Τρέχων Άρθρο
15o Nordic Game 2018, απολογισμός ελληνικής αποστολής
Nordic Game 2018

15o Nordic Game 2018, απολογισμός ελληνικής αποστολής

Η ελληνική συμμετοχή στο 15o Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο Nordic Game 2018 αποτελεί μία από τις δράσεις εξωστρέφειας στον τομέα της οπτικοακουστικής πολιτικής  που υποστήριξε, κατά το 2018, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς/developers στον τομέα των video games να αποτελέσουν μέρος της παγκόσμιας κοινότητας, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θέτει η ταχεία αναπτυσσόμενη βιομηχανία των video games.  Η ΓΓΕΕ έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής έξι αποστολές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Πράγα, Σουηδία, Μόσχα και Αγ. Πετρούπολη.

Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018
Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018

Το Nordic Games αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις στο χώρο του game industry, φέρνοντας σε επαφή επαγγελματίες από όλο τον κόσμο με την επιχειρηματική κοινότητα του σκανδιναβικού gaming η οποία απαριθμεί πάνω από 8.000 μέλη.

Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018
Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018

Δεν είναι όμως μόνο οι developers που έδωσαν εκεί το παρόν αλλά η ίδια η χώρα μας που γίνεται πλέον αναγνωρίσιμη ως δημιουργός video games.

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν στο φετινό Nordic Game ήταν οι:

Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018
Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018

Στο Nordic Game 2018 συμμετείχε και το Athens Games Festival, η πετυχημένη διοργάνωση της ΓΓΕΕ για την ενίσχυση και προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον ανταγωνιστικό τομέα του ψηφιακού παιχνιδιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί για 2η χρονιά στις 20-21 Οκτωβρίου 2018. Το Athens Games Festival διοργανώνεται στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών επιχειρηματικών συνεδρίων του εξωτερικού και όπως και πέρσι, έτσι και φέτος θα έχει την υποστήριξη σημαντικών εταίρων της αγοράς όπως το White Night Conference και το Nordic Game.

Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018
Περίπτερο ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018

Η σημασία της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο Nordic Game 2018 είναι μεγάλη, για πολλούς λόγους, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που είχαμε με τα μέλη τους:

1. Εταιρεία Noema Games/Παιχνίδι «Αurora – The Lost Medallion episode I»

Συζήτηση με τον Ιωάννη Χατζόπουλο:

«Είναι μεγάλη μας τιμή που μας επέλεξε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας  για να εκπροσωπήσουμε τη χώρα μας στο Διεθνές Επιχειρηματικό Συνέδριο Nordic Games 2018 με το παιχνίδι μας Aurora:The Lost Medallion Episode I .Η προσπάθειά μας επιβραβεύεται. Είμαστε η μοναδική εταιρεία από τη Θεσ/νίκη και είναι μεγάλη η χαρά μας για την ευκαιρία που μας δόθηκε:

-να γνωρίσουμε ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο game development,

-να δείξουμε το παιχνίδι μας καθώς δεχθήκαμε πολλές επισκέψεις και συζητήσαμε γι’ αυτό, γεγονός που μας βοηθά στην τελειοποίησή του. Εκδότες, κατά τη διάρκεια των meet and match, μας είπαν ότι το Aurora είναι το ποιο έξυπνο παιχνίδι που έχουν δει,

-να γνωρίσουμε πολύ σημαντικούς εκδότες, επενδυτές.  Μας προσέγγισε η Amazon και είπε ότι θέλει να πουλήσει το παιχνίδι μας όταν θα είναι έτοιμο! Σε πέντε λεπτά μπορεί να αλλάξει η ζωή σου!

-μας δόθηκε η  δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ενδιαφέροντα σεμινάρια από καταξιωμένους ομιλητές του χώρου.

Δόθηκε, επίσης και η ευκαιρία για την προβολή του ελληνικού gaming στο διεθνές κοινό».

Η εταιρεία θα συμμετάσχει με το συγκεκριμένο παιχνίδι και στο Athens Game Festival: «Αυτό που θέλουμε είναι να έχει ολοκληρωθεί το παιχνίδι μας, να το δείξουμε και στο Athens Game Festival και προσβλέπουμε στην επιδοκιμασία του παιχνιδιού μας από το κοινό».

 

2. Εταιρεία Lucid Ferretαιχνίδι RUMRam

Συζήτηση με τον Παύλο Αλιφραγκή:         

Ο Πάνος Αλιφραγής τονίζει τη σημασία της συμμετοχής σε διεθνείς συναντήσεις στο χώρο του gaming καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θεωρεί πολύ σημαντική την υποστήριξη της ελληνικής συμμετοχής στο Nordic Game 2018 από τη ΓΓΕΕ  «καθώς εδώ έχουμε έλθει με τη βοήθεια της ΓΓΕΕ».

«Το Nordic Game αποτελεί διεθνές συνέδριο που συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα  από το χώρο της video game industry». Εκτός από το επιχειρηματικό σκέλος, ο Πάνος Αλιφραγκής τονίζει, επίσης, τη σημασία που έχουν οι επαφές και οι φιλίες που αναπτύσσονται σε παρόμοιες διοργανώσεις με τους άλλους developers και γενικότερα ο ανθρώπινος παράγοντας καθώς «είμαστε δημιουργοί ψυχαγωγίας/entertainment. Δημιουργούμε παιχνίδια που απευθύνονται σε ανθρώπους, δεν μπορείς να μη λάβεις υπόψη σου τον ανθρώπινο παράγοντα».

Προσβλέπει επίσης στο Athens Game Festival προκειμένου να δείξει και στο κοινό του το παιχνίδι.

 

3.-Εταιρεία Happyland Entertainment/Παιχνίδι «Go Heroes: Ο Prometheus»

Οι Happyland Entertainment παρουσιάζουν το παιχνίδι τους στο Nordic Game Discovery Contest
Οι Happyland Entertainment παρουσιάζουν το παιχνίδι τους στο Nordic Game Discovery Contest

Συζήτηση με την Βασιλική Τσιφτσιάν:

Η εταιρεία επιστρέφει στην Ελλάδα με το βραβείο κοινού που κέρδισε στην τελική φάση του διαγωνισμού Nordic Game Discovery Contest 2018 για την ανάδειξη του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παιχνιδιού, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 23-25 Μαΐου.

Είχε κερδίσει μια θέση μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης στους προημιτελικούς που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του περσινού Athens Games Festival 2017. Μία πολύ σημαντική διάκριση, εάν λάβει κανείς υπόψη του τους χιλιάδες νέους τίτλους που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και τον ανταγωνισμό ο οποίος είναι πιο έντονος από ποτέ.

Κατά τη διάρκεια του Nordic Game 2018, η κοινότητα του συνεδρίου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το παιχνίδι και να συνομιλήσει με τους δημιουργούς του Βασιλική Τσιφτσιάν και Μαρίνο Πεχλιβάνωβ σε ειδικά διαμορφωμένο, για τους finalists, χώρο (Discovery Showcase) όπου πραγματοποιήθηκε και η τελική ψηφοφορία του διαγωνισμού Nordic Game Discovery Contest 2018.

«Η σημασία της συμμετοχής μας στο Nordic Game 2018 είναι τεράστια.  Αποτελεί δικαίωση για την ομάδα μας αλλά και επιβεβαίωση ότι αυτό που κάνουμε αξίζει. Επιπλέον, το συνέδριο είναι γεμάτο σημαντικούς ανθρώπους και ευκαιρίες. Με κάθε τέτοια εμπειρία ανοίγουν περισσότερο οι ορίζοντές μας καθώς συνειδητοποιούμε ότι η βιομηχανία είναι παγκόσμιας εμβέλειας και βλέπουμε ότι μπορούμε να βρούμε παντού ευκαιρίες», τονίζει η Βασιλική Τσιφτσιάν.

«Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας μας έδειξε το δρόμο. Δεν φοβόμαστε πια να συμμετάσχουμε σε παρόμοιες διοργανώσεις μόνοι μας. Καταλάβαμε ποιες είναι οι ελλείψεις μας, οι αδυναμίες μας και αυτό μας βοηθά να βελτιωθούμε. Καταλάβαμε, όμως, και τις ελλείψεις των άλλων.

Ο Προμηθέας έχει κερδίσει 4 βραβεία. Εδώ βρέθηκε με το βραβείο των finalist της Ελλάδας μέσα από το Athens Game Festival.

Το Athens Game Festival 2017 έδειξε το δρόμο και στo Nordic Games και σε publishers αλλά και σε επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα. Αυτό που κερδίσαμε με τη συμμετοχή μας στο Athens Game Festival είναι η αίσθηση ότι είμαστε ισότιμοι και ισοδύναμοι με τις ομάδες του εξωτερικού. Στο Athens Game Festival 2017 νοιώσαμε και εμείς αλλά και άλλοι developers αισιοδοξία και αναμένουμε με λαχτάρα το Athens Game Festival 2018.

Ο Προμηθέας είχε την αποδοχή του κοινού στο Nordic Games 2018. Το βραβείο του κοινού ήταν μια απρόσμενη και συγχρόνως υπέροχη επιβράβευση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους μας ψήφισαν καθώς και την ελληνική αποστολή -μιας και οι ομάδες κάνανε ό,τι περνούσε από το χέρι τους ώστε να μας βοηθήσουν κατά το διήμερο της ψηφοφορίας! Επιστρέψαμε με έναν τίτλο που μας δίνει ασφάλεια και ώθηση να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά!», καταλήγει.

 

4.- Εταιρεία Tall guy production/Παιχνίδι «Lil’ Arena»

Συζήτηση με τον Χρήστο Σκάνδαλο:

«Στόχος της ομάδας μας στο Nordic Games 2018 ήταν η συνάντηση με τους εκδότες και επενδυτές που θα δώσουν ώθηση στο παιχνίδι μας καθώς η δικτύωση μαζί τους και γενικότερα με την αγορά των video games.  Επίσης, να συναντήσουμε influencers οι οποίοι έχουν το δικό τους κοινό που τους διαβάζει, προκειμένου να μας κάνουν γνωστούς στο κοινό τους και να δώσουν ώθηση στο παιχνίδι μας.

Είχαμε την ευκαιρία της εμπειρίας ενός τόσο μεγάλου επιχειρηματικού συνεδρίου όπως το Nordic Games 2018 και μέσω αυτού γνωρίσαμε και είμαστε σε επικοινωνία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο για περαιτέρω δικτύωση μας στην βιομηχανία του Game Development.

Ως ελληνική ομάδα, θέλαμε να δείξουμε ότι έχουμε παρουσία ως Ελλάδα και αυτή η ευκαιρία μας δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης Επικοινωνίας. Και η δική μας αλλά και όλες οι ομάδες είμαστε ευγνώμονες  για αυτή την ευκαιρία που μας παρείχε η Γενική Γραμματεία».

Ο Χρήστος Σκάνδαλος σημείωσε, επίσης, ότι με την υποστήριξη της ΓΓΕΕ η εταιρεία συμμετείχε και στο διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο White Nights 2017 στην Πράγα.

 

5. Εταιρεία Another Circus/Παιχνίδι «Paul Paul»

 Συζήτηση με τον Σπύρο Κουτσουρέλη:

«H συμμετοχή μας στο Nordic Games 2018 αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να αφιερώσουμε χρόνο και resources για να προχωρήσουμε το παιχνίδι μας προκειμένου να το δείξουμε στο κοινό του.

Το gaming υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια. Το επιχειρηματικό συνέδριο Nordic Games 2018 μας δίνει την ευκαιρία δικτύωσης με publishers και investors. Αποτελεί, επίσης και ευκαιρία προβολής του ελληνικού game development. Στο εξωτερικό δεν γνώριζαν ότι υπάρχει game development στην Ελλάδα. H υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης Επικοινωνίας είναι σημαντική για την προβολή του ελληνικού gaming στο διεθνές κοινό.

Υπάρχουν ταλέντα στην Ελλάδα στον τομέα και πολύ πάθος, πλην όμως το εξωτερικό αποτελεί μονόδρομο για την αναζήτηση επαγγελματικών ευκαιριών. Με την κατάλληλη υποστήριξη θα μπορούσε να γίνει βιομηχανία γιατί υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό και το πάθος.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των game developers στην Ελλάδα είναι αυτοδίδακτος και παρά τις δυσκολίες (αναφέρεται στην μεγάλη φορολογία που επιβάλλεται στις εταιρείες) υπάρχουν κάποιες ομάδες που παίρνουν το ρίσκο να ζήσουν από αυτό.

Θα συμμετάσχουμε και στο Athens Game Festival 2018. Έχουμε ήδη συμμετάσχει στο Athens Game Festival 2017, το οποίο μας έδωσε την ευκαιρία για την προβολή της δουλειάς μας. Η ευκαιρία που έχεις να παρουσιάσεις το παιχνίδι σε τρίτους όπως και το feedback από τον κόσμο είναι πολύ σημαντικά για την περαιτέρω βελτίωση του παιχνιδιού, καθώς κανένα παιχνίδι δεν είναι τελειωμένο. Το παιχνίδι μας Οδύσσεια προσήλκυσε την προσοχή όχι μόνο του κοινού αλλά και εκπροσώπων  εταιρειών όπως η Amazon. Αυτό τόνωσε την αυτοπεποίθησή μας και βοήθησε σημαντικά  στην προετοιμασία μας για τη συμμετοχή μας στο Nordic Game 2018».

Οι συνεντεύξεις έγιναν από το ΓΤΕ Στοκχόλμης

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr