Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλό μήνα,

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την θέση της ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων:

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες: η ελληνική πολιτεία, στα πλαίσια των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων, βρίσκεται πάντα κοντά στον πρωτογενή τομέα, όπως το έκανε εδώ και 4,5 χρόνια. Έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε, στο μέτρο του εφικτού, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Βουλή και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία επί της αρχής και σε ενωτικό κλίμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση της βίας στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων.

Οι διατάξεις δημιουργούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα για να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα, όπως ο Άλκης Καμπανός, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα πριν 2 χρόνια στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, κάνοντας αποδεκτή την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η σημερινή μέρα θεσπίζεται ως η «Πανελλήνια Ημέρα Φιλάθλου».

Δημιουργήθηκαν τεχνικά κλιμάκια τα οποία επισκέφτηκαν και τα 14 γήπεδα της Super League για να καταγράψουν ανάγκες και αδυναμίες. Τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, την τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο εισόδου των φιλάθλων στους χώρους του γηπέδου, την ενίσχυση διοικητικών και ποινικών μέτρων σε περίπτωση παραβάσεων, την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού και την αναδιαμόρφωση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και όλους στην ίδια πλευρά, πολιτεία, πολίτες, αθλητικούς παράγοντες ώστε να αποβάλλουμε τα παραβατικά στοιχεία από τον επαγγελματικό αθλητισμό.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και κατόπιν το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια του πρώτου, ξεκινά και δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του arogi.gov.gr, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, να υποβάλλουν αίτημα, είτε για πρώτη φορά, είτε να αναθεωρήσουν το ήδη υπάρχον, σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο.

Επιπλέον λοιπόν, της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επιπρόσθετη ενίσχυση πρώτης αρωγής από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την Θεομηνία του Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Ο ΕΛΓΑ έχει κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, ενώ ήδη έχουν χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί κομβικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, προστατεύοντας τους αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα.

Την προηγούμενη τετραετία δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2022 και το 2023. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Απορροφήσαμε και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και για τους αγρότες.

Οι εισαγόμενες κρίσεις και η αύξηση του πληθωρισμού αυξάνουν το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής, το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλη την Ευρώπη, όπου βλέπουμε αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ ακόμα και στους δρόμους των Βρυξελλών ή του Παρισιού.

Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της: όπως στηρίζουμε κάθε νοικοκυριό, όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά απέναντι στις συνέπειες της ακρίβειας, έτσι στηρίζουμε και τους αγρότες μας.

Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί η ελληνική οικονομία είναι πλέον πιο ανθεκτική, πιο οχυρωμένη, με προοπτικές ανάπτυξης που αντανακλούν και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η Ελλάδα πλέον γίνεται είδηση για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία της. Εκδώσαμε 10ετές ομόλογο ύψους 4 δις ευρώ, το μεγαλύτερο από το 2010, για το οποίο λάβαμε τις περισσότερες προσφορές ύψους 35 δισεκατομμυρίων και τώρα μπορούμε να δανειστούμε με χαμηλότερο επιτόκιο της τάξης του 3,5%, με τη χαμηλότερη διαφορά σε σχέση με Γερμανία.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα μας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευθεί και την οποία εφαρμόζουμε εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και οφέλη που περνάνε στη αγορά και ενισχύουν τους Έλληνες πολίτες.

Όλα αυτά τα θετικά νέα μας καθιστούν αισιόδοξους για την πορεία της οικονομίας και για την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για συνέχιση της αύξησης των εισοδημάτων όλων των πολιτών. Ήδη, έχει αυξηθεί για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια ο μισθός για πάνω από 660.000 δημοσίους υπαλλήλους, «ξεπάγωσαν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, φόροι μειώνονται, μια σειρά από επιδόματα και έκτακτες ενισχύσεις αλλά και μέτρα περιορισμού της ακρίβειας υλοποιούνται, ώστε άμεσα ή έμμεσα να μεγαλώνει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων.

Τα προηγούμενα χρόνια ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% από τα 650 στα 780 ευρώ και είναι δέσμευσή μας πως θα φτάσει τα 950 ευρώ μέσα στην τετραετία. Με εισήγηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου ξεκίνησε χθες στη Βουλή η συζήτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για την 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με την έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας, στόχος είναι η εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι και κυρίως εκείνοι που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Υπουργός τόνισε την ανάγκη ουσιαστικού, ανεμπόδιστου και ειλικρινούς διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε η αλλαγή του κατώτατου μισθού να αποτελεί μια αξιόλογη ενίσχυση προς τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό αλλά και τους δικαιούχους των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα η λειτουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Λίστας Χειρουργείων με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

 Η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελεί το ψηφιακό σύστημα αρχειοθέτησης, όπου απεικονίζεται η σειρά προτεραιότητας των προς εκτέλεση χειρουργικών επεμβάσεων στα Νοσοκομεία. Η λίστα ενημερώνεται με τα απαραίτητα στοιχεία της κλινικής εκτίμησης του εκάστοτε πολίτη που κρίνεται από τον θεράποντα ιατρό ότι χρήζει χειρουργικής επέμβασης και διαλειτουργεί με κάθε αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα και διαρθρωμένο σύστημα δεδομένων.

Προχωράμε δυναμικά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να βελτιώνουμε καθημερινά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να συμβάλλουμε στην καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση όλων των Ελλήνων πολιτών. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, με αμείωτο ρυθμό, τις στοχευμένες ενέργειες με στόχο να αλλάξουμε προς το καλύτερο την εικόνα της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

Με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Αλεξάνδρας Σδούκου θεσμοθετείται η δυνατότητα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.

Ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων, των σταθερών δηλαδή και των κυμαινόμενων ή δυναμικών.

Η θεσμοθέτηση αυτών των δυνατοτήτων συμπληρώνει την εισαγωγή του πράσινου τιμολογίου -η οποία λειτουργεί επιτυχημένα από πλευράς ενίσχυσης του ανταγωνισμού- και γίνεται με κριτήριο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων του καταναλωτή.

Πραγματοποιήθηκε, χθες, η τελετή παράδοσης του Οδικού Άξονα «Άκτιο – Αμβρακία», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αναβαθμίζει, πολυεπίπεδα, το οδικό δίκτυο της χώρας. Συντομεύει τις αποστάσεις, αυξάνει την οδική ασφάλεια των χρηστών, μειώνει την περιβαλλοντική επιβάρυνση, βελτιώνει την καθημερινότητα των κατοίκων και τονώνει την τουριστική δραστηριότητα.

Επιπλέον, συμβάλλει στην ομαλή, αποτελεσματική και ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων και νέες θέσεις εργασίας και δίνοντας αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αύριο, Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 11:00 ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
«Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

Την επόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Διαβάζω μια δήλωση της κυρίας Αυγέρη, η οποία είπε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη, στη χρηματοδότηση λειτουργικών αναγκών των Πανεπιστημίων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σ’ εσάς, λέγοντας ότι όσα ισχυρίζεστε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα τεκμηριωμένα έχουν δηλώσει δημόσια οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων. Τι απαντάτε σ’ όλο αυτό το κομμάτι και τελικά τι γίνεται με τις καταλήψεις;  Υπάρχουν πολλοί φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις κλειστές σχολές, ακόμη και σήμερα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε σε σχέση μ’ αυτό το οποίο είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της εκπροσώπου του. Νομίζω ότι όλα τα τελευταία χρόνια μετά την καταστροφική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την εξής εικόνα: Έχουμε από τη μια την πραγματικότητα, η οποία πολλές φορές είναι δύσκολη, λόγω των πολλών εισαγόμενων κρίσεων, των έντονων φυσικών φαινομένων, των μεγάλων αναγκών των πολιτών. Από τη μια, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα και από την άλλη είναι η εικονική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Και, επειδή, στο τέλος της ημέρας μετράνε τα δεδομένα, τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από επίσημα έγγραφα, από προϋπολογισμούς, από όλα αυτά τα οποία είναι κατατεθειμένα στη Βουλή, εμείς αυτό που κάνουμε – και θα συνεχίσουμε να κάνουμε – είναι να απαντάμε με στοιχεία. Και έκανε, μάλιστα, και μια αναλυτική παρουσίαση και ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σε απάντηση όλων αυτών που λέει η Αντιπολίτευση.

Έχω, εδώ,  μπροστά μου, από τον Προϋπολογισμό της χώρας τα χρήματα, που δίνονται επίσημα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για τα Πανεπιστήμια:

2018  92.000.000,

2019  98.500.000,

2020 109.432.000,

2021 114.900.000,

2022 113.223.000 και επιπλέον 23 εκ. για ενεργειακές δαπάνες για προφανείς λόγους και

2023 133.525.000.

Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 μέχρι το 2023 η τακτική και έκτακτη χρηματοδότηση έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 41 εκ. ευρώ, δηλαδή 50% πάνω. Και δεν είναι μόνο αυτές οι χρηματοδοτήσεις. Παρέθεσε ο κ. Πιερρακάκης μια σειρά από έκτακτες επιχορηγήσεις, προγράμματα ενίσχυσης των Πανεπιστημίων, που είναι κατ’ αναλογία πολλά περισσότερα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Άρα, ως προς αυτή τη συζήτηση, η Αντιπολίτευση, προφανώς, έχει καθήκον να ελέγχει την Κυβέρνηση, να της κάνει έντονη κριτική, αλλά επί τη βάση μιας πραγματικότητας. Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στα επίσημα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση για κανένα θέμα και εν προκειμένω για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τώρα, ως προς τις καταλήψεις. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, σε λίγες εβδομάδες- εντός του Φεβρουαρίου – θα ψηφιστεί μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, που το 70% των άρθρων αυτού του νομοσχεδίου, τουλάχιστον, αφορά την ενίσχυση, την ενδυνάμωση, την περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημίου. Μέσα και από μια πολύ σημαντική χρηματοδότηση, συνολικά 1 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές, που περιγράφονται στη νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας. Μέσα από ελευθερίες που δίνονται στα Πανεπιστήμια, την ενίσχυση -ουσιαστικά- του αυτοδιοίκητου, τη δυνατότητα συμπράξεων προγραμμάτων σπουδών του δημόσιου ελληνικού Πανεπιστημίου με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, όμως, ελπίζουμε και θα ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και ελπίζουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, η ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη, μια ιστορική μεταρρύθμιση την οποία επεδίωκε διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία και γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτόν το μήνα. Άρα, ο νόμος θα περάσει γιατί αυτό είχαμε υποσχεθεί, αυτό διαχρονικά πρεσβεύουμε και αυτό θέλει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό θέλει και η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών και των δημοσίων Πανεπιστημίων. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία σ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες, αυτό συμβαίνει σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο εκτός από την Ελλάδα, μια χώρα που έχει κάνει τεράστια βήματα σε πολλούς άλλους τομείς και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει μείνει πίσω. Έχει μείνει πίσω, κυρίως, γιατί είναι βαθιά ριζωμένες οι ιδεοληψίες της Αριστεράς και του ευρύτερου χώρου της στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σπάμε, λοιπόν, τα δεσμά με αυτές τις ιδεοληψίες, αφήνουμε πίσω μας όλη αυτήν την τοξικότητα.

Ο δεύτερος στόχος του Υπουργείου, της Κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η εξεταστική των φοιτητών, κάτι το οποίο για εμάς είναι ιερό. Και γι’ αυτό και ο Υπουργός Παιδείας έδωσε ένα πλήρες θεσμικό «οπλοστάσιο» στα Πανεπιστήμια με την εγκύκλιο που απέστειλε. Έγινε στη συνέχεια η Σύνοδος των Πρυτάνεων και ήδη στη συντριπτική  πλειοψηφία των Τμημάτων – που σε λιγότερο από 1/3 είναι υπό κατάληψη- προχωρά και αυτή η δυνατότητα. Είναι δεδομένο ότι για μας προέχει, προφανώς, και η εφαρμογή του νόμου. Γι’ αυτό και όποτε έχουν κληθεί οι Αρχές έχουν παρέμβει. Και ακούμε – γιατί για μένα αυτή είναι η κριτική που την ακούμε – γιατί, ενδεχομένως, κάποιες καταλήψεις να παραμένουν. Εδώ, πρέπει να βάλουμε και κάποια επιμέρους δεδομένα. Το πρώτο, επαναλαμβάνω, όποτε καλούνται οι Αρχές επεμβαίνουν και θα επέμβουν όποτε κληθούν οι Αρχές. Άρα, εδώ υπάρχει και η ευθύνη κατά καιρούς των Πρυτανικών Αρχών, αλλά να βάλουμε και ένα άλλο δεδομένο, τη διαχρονική προσπάθεια του χώρου της Αριστεράς να δημιουργήσει προβοκάτσιες. Εκεί επενδύουν. Εκεί χτίσανε καριέρες, αυτός είναι ο τρόπος άσκησης πολιτικής. Μην κοροϊδευόμαστε, αυτό επιδιώκουν διαχρονικά. Τη δημιουργία έντασης και ενδεχομένως και κάποιων περιστατικών που μπορεί να οξύνουν την κατάσταση. Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να ρίξουμε νερό στο μύλο της προπαγάνδας της Αριστεράς. Το έχει πει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι δεν θα συνεχίσουμε τις επεμβάσεις όπως προβλέπει ο νόμος, όποτε καλούνται οι Αρχές. Είναι μια σειρά από καταλήψεις οι οποίες έχουν εκκενωθεί τα τελευταία χρόνια στου Ζωγράφου, σε μεγάλες πόλεις, στη Θεσσαλονίκη, στο ΕΜΠ. Και, βέβαια, στόχος της Κυβέρνησης, ποιος είναι; Να περάσει το νομοσχέδιο, να δυναμώσουμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο, να ιδρύονται μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια με τα πιο αυστηρά κριτήρια και να μην είναι καν είδηση η επιβολή του νόμου στα Πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, έχουμε να διανύσουμε και άλλη απόσταση σ’ αυτό το θέμα και να είστε βέβαιοι ότι θα τη διανύσουμε.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, τελικά οι αγρότες είναι κομματικά υποκινούμενοι από κάποιο άλλο κόμμα ή είναι η πλειοψηφία και των αγροτών που διαμαρτύρονται -στη Λάρισα για παράδειγμα- άνθρωποι οι οποίοι πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία; Και εφόσον, τελικά, με τα μπλόκα κόψουν τη χώρα στη μέση, τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Θα είστε και εκεί τόσο σκληροί όσο δηλώνετε με τις καταλήψεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι μια πάρα πολύ σημαντική επαγγελματική ομάδα, οι οποίοι στηρίζουν την ελληνική οικονομία. Ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες, διαχρονικά, της ελληνικής οικονομίας. Και κάθε, προφανώς, πολίτης, ενδεχομένως, να έχει και μια κομματική τοποθέτηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αιτήματα μια επαγγελματικής ομάδας εξετάζονται από την Κυβέρνηση με βάση το αν τίθενται από τη μια ή την άλλη παράταξη. Εμείς τα αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, τα αιτήματα των αγροτών ως αιτήματα των αγροτών. Και τα αξιολογούμε και προσπαθούμε να τα ικανοποιήσουμε με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, με βάση και την προτεραιοποίηση που γίνεται από τα επιμέρους Υπουργεία. Τα αιτήματα αυτά δεν αφορούν μόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αρμοδιότητες πολλών Υπουργείων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Οικονομικών. Υπάρχουν ζητήματα κρατικής αρωγής από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Όπως ανέλυσα και στην αρχική μου τοποθέτηση, έχει παραθέσει αναλυτικά σημειώματα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σταθεί όσο καμία άλλη Κυβέρνηση στο πλευρό των αγροτών, οι οποίοι, βέβαια, δικαιολογημένα ζητούν περισσότερα, γιατί είναι από αυτούς που έχουν αντιμετωπίσει με πολύ πιο δύσκολο τρόπο αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις και την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, η αύξηση του κόστους για το  πετρέλαιο, για τις πρώτες ύλες, για το ρεύμα, αλλά και βέβαια, ειδικά οι αγρότες της Θεσσαλίας τις συνέπειες του «Daniel». Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να ακούμε τους αγρότες, όπως κάνουμε με όλες τις επαγγελματικές ομάδες, τα αιτήματά τους να τα ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή και να απαντάμε με πράξεις. Ήδη, αυτή την εβδομάδα έγιναν κάποιες ανακοινώσεις και για την επέκταση της πρώτης αρωγής και για τη νομοθέτηση της απαγόρευσης διακοπών ρεύματος στη συγκεκριμένη περιοχή -σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης- για να αποφευχθούν φαινόμενα διακοπών παρά την προηγούμενη απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου. Και, προφανώς, όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές και έχουμε αποδείξει από το πλεόνασμα της απόδοσης της ελληνικής οικονομίας, λόγω των πολλών θετικών ειδήσεων, που κάποιοι από την Αντιπολίτευση ειρωνεύονται και μειώνουν τη σημασία τους, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να καλύπτουμε περαιτέρω ανάγκες. Όταν κάτι είναι δεδομένο και στέρεο, πρώτος ο Πρωθυπουργός το ανακοινώνει. Από εμάς δεν πρόκειται να ακούσετε κάτι περισσότερο από αυτό που μπορούμε σίγουρα να κάνουμε. Σίγουρα, αυτά που λέμε τα κάνουμε πράξη και κάποιες φορές και περισσότερα. Άρα, οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει, προφανώς, θα ανακοινωθεί – και δεν αναφέρομαι μόνο στους αγρότες – όταν αυτό θα είναι δεδομένο ότι μπορεί να υλοποιηθεί.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τη βία, την εγκληματικότητα και την ανομία και το αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνονται οι  πολίτες. Αν θεωρείτε ότι έχετε πράξει όλα αυτά τα οποία είχατε υποσχεθεί και προεκλογικά και ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα σε αυτό το μέτωπο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάτι το οποίο το βλέπουμε από την επικοινωνία με τον κόσμο, φαίνεται από τις μετρήσεις ότι μία από τις μεγάλες ανησυχίες των πολιτών είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της ανομίας. Και είναι δεδομένο ότι αποτελεί μαζί με την ενίσχυση του εισοδήματος και όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως για την υγεία, μία από τις απόλυτες προτεραιότητες, τις πρώτες προτεραιότητες, ειδικά για τη δεύτερη τετραετία, της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όμως, επειδή έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από  το 2019 στη χώρα, είναι σημαντικό να αναδείξουμε κάποια στοιχεία  και προφανώς αυτή είναι μια πολιτική η οποία έχει συνέχεια. Ξεκινά από τους διατελέσαντες Υπουργούς και όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την πρώτη τετραετία, τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον κ. Θεοδωρικάκο και προφανώς και τη δεύτερη τετραετία, τον κ. Μηταράκη, τον κ. Οικονόμου και τώρα ξανά τον κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά κυρίως την προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και όλων των υπόλοιπων Αρχών που εμπλέκονται για την ασφάλειά μας. Εγώ θα σας πω ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής, εκεί που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση τότε πριν από την έναρξη της δεύτερης τετραετίας, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Θεοδωρικάκο, όλοι οι νέοι αστυνομικοί μετά τη σχολή τους να πηγαίνουν σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής. Ενισχύθηκε η ασφάλεια των συνόρων με 260.000 αποτροπές παράνομων μεταναστών. Έχουμε 700 ειδικούς φρουρούς σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Έχουμε τη δημιουργία 18 εξειδικευμένων κέντρων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τα προηγούμενα χρόνια με παράλληλη εκπαίδευση για τους αστυνομικούς και κυρίως γυναίκες αστυνομικούς που βρίσκονται σε αυτά τα τμήματα, γιατί είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παραβατικότητας. Το 2022 η Αστυνομία ενισχύθηκε με 956 οχήματα. Και βέβαια έχω σημειώσει μια σειρά από παρεμβάσεις της Αστυνομίας σε κτίρια υπό κατάληψη, η γνωστή περίπτωση του ΑΠΘ και της βιβλιοθήκης που κάποιοι θέλανε να τη σπάσουνε με βαριοπούλες. Η φοιτητική εστία στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Εξάρθρωση τριών εγκληματικών οργανώσεων σε αυτή τη φοιτητική εστία, που δρούσαν, δηλαδή, εις βάρος των φοιτητών μέσα στο πανεπιστήμιο. Μπήκαν τέλος σε καταλήψεις στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Θεσσαλονίκη, στα Εξάρχεια, σε δημοτικά θέατρα, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξανά στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, σε δύο κτίρια τον Αύγουστο του 2023 που τελούν υπό κατάληψη στο κέντρο της Αθήνας. Επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη στην Πολυτεχνειούπολη ξανά τον Αύγουστο του 2023. Εκκενώθηκαν δύο καταλήψεις σε Αθήνα και Ηράκλειο τον Σεπτέμβριο του 2023 σε χώρους της Πολυτεχνειούπολης, δηλαδή, χώρους που κανονικά είναι για τους φοιτητές και τους καθηγητές κάποιοι τους είχαν καταλάβει. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όλο αυτό, προφανώς, θέλει και συνέχεια. Όταν υπάρχει χώρος υπό κατάληψη, με σωστό τρόπο, με οργανωμένο σχέδιο της Αστυνομίας θα πρέπει να απελευθερώνεται και να επιστρέφεται στους πολίτες, γιατί είναι χώροι που τους πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Κάποια στατιστικά στοιχεία, γιατί πρέπει να μετράμε και αυτή την πολιτική, μειώθηκε κατά 25% τα τελευταία χρόνια, δηλαδή σε σχέση με το 2015-2019, η χαμηλή εγκληματικότητα, δηλαδή, κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις. Το έτος 2022 που είναι το τελευταίο που μετρήθηκε πλήρως, αναμένουμε για το 2023, ήταν το έτος με τον μικρότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 15 χρόνια και μάλιστα είχαμε και ένα σημείο εξιχνίασης 90%. Ποιος είναι ο στόχος; Να εξιχνιάζονται όλες προφανώς οι ανθρωποκτονίες και όλες οι παράνομες πράξεις. Όμως, το γεγονός ότι μειώθηκε αυτός ο αριθμός είναι μια σημαντική είδηση. Κάθε, όμως, παράνομη πράξη που τελείται, πολλώ δε μάλλον κάθε ανθρωποκτονία, πρέπει να είναι μια αφορμή να πέσει πάνω ο κάθε έχων την ευθύνη για να την εξιχνιάσει.

Το 2022 επίσης ήταν η χρονιά που είχαμε τη μεγαλύτερη μείωση τροχαίων ατυχημάτων, σε σχέση με το 2015. Η διαφορά 2015-2022 τα θανατηφόρα μειώθηκαν κατά 20%. Τα σοβαρά τροχαία που προκάλεσαν δηλαδή σοβαρές βλάβες 40%, με αποτέλεσμα λιγότερους νεκρούς και τραυματίες, 20% στη μία περίπτωση, 40% στην άλλη. Προφανώς, όσο υπάρχει εγκληματικότητα και ειδικά σε επίπεδο ανηλίκων και σε κάποιες άλλες μορφές παραβατικότητας, είναι δεδομένο ότι αυτό θα μας προβληματίζει και πρέπει και η Αστυνομία να τρέχει με μεγαλύτερες ταχύτητες. Αλλά ας μην μηδενίζουμε μια προσπάθεια που είναι συνολική και μια προσπάθεια η οποία γίνεται σε δύσκολες περιόδους. Μην ξεχνάμε και τον παράγοντα της πανδημίας και όλων των δυσκολιών που προκάλεσαν οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας κάνω τρεις ερωτήσεις. Σε συνέχεια της ερώτησης της συναδέλφου για τους αγρότες. Τι θα κάνει η Κυβέρνηση αν προχωρήσουν σε μπλόκα; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη ερώτηση αφορά τον τομέα της υγείας. Η Κυβέρνηση νομιμοποιεί τα «φακελάκια»; Και η τρίτη ερώτηση την οποία θέλω να σας κάνω αφορά στην ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας. Σε δημοσκόπηση της MRB περίπου το 57% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα και περίπου το 54% θεωρεί ότι τα πανεπιστήμια που θα έρθουν να φτιάξουν παραρτήματα εδώ θα είναι από μέτρια έως άγνωστα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτή την, ας την πω, αντινομία στη μέτρηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τα μπλόκα που λέτε, δεν είμαστε σε αυτό το σημείο και θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε και σε αυτό το σημείο. Και αισιοδοξούμε ότι μέσα από τον διάλογο, την ικανοποίηση σημαντικού μέρους των αιτημάτων και την προώθηση πολιτικών που ενισχύουν το εισόδημα, αλλά και τη θέση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, θα προχωρήσουμε παρακάτω όλοι μαζί. Ανέλυσα μια σειρά από παρεμβάσεις της Κυβέρνησης υπέρ των αγροτών. Σας είπα ότι πάντοτε με βάση τα δημόσια οικονομικά εξετάζουμε περισσότερες παρεμβάσεις. Και μας ενδιαφέρει μάλιστα και μια συνεκτική πολιτική η οποία πέραν των έκτακτων ενισχύσεων, που είναι σημαντικές όταν έχεις έκτακτες καταστάσεις, εισαγόμενες κρίσεις, μεγάλες προκλήσεις,  κυρίως η πολιτική σου πρέπει να είναι στέρεη και αυτό μας ενδιαφέρει. Είναι δεδομένο ότι θέλουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν είμαστε σε αυτό το σημείο, γιατί πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει τους επαγγελματίες, αλλά και να προστατεύει τα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

Δεύτερο σκέλος αφορά την υγεία. Είπατε ότι πάμε να νομιμοποιήσουμε το «φακελάκι».

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπα, ρωτάω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Α, ρωτάτε. Προφανώς είναι προφανής η απάντηση πως όχι. Κάποια στιγμή, δυστυχώς, θα το ακούσουμε και αυτό από την Αντιπολίτευση όπως ότι θα πηγαίναμε να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό και πολλά άλλα τα οποία έχουνε πει. Τίποτα προφανώς από αυτά δεν ισχύει. Φαντάζομαι αυτό το οποίο ρωτάτε αναφέρεται στα απογευματινά χειρουργεία. Έτσι; Είναι κάτι το οποίο εξετάζει, διερευνά το Υπουργείο Υγείας.  Αλλά πρώτιστο καθήκον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση των τακτικών χειρουργείων, η μείωση του χρόνου αναμονής. Γι’ αυτό και έχουμε σήμερα μια πολύ σημαντική έναρξη της ενιαίας λίστας χειρουργείων, γιατί ακριβώς αυτό θέλουμε να κάνουμε. Να τονώσουμε το δημόσιο νοσοκομείο,  να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής, να βοηθήσουμε τους ασθενείς οι οποίοι περιμένουν και να έχει αποτέλεσμα αυτή η πολιτική. Σε καμία περίπτωση ποτέ δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε να νομιμοποιήσουμε, όπως κάποιοι μπορούν να μας κατηγορούν, το «φακελάκι». Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα αναλυθεί και θα εξηγηθεί η πολιτική της Κυβέρνησης και για τα απογευματινά χειρουργεία. Και όταν δείτε τις δικλείδες ασφαλείας, το τι θέλει να κάνει το Υπουργείο Υγείας, να δούμε όλοι μας με πολύ προσοχή, νομίζω θα λάβετε και τις κατάλληλες απαντήσεις.

Τώρα, στο τρίτο σκέλος αναφέρεστε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι σημαντικό σίγουρα ότι η κοινή γνώμη είναι υπέρ αυτής της νομοθέτησης. Και θεωρώ ότι κάθε φορά η αντίδραση των πολιτών σε ένα νομοσχέδιο είναι η μικρότερη δυνατή μέχρι να εξηγηθεί με λεπτομέρεια αυτό το νομοσχέδιο. Είναι λογικό. Ο κόσμος δεν γνωρίζει ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε σε μια φάση δημόσιας διαβούλευσης. Θα ακολουθήσει εκτενής συζήτηση στη Βουλή. Θα απαντήσουμε σε πολλές ερωτήσεις. Και κυρίως αντιλαμβανόμενοι πλήρως την καχυποψία των πολιτών με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες διαχρονικά των Κυβερνήσεων, σωρευμένη μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια, το κυριότερο είναι ο κόσμος να το δει στην πράξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα κριτήρια τα οποία βάζει το Υπουργείο Παιδείας,  Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Άρα, εφόσον κάποιος ο οποίος θέλει να ιδρύσει ένα παράρτημα ξένου πανεπιστημίου στη χώρα μας μπει σε αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα τέτοια ιδρύματα, θα πρέπει να περάσει μια σειρά από κριτήρια, να πληροί μια σειρά από κριτήρια πάρα πολύ αυστηρά και ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ως προς τη χρηματοδότηση και ως προς το επιστημονικό προσωπικό. Έχουν μπει τόσες δικλείδες ασφαλείας που ο φόβος κάποιων ενδεχομένως και δικαιολογημένος κάποιων πολιτών μέχρι να το δούνε στην πράξη ότι «θα έχουν χαμηλού βεληνεκούς πανεπιστήμια» ή αμφιβόλου ποιότητας δεν είναι αυτή τη στιγμή υπαρκτός, δεν θα έπρεπε να είναι υπαρκτός. Και καλό είναι να το δούνε στην πράξη οι συμπολίτες μας για να καταλάβουν ότι ίσα-ίσα και θα έχουμε δυνατά ιδρύματα με πολύ αυστηρό έλεγχο από την αρμόδια Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία προφανώς θα δίνει τις αντίστοιχες άδειες και θα ενισχυθούν και τα δημόσια πανεπιστήμια, κάτι που συνέβη σε όλες τις υπόλοιπες χώρες. Το έχω πει πολλές φορές το παράδειγμα της Κύπρου που είναι δίπλα μας. Τα αδέλφια μας στην Κύπρο νομίζω μας έδειξαν τον δρόμο. Σε αυτό τον τομέα είμαστε πάρα πολύ πίσω, ας τρέξουμε λίγο πιο γρήγορα.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μία μικρή συμπλήρωση γι’ αυτό το θέμα. Διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου, για την ακρίβεια, ότι το πρώτο παράρτημα ιδρύματος που θα φτιαχτεί στην Ελλάδα θα είναι κυπριακό. Έχετε κάποια τέτοια πληροφόρηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω τη σειρά των αιτήσεων που θα γίνουν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι κάτι που περιμένουμε να το δούμε. Ας ψηφιστεί ο νόμος, να δούμε τα κριτήρια και από εκεί και πέρα εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και εγώ ένα  follow up και ένα ερώτημα ακόμα για το δεύτερο σκέλος, για το «φακελάκι». Ακούσαμε χθες τον Υπουργό να λέει: «Δεν θα έχει πια νόημα ένας γιατρός να παίρνει «μαύρα» με το «φακελάκι» και να κινδυνεύει να διαπομπευθεί. Θα μπορεί να πάρει νόμιμα το «φακελάκι» του. Αυτός που έχει αποφασίσει να πληρώσει τα λεφτά, να τα πληρώσει νόμιμα και να τα βάλει στη φορολογική του δήλωση και ταυτόχρονα να μειωθεί η αναμονή των χειρουργείων για να κερδίσει αυτός που δεν έχει να πληρώσει τίποτα». Ποιος μίλησε για «φακελάκι», αν όχι πρώτα ο Υπουργός;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι λάθος η ερμηνεία αυτού που μου διαβάσατε, ότι είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να νομιμοποιήσει το «φακελάκι». Αυτό το οποίο μου διαβάσατε δείχνει μια Κυβέρνηση που έχει πρόθεση να αντιμετωπίσει το «φακελάκι» στη ρίζα και όχι με ευχολόγια. Για να καταλάβουμε λίγο τι θέλουμε να κάνουμε, τι λέμε, με βάση αυτά που μου είπατε, γιατί κι εγώ λεπτομέρειες δεν γνωρίζω και είναι υπό εξέταση. Μου διαβάσατε μια δήλωση του Υπουργού. Αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι το απαράδεκτο, παράνομο – και μάλιστα με πολλές δικογραφίες να έχουν δημιουργηθεί – φαινόμενο, κάποιος να πληρώνει ενώ απαγορεύεται, ενδεχομένως, για να προταχθεί μια επέμβαση, μια εξέταση ή οτιδήποτε άλλο. Κάτι το οποίο απαγορεύεται διά νόμου από το δικαιϊκό  σύστημα της χώρας.  Υπάρχει, λοιπόν, η πρόθεση για απογευματινά χειρουργεία. Δεν έχουμε δει ακόμα τους όρους, τις δικλείδες ασφαλείας, το πώς θα δημιουργηθούν. Προφανώς, ο βασικός στόχος αυτής – γιατί υπάρχει ήδη μία νομοθέτηση – της εφαρμογής ουσιαστικά μιας νομοθέτησης, με βάση κάποια κριτήρια, από το Υπουργείο Υγείας, είναι ο βασικός στόχος, η μείωση του χρόνου αναμονής και η εξασφάλιση, προφανώς, των ασθενών που είναι στα τακτικά χειρουργεία. Και, ενδεχομένως, το έχει πει αυτό χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, κάποιος ο οποίος θα επιλέξει να πάει σε απογευματινά χειρουργεία, δεδομένου ότι δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή μετά από μια ώρα τα χειρουργεία, δηλαδή δεν είναι ότι θα πάει στη θέση κάποιου άλλου, να αποδεσμεύσει θέσεις στην αναμονή από αυτούς οι οποίοι θα περιμένουν. Άρα, αν κάποιος που μπορεί να είναι στην 50η θέση σε μία κλινική, να βρεθεί ξαφνικά στην 20η, δηλαδή, να χειρουργηθεί πιο γρήγορα. Και όλη αυτή η πολιτική προφανώς, έχει ως γνώμονα και κάτι το οποίο είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε αυξήσει το προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά έχουν βγει πάρα πολλές προκηρύξεις οι οποίες έχουν βγει άγονες, γιατί για κάποιους γιατρούς, και ειδικά νεότερους, ίσως δεν είναι θελκτικές κάποιες θέσεις. Άρα, έτσι αυξάνεται και ο ανταγωνισμός με νόμιμο τρόπο, με νόμιμα μέσα των δημόσιων νοσοκομείων, έναντι των ιδιωτικών.

Χρειάζονται  πολλά να γίνουν στην υγεία. Έχουμε ένα πολύ συνεκτικό πρόγραμμα, φιλόδοξο πρόγραμμα, που λέμε ότι θα το εφαρμόσουμε και θα το εφαρμόσουμε. Αυτό το οποίο κυρίως χρειάζεται είναι καλύτερη ποιότητα της δημόσιας υγείας για τους ασθενείς, περισσότεροι γιατροί, περισσότεροι νοσηλευτές, με μεγαλύτερες αμοιβές. Ένας τρόπος είναι  να αυξάνεις τους μισθούς, τα ειδικά επιδόματα, ειδικά γι’ αυτούς που είναι σε Μ.Ε.Θ., σε κάποιες ειδικές ειδικότητες. Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνεις ακόμα πιο θελκτικό το Ε.Σ.Υ. για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, συνολικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Θα έχει ενδιαφέρον η επικείμενη ανακοίνωση και, προφανώς, θα γίνει και συζήτηση για να καταλάβετε ακριβώς και τις λεπτομέρειες αυτού που θέλει να κάνει το Υπουργείο Υγείας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και ένα ακόμα ερώτημα. Στην έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, διαβάζουμε πως ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική απέκρυψαν αρκετές χιλιάδες άρσης απορρήτου για το 2021. Και στα λόγια του Προέδρου, του κ. Ράμμου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες το να πράξει το καθήκον της, αναφορικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης. Μιλάει για το 2021. Γιατί συνέβη αυτό; Ξέρουμε ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ακόμη αρμόδιο γι’ αυτό. Και αν έχετε μία απάντηση για τα λόγια του  Προέδρου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτά τα οποία λέει ο οποιοσδήποτε ισχύουν, ούτε μπορώ  να ελέγξω την αξιοπιστία όλων αυτών, χωρίς να είναι προσωπική απάντηση σε κανέναν, σε καμία περίπτωση. Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα, δεν είμαι δικαστική Αρχή. Είναι μία υπόθεση, η οποία αυτή τη στιγμή διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, με όλα τα σκέλη που μπορεί να έχει. Περιμένουμε τα πορίσματα της Δικαιοσύνης και εδώ θα είμαστε να τα σχολιάσουμε.

Δ. ΓΚΑΤΣΟΣ: Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Μίλησε χθες και με αγρότες, συναντήθηκε μαζί τους στο μπλόκο στη Βόνιτσα. Το άφησε και εκεί ανοιχτό. Βρισκόμαστε μία ημέρα πριν την παρουσία του στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Χαρίτση, για τα αγροτικά και θα ήθελα να ρωτήσω αν εξετάζεται ή πόσο κοντά είμαστε σε μία πιθανή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και το 2024.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει γίνει δύο χρόνια. Ήταν ένα σημαντικό αίτημα των αγροτών και λογικό αίτημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόθεση της Κυβέρνησης – είναι κάτι το οποίο το  έχει κάνει δύο φορές, – εφόσον βρει δημοσιονομικά τον τρόπο, να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Γιατί δεν είναι το μοναδικό αίτημα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω, γιατί δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι τέτοιο στις άμεσες κινήσεις της Κυβέρνησης. Η βούληση είναι δεδομένη για στήριξη και στο ρεύμα και στο πετρέλαιο με τον οποιοδήποτε δυνατό τρόπο. Αλλά, το ξαναλέω, εμείς δεν είμαστε αυτοί που τάζουμε περισσότερα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Σεβόμαστε τα δημόσια οικονομικά. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ, έχοντας στηρίξει, όμως, τους πολίτες, τους επαγγελματίες με παρεμβάσεις που αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά τους. Όταν, λοιπόν, υπάρχει κάτι χειροπιαστό και κάτι δεδομένο,  προφανώς θα ανακοινωθεί.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σύμφωνα με έρευνες της Διεθνούς Διαφάνειας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Media Freedom Rapid Response, το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα κατέγραψε ραγδαία οπισθοχώρηση το 2023 και πλέον η χώρα μας κατατάσσεται στις χειρότερες θέσεις της Ε.Ε., όσον αφορά στη διαφθορά και στην ελευθερία του Τύπου. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει γίνει πολύ συζήτηση, συνολικά και διαχρονικά, για το συγκεκριμένο θέμα, τα τελευταία χρόνια. Και θα μου επιτρέψετε να παραθέσω κάποια στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και αναγνωρίζονται από την ετήσια επίσημη έκθεση για το κράτος Δικαίου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά κανόνα κάθε καλοκαίρι, κάθε Ιούλιο και έχει προφανώς έναν χαρακτήρα αξιολόγησης των πεπραγμένων κάθε κράτους. Να πούμε, κατ΄ αρχάς, ότι στην τελευταία που συντάχθηκε και είναι προφανώς και στη διάθεση όσων θέλουν να τη δουν, αναγνωρίστηκε σημαντική πρόοδος στη χώρα, σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Γιατί, πολύ απλά, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και για το κράτος Δικαίου και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ελευθερία του Τύπου. Επειδή διάβασα τα δημοσιεύματα, άκουσα αυτή την κριτική, έχω σημειώσει κάποια εξ αυτών. Να πούμε, κατ΄ αρχάς, ότι με τον νόμο 4622/2019 συστάθηκε για πρώτη φορά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Έτσι, ολοκληρώθηκαν όλες οι εκκρεμείς καταγγελίες για ζητήματα διαφθοράς που χρόνιζαν μέχρι και 10, 12 χρόνια πολλές φορές, ενώ εκκαθαρίστηκαν όλες αυτές οι υποθέσεις και προχώρησαν και ξεπάγωσαν, πλέον υποχρεωτικά οι νέες καταγγελίες πρέπει να εξετάζονται μέσα σε 30 ημέρες. Έχουμε ένα ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε Δεκέμβριο, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, οι πολίτες γνωρίζουν, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου Επικρατείας, του κ. Άκη Σκέρτσου εν προκειμένω, τι θα κάνει η Κυβέρνηση ανά τομέα, πόσες προσλήψεις θα κάνει στο έτος και ποια είναι ακριβώς η κυβερνητική πολιτική με λεπτομέρεια, για να μπορούν να αξιολογήσουν στο τέλος του επόμενου έτους τα πεπραγμένα μας. Έχουμε, πλέον, θεσπίσει, νομοθετήσει τον εσωτερικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στη χώρα, ενώ ενισχύσαμε νομοθετικά τον ρόλο το Ελεγκτικού Συνεδρίου, μάλιστα με μια εκτενή νομοθετική παρέμβαση. Εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε η Εθνική Σχολή Δικαστών, ένα πάγιο αίτημα, με εξασφάλιση χρηματοδότησης, αναβάθμιση της λειτουργίας, του τρόπου εκπαίδευσης και όσων λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι. Και βέβαια, συμπεριλήφθηκαν και οι ειρηνοδίκες, το οποίο μάλιστα συνδέεται και με την επικείμενη νομοθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο νέος χάρτης δικαστηρίων και ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά και οι αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Να σας θυμίσω ότι στη χώρα μας το 2019, λίγο πριν τις εκλογές, νομοθετήθηκε πλημμεληματική μορφή δωροδοκίας και πολλά άλλα νομοθετήματα που έγιναν από το παράθυρο, που μείωναν ποινές, εξάλειφαν το αξιόποινο σε αδικήματα και ουσιαστικά «έβγαζαν λάδι» πολλούς με θέματα παραγραφής και με την αλλαγή του πλαισίου ποινής. Έχουμε, πλέον, καλή νομοθέτηση. Παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, σε ένα από τα προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλιο, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Πρακτικά έχουμε εξάλειψη των εκπρόθεσμων τροπολογιών, πιστή τήρηση της δημόσιας διαβούλευσης και όλων των χρονοδιαγραμμάτων, ουσιαστική εξάλειψη επίσης, αυτό που λέμε «του κατεπείγοντος», της κατεπείγουσας νομοθέτησης. Τα νομοσχέδια έρχονται στον σωστό χρόνο, μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τηρείται το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας διαβούλευσης και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Και αυτά είναι στατιστικά, τα οποία έχουν αναρτηθεί και είναι στη διάθεσή σας. Ως προς την ελευθερία του Τύπου, που έχω και την ευθύνη, τις τελευταίες εβδομάδες, του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου, έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τις περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα από ποτέ. Έχουμε, επιτέλους, μητρώο έντυπου Τύπου, ηλεκτρονικού Τύπου, το οποίο έχει κανόνες. Συμμετέχουν τα Μέσα και γνωρίζουμε πόσα είναι, ποια είναι, με συγκεκριμένα κριτήρια που ενισχύουν έτσι τον ρόλο τους. Έχουμε έναν νέο νόμο για την ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των Μέσων. Τρέχουν στη χώρα μας εθνικά σχέδια δράσης για τα άτομα με αναπηρία, για τη νεολαία, για τα δικαιώματα του παιδιού, για τα δικαιώματα των πολιτών ΛΟΑΤΚΙ+, έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα. Δεν έγινε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις που μας κατηγορούν. Έχουμε για την ισότητα των φύλων εθνικό σχέδιο, για την αντιμετώπιση και την πρόληψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, πρόγραμμα δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Και βέβαια, ενισχύεται η Δημοκρατία μας με την άρση των περιορισμών για την ψήφο των ομογενών, με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Ελπίζουμε να επεκταθεί, ως προς τους αποδήμους τουλάχιστον, με επόμενη τροπολογία που θα καταθέσουμε και πρόταση νόμου και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε δικαίωμα στην μειοψηφία της Βουλής να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν το 2019, για να μπορούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όποτε το κρίνουν, να προβαίνουν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Και βέβαια, προστασία της Δημοκρατίας μας με πολύ πιο στιβαρό θεσμικό πλαίσιο από εγκληματικές οργανώσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν κυρίως τα τελευταία χρόνια και εφαρμόστηκαν από τη Δικαιοσύνη, έγινε χρήση τους πολλές φορές.

Τώρα, στη δημόσια συζήτηση ακούγονται κυρίως δύο ζητήματα, το ένα έχει να κάνει με τις αγωγές κατά δημοσιογράφων. Έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτή την κριτική ότι, επειδή ασκούνται αγωγές κατά δημοσιογράφων, φιμώνεται η δημοσιογραφία. Κατ΄ αρχάς, ο κάθε πολίτης, ο κάθε ιδιώτης, έχει δικαίωμα να υπερασπίσει τα συμφέροντα τα δικά του και της οικογένειάς του, όποτε πιστεύει ότι θίγονται, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε έχει οποιαδήποτε επαγγελματική ή οποιαδήποτε ιδιότητα. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, δεν εξαιρείται βασικά κανένας, ανάλογα με την ιδιότητά του, από το να είναι μηνυόμενος ή εναγόμενος. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αγωγή και οποιασδήποτε μπορεί να δεχθεί μια αγωγή. Δεν πιστεύουμε σε πολίτες δύο ή τριών κατηγοριών. Δεν θεωρούμε ότι το κράτος φιμώνει τον Τύπο, επειδή επιτρέπεται διαχρονικά σε αυτό το κράτος, στο πλαίσιο της ελεύθερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, να μπορεί κάποιος να κάνει αγωγή, είτε σε έναν δικηγόρο, είτε σε έναν δημοσιογράφο, είτε σε οποιονδήποτε. Το δικαστήριο κρίνει, είτε αστικό, είτε ποινικό, εάν αυτή η αγωγή ευσταθεί, εάν αυτή η μήνυση ευσταθεί. Θεωρώ, λοιπόν, μια εντελώς ανεδαφική λογική περί φίμωσης της δημοσιογραφίας, επειδή μπορεί κάποιος να κάνει αγωγή σε έναν δημοσιογράφο. Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι το λένε αυτό, τι λένε; Ότι μπορεί κάποιος να γράφει και να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να μπορεί να κρίνει η Δικαιοσύνη εάν αυτά τα οποία γράφει ή λέει είναι αληθινά, αν τελείται ένα αδίκημα, εν προκειμένω, αν είναι για ποινικό επίπεδο, της συκοφαντικής δυσφήμισης. Και μάλιστα, μια Κυβέρνηση, η οποία κατήργησε ουσιαστικά, καταργεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα, την απλή δυσφήμιση για τους δημοσιογράφους. Και ένα άλλο θέμα, το οποίο σχολιάζουν και διάφορες μελέτες -και εγώ θα σας πω κιόλας ότι κάθε μελέτη, την παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη- είναι την υπόθεση της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, που σίγουρα όλους μας συγκλόνισε και όπως και κάθε δολοφονία και κάθε ανθρωποκτονία θέλουμε να διαλευκανθεί μέχρι τέλους. Σας είπα ότι έχουμε καταγράψει μια μεγάλη πρόοδο στη χώρα. Έχουμε εξιχνιάσει το 90% των ανθρωποκτονιών. Προφανώς, όμως, υπάρχει και ένα 10% και όλες οι υπόλοιπες σοβαρές περιπτώσεις που ακόμα πρέπει να εξιχνιαστούν. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Το μόνο που λέμε είναι, μακάρι να έχουμε την ταχύτερη δυνατή εξιχνίαση όλων των υποθέσεων, όπως και αυτή. Αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είναι η μοναδική ανεξιχνίαστη υπόθεση. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων, υποθέσεις οι οποίες έχουν εξιχνιαστεί, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Πολλές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί και στον πρώτο ή στον δεύτερο βαθμό.

Τώρα, ένα γενικό συμπέρασμα που το είχα πει και μια άλλη φορά: Κάθε φορά που έρχονται εκλογές και κυρίως αυτό αναφέρεται σε κάποια κόμματα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπαθούν να χτυπήσουν τη δυναμική της χώρας και του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια χώρα που ήταν μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, που γίνονταν Σύνοδοι Κορυφής, συσκέψεις επί συσκέψεων, για να συζητήσουμε το αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδας -αυτή ήταν η πραγματικότητα- και πλέον η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Μέσα σε πολλά προβλήματα, σε πολύ μεγάλες κρίσεις, έχει αυξήσει το Α.Ε.Π. της, έχει μειώσει το χρέος της, έχει σταθεί στα πόδια της, οχυρώνεται αμυντικά, προστατεύει τα σύνορά της. Δίνει το παράδειγμα και είναι η παράταξη της Ν.Δ. μια από τις πιο ισχυρές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οδεύει προς τις ευρωεκλογές με σημαντικές επιτυχίες και για το Ταμείο Ανάκαμψης, με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τα μέτρα αντιμετώπισης της εισαγόμενης ακρίβειας. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν τη χώρα μας, δυστυχώς με τη συνδρομή κάποιων εντός συνόρων. Αλλά, το ξαναλέω: Ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα συμπεράσματα κάθε έρευνας, κάθε επιμέρους ανάλυσης, αλλά η αλήθεια λέγεται στην έκθεση για το κράτος Δικαίου, που συντάσσεται για όλα τα κράτη από την Ευρώπη, έρχεται και σε μας κάθε καλοκαίρι, βλέπουμε τα συμπεράσματα. Προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα αυτά τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν. Αλλά ας μην μηδενίζουμε μια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω δύο πράγματα, με βάση την απάντηση που δώσατε προηγουμένως. Πρώτον, γιατί η ίδια η Κομισιόν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τύπου SLAPP, θέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένο ορισμό τι είναι SLAPP και τι είναι άλλου είδους αγωγή. Και δεύτερον, η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια θεωρείται ότι στοχοποιεί τη χώρα και τον Πρωθυπουργό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο. Κατ΄ αρχάς, να πούμε ότι -και αυτό είναι και μια άποψη της Κυβέρνησης και μάλιστα και προσωπική μου άποψη και ως νομικός- δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις ως προς το τι ισχύει, είτε για ζητήματα ποινικού, είτε για ζητήματα αστικού Δικαίου. Ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να κάνει μια μήνυση ή μια αγωγή και ο κάθε πολίτης προφανώς μπορεί να είναι μηνυόμενος ή εναγόμενος σε μια περίπτωση, σε μια υπόθεση. Δεν σημαίνει ότι κάθε αγωγή και κάθε μήνυση θα προχωρήσει, θα γίνει δεκτή η αγωγή ή θα οδηγήσει σε καταδίκη μια μήνυση. Αλλά, το ξαναλέω, είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Όλοι μας μπορούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει ο νόμος και μπορεί να βρεθούμε, ίσως σε κάποια στιγμή, σε σημείο εναγόμενου ή μηνυόμενου. Αυτή είναι η άποψή μας. Νομίζω ότι αυτό ισχύει διαχρονικά στη χώρα και αυτό θέλουμε να συνεχίσει να ισχύει στη Δημοκρατία μας.

Τώρα, όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος που με ρωτήσατε, δεν είπαμε ότι η στοχοποίηση έχει να κάνει με μια έρευνα ή με ένα πόρισμα, ούτε απαξιώνουμε την οποιαδήποτε έρευνα. Σας λέμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία και με πολιτικές που εφαρμόστηκαν, όλα αυτά που σας ανέλυσα είναι νόμοι του κράτους, είναι πολιτικές οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ελευθερία του Τύπου. Και όπως βλέπετε, όπως λειτουργεί και η συγκεκριμένη διαδικασία και συνολικά ο Τύπος, το αντιλαμβάνεστε ότι εμείς απαντάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις. Εδώ είναι μια ζωντανή διαδικασία που γινόταν, γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται. Προσπαθούμε να δίνουμε στοιχεία. Έχουμε το Μητρώο των εφημερίδων, το Μητρώο των Μέσων συνολικά. Υπάρχουν διαφανείς πολιτικές στήριξης των Μέσων για τις αυξημένες ανάγκες και των Μέσων, και των Περιφερειακών Μέσων και των Πανελλαδικών Μέσων. Από εκεί και πέρα, όλα αυτά αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καθήκον μας είναι να τα αναδείξουμε και προφανώς τις όποιες παρατηρήσεις ή επισημάνσεις, παρά την πρόοδο που αναγνωρίζεται δεδομένα και ειδικά στην τελευταία έκθεση που συντάχθηκε -που δεν είναι μόνο για την Ελλάδα, είναι για όλα τα κράτη- προφανώς υπάρχουν και επισημάνεις, τις οποίες εμείς τις κοιτάμε με προσοχή και κοιτάμε να διορθώσουμε αυτά που πρέπει να διορθωθούν και διαχρονικές παθογένειες. Δηλαδή, τα τελευταία νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης απαντούν σε ερωτήματα, ο νέος χάρτης των Δικαστηρίων και όλα τα υπόλοιπα. Άρα, εμείς προσπαθούμε να απαντάμε με πολιτικές και με πράξεις. Αυτό λέω και τίποτε περισσότερο.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οπότε, έχετε κάποια ερμηνεία που διεθνείς Οργανισμοί, όπως οι προαναφερόμενοι και άλλοι κατά καιρούς που έχετε δώσει αντίστοιχες απαντήσεις, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, καταλήγουν σε δείκτες που μας ρίχνουν χαμηλά ή στις τελευταίες θέσεις, στην ελευθερία του Τύπου, στο κράτος Δικαίου και άλλους δείκτες. Έχετε κάποια ερμηνεία πολιτικά γιατί συμβαίνει αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δουλειά της Κυβέρνησης, να ερμηνεύω εκθέσεις και να ψάχνω να βρίσκω κίνητρα. Δουλειά δική μου είναι να παραθέτω τις πολιτικές της Κυβέρνησης, τις νομοθετικές παρεμβάσεις και βέβαια να σας παραθέτω και τις επίσημες εκθέσεις. Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του κράτους Δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και όλων των συναφών ζητημάτων –επαναλαμβάνω- υπάρχει επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συντάσσεται για όλα τα κράτη της Ευρώπης, είναι ετήσια και είναι δημόσια. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα, νομίζω, τα απάντησα.

ΑΓ. ΑΡΤΕΛΑΡΗΣ: Αναντίρρητα η Κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπα με τα νομοσχέδια των νέων Ποινικών Κωδίκων, της επιστολικής ψήφου, της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και, βέβαια, του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Εσχάτως, σκόνη έχει σηκωθεί και για τη ρύθμιση Βορίδη, όπου υποχρεώνει τους Δήμους να ασκούν έφεση σε κάθε θετική πρωτόδικη απόφαση για τους συμβασιούχους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Δήμων Αθηναίων και Χαλανδρίου και ιδίως της δεύτερης περίπτωσης που μονιμοποίησε τους υπαλλήλους. Είναι στις προθέσεις σας η κατάργηση της εν λόγω διάταξης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω για κάτι για το οποίο δεν έχω ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο. Θα απευθύνουμε το ερώτημά σας στο αρμόδιο Υπουργείο και θα επανέλθω.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε χθες πως η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι. Είναι αυτή μια ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση; Υπάρχει κάποιος λόγος που παίρνει απόφαση η χώρα μας να εμπλακεί με αυτό τον τρόπο; Και έχετε σταθμίσει τους κινδύνους για τη χώρα και την ελληνική Ναυτιλία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, η πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Δένδια, εξυπηρετεί απολύτως τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι σημαντικό ότι διαπιστώθηκε κοινή βούληση και κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Υπουργών Εθνικής Άμυνας. Ακολουθείται, κατ΄ αναλογία, η ίδια διαδικασία που είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση, στην επιχείρηση «Ειρήνη για τη Λιβύη». Είναι πλήρως εναρμονισμένη με τα συμφέροντα της χώρα μας, αλλά και με τα συμφέροντα της Ε.Ε.. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αναδεικνύει τον στρατηγικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα και ως ένας ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη και έχει βέβαια και πάρα πολύ μεγάλη αξία αυτή η επιχείρηση και για οικονομικούς λόγους, λόγους εμπορίου, τους οποίους αναλυτικά εξήγησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr