζουν ανθρώπους σε βάρκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, σε αντίθεση με το ελληνικό Κράτος που σώζει ανθρώπινες ζωές και που φυλάει, ως οφείλει, τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Διπλωματικά θα ενεργούμε, όπως κάνουμε, με τα αποτελέσματα που έχουμε. Μην ξεχνάτε σε ποιο πλαίσιο πήγε ο Erdoğan και έκανε αυτή την ομιλία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε άρση του εμπάργκο προς την Κύπρο για πώληση αμερικανικών όπλων και οι Τούρκοι ακόμη περιμένουν. Δεύτερον, έχουμε συνεχείς δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, ότι πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα σύνορα, η εθνική κυριαρχία, οι διεθνείς Συνθήκες. Τρίτον, έχουμε διαρκή αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ισχύος της χώρας μας, προφανώς και προβληματίζει την άλλη πλευρά.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και προφανώς δεν αμαυρώνεται από τις ασυναρτησίες, από όσα ανυπόστατα ειπώθηκαν χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Ιστορία έχει αναδείξει ποιος γέννησε τον ανθρωπισμό και ποιος βαρύνεται με γενοκτονίες, με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Οφείλουμε όχι απλώς να παρακολουθούμε με προβληματισμό, αλλά να είμαστε άμεσα ενεργοποιημένοι, τα αντανακλαστικά μας να είναι έτοιμα για να αντιδράσουμε, όπως οφείλουμε. Αυτό γίνεται και στον Έβρο, αυτό γίνεται και στο Αιγαίο.
Η χθεσινή ομιλία του κ. Erdoğan, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις με τη ΜΚΟ που αναγνώρισε ότι οι 38 μετανάστες – πρόσφυγες δεν ήταν σε ελληνικό έδαφος, οφείλουν να προβληματίσουν ιδιαίτερα την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ώστε να επαναπροσδιορίσει τις συντεταγμένες της σε ό,τι αφορά στην τοποθέτησή της στα ζητήματα αυτά. Κάπου πρέπει να μπαίνουν όρια, όταν αντί να αντιπολιτεύεσαι την Κυβέρνηση, αντιπολιτεύεσαι την Πατρίδα σου, υιοθετώντας επιχειρήματα, προπαγάνδα, θέσεις που εκπέμπουν δυνάμεις αλλότριες προς την Ελλάδα και που αποδεικνύεται στο τέλος της ημέρας ότι είναι ψεύτικες και κίβδηλες.
Είμαστε σε μια διαρκή πρόκληση από την Τουρκία. Έχουμε έναν ρητορικό παροξυσμό απειλών προς την Ελλάδα. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητο και οφείλουμε ευαισθητοποιημένοι να το παρακολουθούμε και να αντιδρούμε άμεσα, αποφασιστικά, καθαρά. Από την άλλη πλευρά, θέλει μια προσοχή να μη δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε στο μη παρέκει και ότι εδώ επίκειται κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στα θέματα αυτά και ο Πρωθυπουργός, αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών είναι πάντοτε διαθέσιμοι να ενημερώνουν τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους πολιτικούς Αρχηγούς, αν χρειαστεί.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξει Αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος στην Ελλάδα που θα επιδιώξει να μην έχουμε ένα αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό σε ό,τι αφορά στις προκλήσεις της απέναντι πλευράς. Άλλο είναι η αντιπολίτευση προς την Κυβέρνηση, άλλο είναι το μένος προς τον Μητσοτάκη, άλλο είναι να υιοθετούμε επιχειρήματα και να δίνουμε πατήματα σε δυνάμεις αλλότριες προς τη χώρα.
Ο Erdoğan έχει πει περίπου «καταψηφίστε τον Μητσοτάκη», Τούρκοι αξιωματούχοι λένε όταν πέσει ο Μητσοτάκης θα κοιτάξουμε να δούμε μήπως κάνουμε και καμία εισβολή. Όλα αυτά, πέραν του γραφικού, του αστείου, έχουν και έναν χαρακτήρα που πρέπει να χαλυβδώνει την ενότητα του λαού μας απέναντι σε αυτού του είδους τις προκλήσεις. Η χώρα ενωμένη, αποφασιστικά και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, οφείλει να δίνει τις απαντήσεις που πρέπει, όπως πρέπει, την κατάλληλη στιγμή και στη διπλωματία και στο πεδίο.
Εμείς έχουμε κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στο διάλογο. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν όρια και το χθεσινό κρεσέντο χυδαιότητας, υπερβολής, ψεύδους ήταν κάτι που, προφανώς, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Το γεγονός, όμως, είναι ότι όσο η Τουρκία επιμένει σε αυτή την τακτική της διαστρέβλωσης, των ψεμάτων, της χυδαιότητας, τόσο ενισχύεται η άποψη της διεθνούς κοινής γνώμης ότι εδώ έχουμε έναν εταίρο του ΝΑΤΟ, έναν σύμμαχο, μία χώρα, η οποία κοιτάζει σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που θέλει η διεθνής και η παγκόσμια κοινότητα. Τόσο εδραιώνεται η πεποίθηση όλων ότι πράγματι, η χώρα, αυτά που λέει, αυτά που διεκδικεί, αυτά που ισχυρίζεται εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας ικανή και λόγω της πολιτικής της ισχύος, αλλά και λόγω της πολύ ενισχυμένης αποτρεπτικής της ικανότητας, να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση.
Το γεγονός είναι ότι ο κ. Erdoğan, χθες, είπε απίστευτα ψέματα και συκοφαντίες, σε ό,τι αφορά στη χώρα μας. Αυτό το έκανε ο ηγέτης μιας χώρας που καταστρατηγεί ο ίδιος τις Συμφωνίες που υπογράφει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει με την ομιλία του σε διεθνή fora -πολύ πρόσφατα στο Κογκρέσο των Η.Π.Α.- ότι γνωρίζει τον τρόπο, βασιζόμενος πάνω σε πραγματικά περιστατικά, αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορία, να δίνει την εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας. Είναι πρόκληση στην κοινή λογική όλου του κόσμου να μιλάει η Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα και με τη συμπεριφορά του καθεστώτος Erdoğan στο εσωτερικό και με τη λογική που έχει επιδείξει με τις εισβολές σε άλλες χώρες.
Για την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς
Στις 12 εκδικάζεται η προσφυγή που έχουν κάνει οι εταιρείες αστικών συγκοινωνιών. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Προφανώς το δικαίωμα της απεργίας. Όμως, εκτός από το δικαίωμα της απεργίας, υπάρχει και ένα ελάχιστο που πρέπει να ικανοποιείται στο να μπορούν οι άνθρωποι να πάνε στις δουλειές τους ή να ανταποκρίνονται σε κάποιες έκτακτες ανάγκες. Αυτό δεν εφαρμόζεται και πρέπει να δει εκεί η Δικαιοσύνη πώς θα εφαρμόσει τον νόμο και τι ακριβώς θα γίνει. Αλλά για μένα το μείζον και το κύριο είναι αλλού. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να είναι -χωρίς να θέλω να κάνω υποδείξεις- πολύ πιο προσεκτικές όταν παίρνουν την απόφαση της μαζικής απεργίας, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, που αφορούν όλο τον κόσμο, που αφορούν αυτόν που προσπαθεί να πάει στη δουλειά του.
Αξιοποιώντας την εμπειρία, εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στον νόμο πρέπει να τις δούμε. Υπάρχουν και δομικά ζητήματα που πρέπει να δει κανείς σε μια ισορροπία, που, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι εύθραυστη. Από τη μια υπάρχει το δικαίωμα στην απεργία, από την άλλη πρέπει να προστατεύεται και το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να δούμε έναν τρόπο πιο αποτελεσματικό. Επαναλαμβάνω και πάλι, διότι είναι ευαίσθητα ζητήματα αυτά: Το δικαίωμα στην απεργία υπάρχει, είναι ιερό. Κατοχυρώνεται συνταγματικά. Πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε εάν κάποιες στιγμές ορισμένα ελάχιστα πράγματα, σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση βασικών αναγκών, τουλάχιστον για κάποιες ώρες, πρέπει να γίνονται. Είμαστε στην κατεύθυνση να δούμε τι από αυτά που έχουν ψηφιστεί, δεν δουλεύουν σωστά. Και δεν δουλεύουν σωστά με ευθύνη ποιου. Από την άλλη πλευρά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες οφείλουν να είναι πιο ευαισθητοποιημένες στις αποφάσεις που παίρνουν.
Η συμμετοχή στις απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες και στη ΣΤΑΣΥ είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν, προφανώς. Είναι εποχές δύσκολες. Ο κόσμος έχει ανάγκη τις αστικές συγκοινωνίες.