Τρέχων Άρθρο
Νέα Υόρκη – Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Πρόσωπα του Πολέμου»
Η φωτογραφική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας "Πρόσωπα του Πολέμου - Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση" στους χώρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη.

Νέα Υόρκη – Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Πρόσωπα του Πολέμου»

Με την παρουσία πολυπληθούς κοινού – διπλωματών, επιχειρηματιών, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων και δημοσιογράφων – εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018, στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, η κινητή έκθεση φωτογραφίας της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα: 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση».

Σε ομιλία που εκφώνησε καλωσορίζοντας το κοινό ο Γενικός Πρόξενος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, σημείωσε ότι το «ΟΧΙ» των Ελλήνων το 1940 – απαύγασμα μιας ιστορικής παρακαταθήκης χιλιετιών – ξάφνιασε τους Ιταλούς και ολόκληρο τον κόσμο. Ο ελληνικός στρατός αντιμετώπισε με ενθουσιασμό και αυταπάρνηση, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τις ιταλικές μεραρχίες τις οποίες απώθησε έως και 60 χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα. Με τον ίδιο ηρωισμό, αντιμετώπισε το 1941 τις σιδερόφραχτες μεραρχίες του Χίτλερ, όμως στο τέλος υποχώρησε. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, ακολούθησε μια περίοδος στυγνής Κατοχής, την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε με θάρρος και αγωνιστική διάθεση, με ομόψυχη Εθνική Αντίσταση.

Στην περίοδο της Κατοχής η χώρα μας υπέστη πάσης φύσεως καταστροφές, από τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας, τον υποχρεωτικό δανεισμό από την Τράπεζα Ελλάδος, την καταλήστευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έως το αποκορύφωμα της θηριωδίας των κατοχικών στρατευμάτων με τα αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα σε όλη την ελληνική επικράτεια, τις εκτελέσεις αθώων αμάχων και παιδιών, ως αντίποινα σε πράξεις αντίστασης του λαού μας.

Όμως, στις 12 Οκτωβρίου 1944 σήμανε η ώρα της πολυπόθητης και ακριβά πληρωμένης λευτεριάς μας. Οι Γερμανοί έφυγαν από την Αθήνα και από την Ελλάδα ολόκληρη. Έληξε έτσι ένας τετράχρονος αγώνας που έγραψε σελίδες δόξας στην ιστορία του τόπου μας.

Όπως επεσήμανε κλείνοντας την ομιλία του ο Γενικός Πρόξενος, παρόλο που πέρασαν 77 χρόνια από τότε και οι εποχές άλλαξαν, οι κίνδυνοι παραμένουν υπαρκτοί, καθώς ο πόλεμος σήμερα είναι και οικονομικός, πνευματικός, ηθικός. Οι ήρωες του έπους του ’40 προβάλλουν μπροστά μας τα ιδανικά που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα εδώ και 3000 χρόνια: αγάπη για την ελευθερία, τη μεγαλοψυχία, το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια, τη συνέπεια στην εκτέλεση του καθήκοντος, το χρέος απέναντι στην Ιστορία, την αγάπη στον Θεό και την πατρίδα. Με αυτά τα εφόδια, η Ελλάδα θα νικήσει και πάλι σ’ αυτόν το σύγχρονο πόλεμο, θα κερδίσει και πάλι τη χαμένη τιμή της και τη θέση που της αρμόζει στην Ιστορία.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, εκφωνεί ομιλία στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης "Πρόσωπα του Πολέμου".
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, εκφωνεί ομιλία στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης “Πρόσωπα του Πολέμου”.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης, κ.Ιωάννης Μπουμπούκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γενικό Πρόξενο, για την απαρχή μιας νέας συνεργασίας με το Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης, τις υπηρεσίες και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη συμβολή τους στην παρουσίαση του πολύτιμου υλικού αυτής της Έκθεσης. Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πέντε ενότητες της έκθεσης: «Στο Μέτωπο», «Ο Λιμός της Κατοχής», «Αντίσταση και Αντάρτικο», «Συνέπειες του Πολέμου», «Απελευθέρωση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι την έκθεση πλαισιώνει εξίσου αξιόλογο υλικό, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 18 λεπτών και ένα slide show διάρκειας 12,5 λεπτών.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης Ιωάννης Μπουμπούκης απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης "Πρόσωπα του Πολέμου".
Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης Ιωάννης Μπουμπούκης απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης “Πρόσωπα του Πολέμου”.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2017.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr