Τρέχων Άρθρο
Νέα Υόρκη – Εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων
Οι συντελεστές της εκδήλωσης

Νέα Υόρκη – Εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, η UNESCO, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και η Ομάδα Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Group of Friends for the Protection of Journalists) συνδιοργάνωσαν στις 2 Νοεμβρίου εκδήλωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με θέμα: «End Impunity for Crimes Against Journalists».

Στις εισαγωγικές της παρατηρήσεις, η MA της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβυς Μαρία Θεοφίλη, εκπροσωπώντας τα κράτη μέλη της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ανέφερε ότι η ημέρα αυτή έχει στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν δεχθεί επιθέσεις κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, αλλά και να εφιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων παραμένουν χωρίς τιμωρία. Παράλληλα, τόνισε, σε αρκετές χώρες, παρατηρείται το φαινόμενο της απαξίωσης των ΜΜΕ και της λογοκρισίας των δημοσιογράφων. Για το λόγο αυτόν, απαιτείται η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου και μηχανισμών προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, προβλήθηκε η ταινία-ντοκιμαντέρ «Hondros» η οποία είναι αφιερωμένη στον (ελληνικής καταγωγής) παγκοσμίου φήμης φωτορεπόρτερ, Chris Hondros, που έχασε τη ζωή του το 2011 στη Λιβύη, κατά την άσκηση του επαγγέλματός του.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης, σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και τον υπεύθυνο από την UNESCO, υποστήριξε επικοινωνιακά την εκδήλωση και διευκόλυνε μη διαπιστευμένους στον ΟΗΕ δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν.

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr